Hopp til innhold

Katja Kabanova

Katja Kabanova

Spilleperiode

04 - 10. november

Sted

Grieghallen

Spilletid

2 t 15 min

Billetter

kr 150-850

NRKs anmelder ble "imponert og overveldet" av kjærlighetsdramaet Katja Kabanova, som spilles denne uken i Grieghallen. "En opera du bør få med deg" oppfordrer BT!

NRK: IMPONERT OG OVERVELDET
NRKs anmelder, Eystein Sandvik, melder om sangere i verdensklasse, fantastisk musikk og spennende visuelt konsept. "Det er en virkelig, virkelig flott opera" sier han og kommer med en sterk anbefaling om å se den.

BT: EN OPERA DU BØR FÅ MED DEG (5 AV 6 HJERTER)
- Utfordrende kvinneportretter i en opera du bør få med deg. Jeg er så glad for at Bergen Nasjonale Opera med denne oppsetningen vider ut forståelsen av hva opera kan være, og synliggjør hvor rikholdig den er. Dette er opera med samfunnsbrodd, skriver Grethe Melby, BTs anmelder.

INTENS KJÆRLIGHET
Katja Kabanova er et kjærlighetsdrama - med paralleller til flere av Henrik Ibsens sterke kvinneskikkelser.

I en liten by drømmer Boris om den gifte kvinnen Katja. Når han ser henne, er det «som et lys stråler fra ansiktet hennes».

«... av og til drømmer jeg at jeg er en fugl. Jeg har så lyst til å fly», sier Katja. Fanget i et ulykkelig ekteskap har hun langsomt visnet bort og drømmene er alt som er igjen. Katja bor sammen med sin alkoholiserte ektemann og svært dominerende svigermor, som også er sykelig sjalu på svigerdatteren.

Når Katja møter Boris vekkes følelsene og frihetstrangen til live igjen, og en dag når ektemannen er på reise lar hun seg friste av livsgnisten Boris tenner i henne. Det skal vise seg å bli skjebnesvangert.

Katja Kabanova er en unik opera – et sterkt realistisk drama – med paralleller til flere av Henrik Ibsens sterke kvinneskikkelser. Ingen vil gå uberørt ut av Grieghallen etter å ha opplevd denne musikalske dramatiske fortellingen.

PUCCINI FOR VIDEREKOMNE
Pianist Leif Ove Andsnes, pianist og komponist Wolfgang Plagge og Per Boye Hansen, operasjef ved den tsjekkiske nasjonaloperaen og tidligere festspilldirektør, lovpriser operaen Katja Kabanova, og mener at det er en av de aller beste som er skrevet. NRKs anmelder, Eystein Sandvik, sier at Janáček er Puccini for viderekomne: "Det er mer realistisk, det er mørkere, det er mer samfunnskritisk".

De tre hovedrollene i denne oppsetningen tolkes av de utsøkte solistene Ausrine Stundyte, Katarina Dalayman og Ladislav Elgr.

EKSTRA 1: NACHSPIEL ONSDAG
I kveld tar operasjefen en prat med Erling E. Gulbrandsen, professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Der snakker de om det musikalske universet til Janáček, komponisten til Katja Kabanova, og deler hva de nettopp har opplevd. Samtalen tar ca 30 minutter og finner sted i foajeen i 2. etasje.

EKSTRA 2: NACHSPIEL FREDAG
Fredag 10. november er du invitert til nachspiel i foajéen etter forestillingen, hvor dirigenten for Katja Kabnova, Jiří Rožeň, er operasjefens gjest.

Den unge stjernedirigenten kommer til å sette seg ved klaveret og vi håper at flere av solistene i Katja Kabanova er klare for å bidra på nachspielet etter den siste forestillingen. 

I tillegg kommer Adam Price for å fortelle om Bergen Nasjonale Operas neste hovedproduksjon i Grieghallen, nemlig Flaggermusen.

- Dette er en av de operaene jeg føler at jeg blir dratt ordentlig inn i handlingen, slik jeg gjør i en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller Per Boye Hansen, en av Norges fremste opera-eksperter.

KATJA KABANOVA
Opera i tre akter

Leoš Janáček / Musikk
Leoš Janáček / Libretto
etter Aleksandr Ostrovskijs drama Stormen, oversatt av Vincenc Červinka

KUNSTNERISK TEAM
Jiří  Rožeň / Dirigent
Barbora Horáková Joly / Regi (les bio her)
Thilo Ullrich / Scenografi
Eva-Maria Van Acker / Kostymedesign
Sascha Zauner / Lysdesign
Håkon Matti Skrede / Kormester

MEDVIRKENDE
Ausrine Stundyte / Katja
Stephan Rügamer / Tichon
Katarina Dalayman / Kabanicha
Håvard Stensvold / Dikoj
Ladislav Elgr / Boris
Arnheiður Eiríksdóttir / Varvara
James Ley / Kudrjáš
Ludvig Lindström / Kuligin
Siv Oda Hagerupsen / Glaša
Mathilda Bryngelsson / Fekluša

Bergen Filharmoniske Orkester 
Edvard Grieg Vokalensemble og sangere fra Bergen Filharmoniske Kor 
 

Premiere lørdag 4. november 2023 kl. 18  

Spilles også 6., 8. og 10. november kl. 19 

Synges på  tsjekkisk, tekstes på norsk og engelsk
Varighet ca. 2 timer og 15 minutter, inkludert 30 minutter pause

Innledning ved Gunnar Danbolt én time før hver forestilling i Grieghallens foajé i 2. etasje 

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Korene

Relaterte nyheter

Per Boye Hansen umelecky reditel Opery ND foto Hana Smejkalova

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør og operasjef Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Nicolai Riise

Fra Katja til Supermann

– Katja Kabanova er en helt særegen opera, hvor musikken gjerne kan sammenlignes med filmmusikk, forteller BNOs musikkekspert Nicolai Riise

F 01132 farge

Ropte i skogen og ble operasanger

Operastjernen Ausrine Stundyte er klar for sin aller første rolle i Norge etter å ha frekventert de største operascenene i Europa det siste tiåret. Men hun måtte ut i skogen og rope for å få lov til å synge solo.

Katja stormen MS 1

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja bordet MS 1

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og har ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer Katja når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere 4. november.

Samtlige spilledatoer


04/11 Lørdag 18.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
06/11 Mandag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
08/11 Onsdag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
10/11 Fredag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling