Hopp til innhold

Werther

Utforsk

Werther

Spilleperiode

16 - 22. mars

Sted

Grieghallen

Spilletid

3 t

Billetter

150 - 750

"En ren nytelse" - Klassisk Musikk
"Anbefales på det varmeste" - BA
"En elegant, flytende tolkning" - BT

Se liveopptak av Werther! Vi sendte forestillingen live til hele verden 22. mars 2019 - nå kan du høre liveopptaket fra vår kritikerroste opera på full styrke - der du er!

Følg denne linken

Werther er et kjærlighetsdrama med noe av den mest romantiske musikken i operahistorien, malt med bred og bølgende pensel av den franske komponisten Jules Massenet.

Historien om den dypt forelskede kunstneren Werther, som ikke kan få sitt livs kjærlighet Charlotte fordi hun allerede har sagt ja til Albert, ble først gitt ut som brevroman av Johann Wolfgang von Goethe i 1774. «Den unge Werthers lidelser» skapte storm og heftige diskusjoner, samtidig som den ble det store gjennombruddet for Goethe.

Dramaet finner sted i den tyske småbyen Wetzlar. I Goethes delvis selvbiografiske roman er handlingen lagt til hans egen samtid rundt 1770. I vår oppsetning har regissøren satt årene rundt 1900 som utgangspunkt, altså ikke lenge etter at Massenets franske opera ble skapt.

HANDLINGEN
En sommerforelskelse utvikler seg til et mørkt trekantdrama når den unge Werther ser at hans elskede Charlotte velger plikten fremfor kjærligheten. Mens julelysene tennes tar Werther et skjebnesvangert valg... Les mer om handlingen

Det rørende barnekoret, som består av småsøsknene til Charlotte, rammer inn denne operaen, og deres forventningsfulle stemmer står i dyp kontrast til det uløselige dramaet mellom de voksne.

Regissør og designer Antony McDonald har lang fartstid fra La Scala og Bolsjoj-teatret m.fl. og er berømt for sine prisvinnende design. Det er et privilegium å få han til Bergen.

Vi gleder oss til å presentere et glitrende solistpar som gjester Bergen for første gang: Den litauiske tenoren Edgaras Montvidas som Werther, og den prisvinnende skotske mezzosopranen Catriona Morison som Charlotte.

"Hvem kan synge Werther etter Jonas Kaufmann og Juan Diego Flórez? Edgaras Montvidas. Litauerens innlevelse i Goethes smertelig romantiske rolleskikkelse gjennomføres med perfeksjon" -​ Diapason Magazine (mai 2018)​

"Edgaras Montvidas 'er' Werther" - Le Figaro (2018)

En ny, fullscenisk produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien

- Introduksjon i foajeen én time før forestillingstart. 16. mars av Gunnar Danbolt, 18., 20. og 22. mars av Nicolai Riise
- Opera i fire akter. Synges på fransk, tekstes på norsk
- Varer i 3 timer inkl. 30 min pause

Jules Massenet / Musikk
Edouard Blau, Paul Milliet og Georges Hartmann, etter Goethes roman / Tekst
Bergen Filharmoniske Orkester
Sangere fra Bergen guttekor og Bergen pikekor

Se bilder fra Werther:

Hør Edgaras Montvidas synge Pourquoi me réveiller i konsert med Litauens Nasjonale Symfoniorkester:

Hør Catriona Morison synge Werther! Qui m'aurait dit /Ces lettres! under BBC Cardiff Singer of the World competition 2017, som hun også vant.

Relaterte nyheter

Werther Dies

Video: Werther av Massenet

Se liveopptak av Werther i Grieghallen, med et stjernelag solister og Bergen Filharmoniske Orkester under ledelse av Frédéric Chaslin. Ny produksjon av Bergen Nasjonale Opera, med regi og design av Antony McDonald.

En liten sniktitt bak plasten

Kulissene er her!

Det er en sitrende spenning i luften denne tidlige søndagsmorgenen. Så skjer det vi har ventet på: Tre trailere ruller langsomt opp utenfor Grieghallen. De har kjørt hele veien fra Wien for å levere kulissene som skal ramme inn dramaet om Werther og Charlotte.

Sing along

How to make misery interesting

I´ve just been down in the rehearsal room where Massenet´s hero Werther has been dying since 10:00 this morning. The atmosphere is brisk and deeply practical.

Se hvordan kostymene lages

Se de vakre kostymene i Werther

Kostymene til operaen blir for tiden laget av skredderne til Das Gewand i Tyskland, et velrennomert selskap som har The Metropolitan og andre store operahus på kundelisten. Kostymesjef hos Bergen Nasjonale Opera, Cathrine Ahlsen, har vært på besøk for å sjekke at alt blir klart til premieren 16. mars. Her er en video med siste nytt fra kostymefronten!

Jules Massenet

Hvorfor disse tårene?

Tragedien slår til med full styrke når plikten er i konflikt med lidenskapen. I Massenets opera males Goethes romantiske kjærlighetshistorie ut i musikalske bilder som reflekterer lytterens egne følelser og etterlater ingen uberørt.

Fra modell til kulisse

Fra modell til kulisser

Dyktige håndverkere er i sving når kulissene til Werther tar form i et enormt verksted nær Wien. Se utviklingen fra idé, via modell, til ferdige kulisser.

Werther av Massenet

Kva skjer i Werther?

Ei sommarforelsking utviklar seg til eit mørkt trekantdrama når den unge Werther ser at Charlotte vel plikta framfor kjærleiken. Medan julelysa skin tar Werther eit skjebnesvangert val.

Samtlige spilledatoer


16/03 Lørdag 18.00
Grieghallen Gratis inngang
Gratis inngang
18/03 Mandag 19.00
Grieghallen Gratis inngang
Gratis inngang
20/03 Onsdag 19.00
Grieghallen Gratis inngang
Gratis inngang
22/03 Fredag 19.00
Grieghallen Gratis inngang
Gratis inngang