Hopp til innhold

Håvard Stensvold

Den norske bassbarytonen Håvard Stensvold er Dikoj i Katja Kabanova denne høsten.

Håvard Stensvold er utdannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet hos professor Susanna Eken.

Han har flere ganger gjestet Den Norske Opera & Ballett, i roller som bl.a. Papageno i Tryllefløyten, Guglielmo i Così fan tutte, Schaunard i La bohème og Masetto i Don Giovanni. Han hadde også hovedrollen i Knut Vaages Khairos, og var Birger i Synne Skouens Ballerina.

Ved det Kongelige Teater i København har han sunget Masetto i Don Giovanni, Figaro i Figaros bryllup og flere roller i Monteverdis Poppeas kroning. Han har sunget tittelrollen i Don Giovanni ved Opera Krakow og i Trondheim, Polyphemos i Händels Acis og Galatea ved Innsbrucker Festwochen der alten Musik, Faraone i Fagos Il Faraone Sommerso i Spania, Italia, Polen og Østerrike, Purcells The Indian Queen i Brussel, og både Kommandanten og Masetto i Don Giovanni på Drottningholm i Stockholm.

Som en av Norges ledende bass-barytoner synger han regelmessig ved våre distrikts- og regionoperaer og med norske og internasjonale symfoniorkestre, og han har medvirket ved en rekke festivaler i Norge og Europa. Som oratoriesanger har han bl.a. medvirket i Bachs H-moll-messe med Akademie für Alte Musik Berlin, Bachs Markuspasjonen i Potsdam, Arnstad, Oslo og Bergen – og i Faurés Rekviem med Trondheim Symfoniorkester.

Stensvold er ofte benyttet ved norske region- og distriktsoperaer, som i Fredkulla med Trondheim symfoniorkester og opera og i Pimpione ved RingsakerOperaen.

Sammen med pianisten Tor Espen Aspaas har han gjort en kritikerrost innspilling av Schuberts Die Winterreise på norsk, Vinterreise – en gjendiktning, oversatt av Stensvold selv.

Stensvold er i tillegg til sin karriere som frilans bassbaryton også universitetslektor ved NTNU i Trondheim.

Ved Bergen Nasjonale Opera har han sunget Angelotti i Tosca (2006) og Brander i Fausts fordømmelse under Festspillene i Bergen (2012) og høsten 2022 hadde han rollen som Taleren (Sprecher) i Simon McBurneys versjon av Tryllefløyten her i Bergen.

Før Stensvold kommer til Bergen for å være Dikoj i Katja Kabanova, synger han rollen som Kommandant A i Bertil Palmar Johansens forestilling Cella Mi ved Opera Trøndelag.

Hovedkilde: Den Norske Opera & Ballett
Oppdatert september 2023

Medvirket på

Katja Kabanova
Spilleperiode: 10-10/11

Katja Kabanova

Katja Kabanova er en unik opera med paralleller til flere av Henrik Ibsens sterke kvinneskikkelser.

Les mer Overstått forestilling