Hopp til innhold

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Per Boye Hansen er nå sjef for den tsjekkiske nasjonaloperaen i Praha, og reiser til Bergen for å overvære premieren på Katja Kabanova i Grieghallen.

- Janáček er en av de største komponistene, mener Per Boye Hansen, og han er av den klare oppfatning at de fleste mener at han er en av de største i det 20. århundret. Der levner det ingen tvil.

Se videoinnslaget under:

- Hans opera har en vitalitet og en dramatisk nerve. Han makter å gjøre opera til ordentlig teater. Du kan følge tekst og handling. Det er en form for realisme, ulik Wagners store mytologiske figurer. Her er vi tett på menneskene.

- Dette er en av de operaene jeg føler at jeg blir dratt ordentlig inn i handlingen og kan sitte og oppleve det slik som jeg gjør i en vellykket Ibsen-oppsetning.

Han er sikker på at Katja Kabanova vil være en åpenbaring for de som ikke har sett eller hørt dette verket før.
- Jeg kaller han det 20. århundrets Mozart, Janáček er et geni som overgår det meste.

Per Boye Hansen skryter også av regissør Barbora Horáková Joly, som er en av de mest begavede og dyktige operaregissørene internasjonalt for tiden.
- Så jeg er sikker på at dette vil komme til å bli en helt spesiell begivenhet man ikke bør gå glipp av.

Den erfarne operadirektøren skryter også av sangerlaget, og trekker spesielt fram islandske Arnheiður Eiríksdóttir som tidligere i år vant Thaliaprisen for beste sangprestasjon i Tsjekkia. Og tittelrolleinnehaver Ausrine Stundyte er en av de sterkeste sangerskuespillerne.
- Hun har en kraft på scenen som er helt spesiell, forteller Per Boye Hansen.

Siste nyheter

Stian Økland og Martina Starr-Lassen

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Leos Janacek

Korguten som vart operakomponist

Som 11-åring må Leoš forlate familien for å bli korgut. Og som godt moden mann møter han si mykje yngre «muse», som inspirerer han til å skrive Katja Kabanova.