Hopp til innhold

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Per Boye Hansen er nå sjef for den tsjekkiske nasjonaloperaen i Praha, og reiser til Bergen for å overvære premieren på Katja Kabanova i Grieghallen.

- Janáček er en av de største komponistene, mener Per Boye Hansen, og han er av den klare oppfatning at de fleste mener at han er en av de største i det 20. århundret. Der levner det ingen tvil.

Se videoinnslaget under:

- Hans opera har en vitalitet og en dramatisk nerve. Han makter å gjøre opera til ordentlig teater. Du kan følge tekst og handling. Det er en form for realisme, ulik Wagners store mytologiske figurer. Her er vi tett på menneskene.

- Dette er en av de operaene jeg føler at jeg blir dratt ordentlig inn i handlingen og kan sitte og oppleve det slik som jeg gjør i en vellykket Ibsen-oppsetning.

Han er sikker på at Katja Kabanova vil være en åpenbaring for de som ikke har sett eller hørt dette verket før.
- Jeg kaller han det 20. århundrets Mozart, Janáček er et geni som overgår det meste.

Per Boye Hansen skryter også av regissør Barbora Horáková Joly, som er en av de mest begavede og dyktige operaregissørene internasjonalt for tiden.
- Så jeg er sikker på at dette vil komme til å bli en helt spesiell begivenhet man ikke bør gå glipp av.

Den erfarne operadirektøren skryter også av sangerlaget, og trekker spesielt fram islandske Arnheiður Eiríksdóttir som tidligere i år vant Thaliaprisen for beste sangprestasjon i Tsjekkia. Og tittelrolleinnehaver Ausrine Stundyte er en av de sterkeste sangerskuespillerne.
- Hun har en kraft på scenen som er helt spesiell, forteller Per Boye Hansen.

Siste nyheter

OVF23 Akademiorkesteret

«Verdensmestere» til Os

Sommerakademiet Opera ved fjorden har et stjernelag, som både studentene og publikum får nyte godt av.

Den glade enke Foto Monika Kolstad

Ledig stilling som inspisient

Vil du jobbe med oss? Bergen Nasjonale Opera søker etter inspisient i fast 100 % stilling fra høsten 2024. Søknadsfrist 3. juni.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!