Hopp til innhold

Møt koret i kjelleren

Ryggraden i så mange av våre operaer har denne gangen blitt tvunget i kjelleren, bokstavelig talt. Fra Grieghallens dypeste konsertlokale strømmes Edvard Grieg Kor rett til scenen, på trygg korona-avstand og i tidsriktig digitalt format.

Vår første store oppsetning på over et år er hakket mer utfordrende enn normalt, grunnet alle restriksjonene forbundet med både korsang og det å møtes i større grupper. Teknologisk har det bydd på helt nye problemstillinger, som BNOs produksjonssjef Odd Halstensen så elegant bemerket – dette er forskning i fart!

NYE LØSNINGER
Med et kor som ikke får stå på scenen, ble det brått behov for nye løsninger. Skjermer, videokamera og mikrofoner ble installert så koret og kormesteren kan følge med på scenen, og motsatt perfekt synkronisering av koret formidles videre oppover til scenen i Griegsalen.

Koristene har hver sin propp i øret med direktelyd fra orkesteret. Kormester Håkon Matti Skrede ser på en svart/hvit-skjerm av dirigenten Edward Gardner som han bruker for å følge riktig tempo.

Koret teknologi

Skrede synes kommunikasjonen mellom scenen og koret i kjelleren har fungert veldig bra.

- De tekniske løsningene er så optimalisert som det er mulig å få til, lyden blandes på best mulig måte og når frem til publikum både i salen og digitalt på en presis og ikke minst musikalsk måte, sier Skrede, og utdyper:

- Noen ganger følger orkesteret koret på det de hører, altså leder jeg, mens de fleste strekkene styres av at jeg forutser slagene fra dirigenten slik at lyden fra koret ikke kommer for sent frem - altså en direkte teknisk men også en kunstnerisk kommunikasjon som skjer via multimediateknikk.

ENDELIG SAMMEN
Kormester Skrede understreker hvor glad han er for at koret nå endelig får møtes fysisk og ikke bare via digitale korøvinger.

- At vi i det hele tatt får sunget i lag, og bidra til en levende operaforestilling er i seg selv fantastisk, gitt de forutsetningene og forventningene vi har hatt. Det er en stor bragd! Gleden av å få synge sammen, og den vanskelig målbare gevinsten av å puste sammen, uttrykke innhold og formidling på ekte, er de største bonusene for oss.

- Foreløpig er det korklangen som stiger opp fra kjelleren - snart håper vi at koret også løftes ut av studioets lukkede vegger, avslutter Skrede, før han løper videre til forberedelser før kveldens siste forestilling av La clemenza di Tito.

Og slik ser det ut i virkeligheten! Møt koret i kjelleren:

Edvard Grieg Kor

EDVARD GRIEG KOR
Edvard Grieg Kor er et profesjonelt vokalensemble med base i Bergen. Koret har siden starten vært en viktig samarbeidspartner både for Bergen Nasjonale opera og Bergen Filharmoniske orkester, i tillegg til regelmessige opptredener under de årlige Festspillene i Bergen.

På La clemenza di Tito har de med seg gjester fra Griegakademiet og Collegium Musicum Kor:

SOPRAN
Hilde Veslemøy Hagen / EGK
Ingvill Holter / EGK
Martina Starr-Lassen
Elizaveta Agrafenina
Susanna Yttri Solsrud

ALT
Daniela Iancu Johannessen / EGK
Eva Landro / EGK
Ingvild Schultze-Florey
Helene Skorpen Trones

TENOR
Tyler Ray / EGK
Paul Robinson / EGK
Andrew Masterson
Gustav Hasfjord

BASS
Ørjan Hartveit / EGK
David Hansford / EGK
James Berry
Peter Lidbetter
Einar Stefansson

EKSTRAKOR
Gisle Andersen
Vidar Askeland
Charles Lindberg

GRIEGAKADEMIET
Dorthea Bergo
Maria Myklemyr Reite
Marte Helene Arnesen Einan
Joar Simarud Stabell
Filip Berg Eriksen

Siste nyheter

Per Boye Hansen umelecky reditel Opery ND foto Hana Smejkalova

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør og operasjef Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Stian Økland og Martina Starr-Lassen

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Leos Janacek

Korguten som vart operakomponist

Som 11-åring må Leoš forlate familien for å bli korgut. Og som godt moden mann møter han si mykje yngre «muse», som inspirerer han til å skrive Katja Kabanova.