Hopp til innhold

Kulissene er her!

Det er en sitrende spenning i luften denne tidlige søndagsmorgenen. Så skjer det vi har ventet på: Tre ruvende trailere ruller langsomt opp utenfor Grieghallen. De har kjørt hele veien fra Wien for å levere kulissene som skal ramme inn historien om Werther og Charlotte.

Dramaet utspiller seg i en liten tysk by rundt slutten av 1800-tallet. Kulissene inkluderer et håndmalt sceneteppe på 18 x 9 meter, vegger, vindu, møbler til en stue og et bibliotek. For å nevne noe.

TEAM WERTHER
20 personer står klare når alt skal på plass i Grieghallen. Det tar to dager å få det hele montert, hvis alt går etter planen. Først må den omfattende scenebelysningen på plass. Hele 179 lyskastere og 2 følgekastere skal henges radvis og høyt over scenen.

Deretter kan monteringen av selve kulissene finne sted. Det er et tidkrevende arbeid, som krever presisjon og tålmodighet.

SAMARBEID
Vår dyktige samarbeidspartner Bright har lang erfaring innenfor områdene lys, lyd, sceneutstyr og tekstiler, så for oss er det mest bare å følge spent med mens kulissene bygges - og en liten landsby dukker opp der det bare for noen få dager siden satt et orkester.

DESIGN AV TUNGVEKTER
Regissør og designer Antony McDonald regnes som en veteran i opera- og teaterverdenen, og har i sin lange karriere vært designer for store operahus som La Scala og Metropolitan Opera. McDonald har vunnet flere designpriser, blant annet hos Bolsjoj-teatret i Moskva og ved Royal Shakespeare Company i London.

Til Werther har Antony McDonald latt seg inspirere av den danske maleren Vilhelm Hammershøis (1864­–1916) stemningsfulle interiører, preget av naturlig lys. Alt dette er gjenskapt i scenografien, med den hensikt å la lys og skygge fremstå som en refleksjon av de elskendes følelser.

Hammershoi

PRODUSERT I WIEN
Selve produksjonen av kulissene er det ART for ART, spesialister innen opera og teater, som står bak. Verkstedet er Østerrikes største, med en stab på rundt 360 og en fast kundeliste som inkluderer Statsoperaen i Wien.

TRANSPORT
Så er vi tilbake der vi startet. Trailerne står parkert utenfor etter en lang reise gjennom Europa. Og vi sitter her i en tom sal, mer enn litt spent, og klar for å få alt på plass og detaljene finpusset før premieren 16. mars.

__

WERTHER Romantisk opera av Jules Massenet

Spilles 16., 18., 20. og 22. mars 2019 i Grieghallen Ny produksjon av Bergen Nasjonale Opera Presenteres i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien

MER INFORMASJON OG BILLETTER

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ein av godbitane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!