Hopp til innhold

LA CLEMENZA DI TITO 2021

LA CLEMENZA DI TITO 2021

Spilleperiode

13 - 19. mars

Sted

Grieghallen

Spilletid

2 timer og 20 minutter inkl. pause

Billetter

Kr 200 - 750

Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

La clemenza di Tito kunne ikke ha vært mer aktuell: Hvilken type leder ønsker vi i krisetider? Bringer makt mennesker sammen eller isoleres vi? Kan vi tilgi uten å glemme? Alle disse spørsmålene virket relevante for et år siden da vi startet prøvene på vår moderne versjon av Mozarts mesterverk. Men nå, etter at en pandemi har forårsaket kaos, tap og endring, ser det ut til at de parallellene vi kan trekke i dag er enda mer slående. Les hele handlingen

LIVE OPERA - ENDELIG
For et år siden (våren 2020) sto regissør Rodula Gaitanou sammen med alle operaens medvirkende i sjokk på scenen i Grieghallen, da beskjeden kom om at La clemenza di Tito måtte avlyses rett før premieren da verden stengte ned. Men, selv om det har vært utfordring på utfordring også etterpå, er vi fast bestemt på å fremføre denne operaen for deg. Forestillingen kommer ikke til å være det vi planla i starten. Produksjonen er snudd rundt på og omformet for å kunne følge gjeldende restriksjoner og sikkerhetsrutiner.

APOKALYPSE OG LYS
Det er den nakne versjonen, selve essensen av stykket, du får oppleve. Dramaet går rett inn i temaet isolasjon og ødelagte relasjoner både på det private og offentlige plan - et felles møtested der alle mennesker står på kanten av et personlig og apokalyptisk øyeblikk.

Mozarts opera er inspirerende. Det er lys i enden av tunnelen, det finnes håp i menneskeheten og fellesskapets ånd. Vi blir nedbrutt og bygger oss opp igjen, vi holder ut og kommer sammen i det skapende. Vi feirer menneskeheten og ser frem til gledelige gjensyn. Snart – og sammen.

NORSKE SOLISTER I ALLE ROLLENE
Vi gleder oss over å kunne presentere et topplag norske sangere i alle rollene: Tenoren Bror Magnus Tødenes har den utfordrende tittelrollen som Tito og sopranen Beate Mordal er hans hevngjerrige motpart Vitellia. Mezzosopranen Ingeborg Gillebo har bukserollen som Annio og Frøy Hovland Holtbakk er hans modige kjæreste Servilia. Mezzosopranen Adrian Angelico står sentralt i operaen som den dypt forelskede mannen Sesto, som følger Vitellias morderiske vei. Bassbarytonen Christian Valle har rollen som Publio.

STRØMMES 29. MAI KL. 19 PÅ OPERAVISION
Operavision, Europas ledende plattform for digitale forestillinger, strømmer La clemenza di Tito lørdag 29. mai kl. 19. Underveis i sendingen kan du snakke med eksperter på akkurat denne operaen via Livechat på YouTube.

Livechat er tilgjengelig på norsk og engelsk. Du kan også velge undertekster på norsk, engelsk eller italiensk. Strømmen er gratis.

Forestillingen 15. mars ble sendt direkte fra Grieghallen - opptaket ligger tilgjengelig på BNOs YouTube kanal.

Bergen Filharmoniske Orkester ledes av sjefdirigent Edward Gardner.

Wolfgang Amadeus Mozart / Musikk
Caterino Mazzolà, etter Pietro
Metastasio / Libretto
Bergen Filharmoniske Orkester
Edvard Grieg Kor med gjester

Opera i to akter

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera

Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Kor

Foto: Patricia Varela / plakat av BNO

Se bilder fra prøvene i Grieghallen:

Relaterte nyheter

Koret på La clemenza di Tito

Møt koret i kjelleren

Ryggraden i så mange av våre operaer har denne gangen blitt tvunget i kjelleren, bokstavelig talt. Fra Grieghallens dypeste konsertlokale strømmes Edvard Grieg Kor rett til scenen, på trygg korona-avstand og i tidsriktig digitalt format.

Rehearsals via Teams

Opera i koronaens tid

Side opp og side ned med restriksjoner skal ikke hindre oss i å produsere opera! Ei heller innreiseforbud. Prøvene til Mozarts La clemenza di Tito er endelig i gang, med regissør, kostymedesigner og lysdesigner fra London til stede. På storskjerm riktignok - via Teams.

La clemenza di Tito

Sex, vold og moderne opera

Helt fra tidlige tider har opera vært eksplisitt. Ofte like barbarisk som romantisk - og med langtrukne dødsscener. Men hva med iscenesettelsen? Må den være satt til fortiden?

Keiser Nero

I selvransakelsens øyeblikk

Rett foran øynene til imperiets nykronede keiser ble det fremført en voldelig og gripende opera, som om man skuet like inn i keiserdømmets undergang. Mozarts nye opera, La clemenza di Tito, var som en fremtidsvisjon, et trollspeil, noe ingen hadde sett maken til.

Samtlige spilledatoer


13/03 Lørdag 18.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
15/03 Mandag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
17/03 Onsdag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling
19/03 Fredag 19.00
Grieghallen Overstått forestilling
Overstått forestilling