Hopp til innhold

Katarina Dalayman

Den svenske mezzosopranen Katarina Dalayman er Katjas svigermor Kabanicha i operaen Katja Kabanova i november.

Katarina Dalayman’s Kabanicha (one of opera’s most nightmarish mothers) was fearsome, her mezzo dripping with velveteen nastiness. (The Guardian 2021)

Den svenske mezzosopranen Katarina Dalayman har tolket rollen som Kabanicha flere ganger, sist med Sir Simon Rattle som dirigent for London symfoniorkester i Barbican Centre i januar i år (2023). Hun har også sunget den ved Glyndebourne (2021) og med det Nederlandske Radioorkesteret i Concertgebouw i Amsterdam (2022).

Katarina Dalayman er også kjent for store og dramatiske roller som Isolde (i Wagners Tristan og Isolde), Marie (Wozzeck), Lisa (Spar Dame), Ariadne (Ariadne auf Naxos), Katarina Ismailova (Lady Macbeth fra Mzensk) og Elektra.

Som Wagners Brünnhilde, har Dalayman vært med i Ringen både ved The Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, statsoperaene i Wien og München, Teatro alla Scala i Milano. Deutsche Oper i Berlin, Semperoper Dresden, festspillene i Salzburg og også Festival d’Aix en Provence.

Dalayman har gjort plateinnspilling som Marietta i Korngolds Die tote Stadt med Den Kungliga Operan i Stockholm, og DVD som Brangäne i Tristan und Isolde i et live-opptak fra The Metropolitan Opera. Hun var også med på live-overføringen som Kundry i Parsifal som en del av The Metropolitan Operas ”Live in HD”-serie.

Katarina Dalayman har mottatt en rekke priser, bl.a. er hun utnevnt som Hovsångerska hjemme i Sverige, og hun har også fått den kongelige medaljen Litteris et Artibus.

Denne sommeren (2023) rolledebuterte Dalayman som Madame de Croissy in Barrie Koskys versjon av Karmelittsøstrene av Poulenc ved Glyndebourne Festival Opera, som også ble fremført i konsertversjon ved BBC Proms i Royal Albert Hall i London i august.

Dalayman sang rollen som Herodias da Bergen Filharmoniske Orkester var på Edinburgh-festivalen i fjor (2022) med Salome. Hun skal også være Herodias våren 2024, da ved Teatro dell'Opera di Roma i Barrie Koskys regi.

Publisert oktober 2023