Hopp til innhold

Barbora Horáková Joly

Den prisvinnende Barbora Horáková Joly fra Praha er regissør for Katja Kabanova her I Bergen høsten 2023.

Barbora Horáková Joly ble født i Praha, og studerte først sang ved konservatoriene i Basel and Genève. Som medlem av Swiss International Studio vant hun flere sangkonkurranser, før hun valgte å satse som regissør. Hun flyttet da til München for å studere ved Bayerische Theaterakademie.

Hennes nære samarbeid med regissøren Calixto Bieito startet med Parras and Klaus’ opera Wilde på Schwetzingen-festivalen I 2015, og hun jobbet sammen med ham på en rekke store Bieito-produksjoner, som De dødes hus (Janáček), War Requiem (Britten), Tannhäuser (Wagner) – og Die Soldaten (Zimmermann).

La voix humaine av Poulenc, satt opp I Neuchâtel, ble Barbora Horáková Jolys debut som selvstendig regissør. Etterpå har hun regissert operaer som L'enfant et les sortilèges i Basel, Pelléas et Mélisande  av Debussy i Oslo (2017) og Basel, Monteverdis L'Orfeo – og Purcells Dido og Aeneas – begge i Bilbao.

Barbora Horáková Joly fikk prisen "Newcomer of the Year" 2018 av International OPERA Awards i London.

Høsten 2022 regisserte hun Vivaldis opera Il Giustino ved Staatsoper unter den Linden i Berlin, med René Jacobs som dirigent, og våren 2023 reiste hun tilbake til sin barndomsby for å regissere Verdis Rigoletto ved statsoperaen i Praha.

Etter Katja Kabanova her i Bergen, reiser hun videre til Weimar for å sette opp Den flyvende hollender ved Deutsches Nationaltheater, med premiere i desember. Våren 2024 skal hun være regissør for Figaros bryllup ved Tiroler Landestheater i Innsbruck, før hun drar til Semperoper i Dresden for å sette opp Benvenuto Cellini av Berlioz.

Oppdatert oktober 2023