Hopp til innhold

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.

Det var på håret at vi fikk det til – og et skikkelig kupp – da regigruppen La Fura dels Baus takket ja til å komme til Bergen. Med over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona, opera og store konserter, er det ganske enkelt et privilegium at Bergen nå får sin egen produksjon med deres signatur!

La Fura dels Baus er et kollektiv bestående av kreative krefter med overordnet mål om aldri å stå stille – de utvikler kontinuerlig nye konsept og søker mot eksentrisitet og innovasjon i alt de gjør. Også publikum utfordres, enten aktivt, eller ved å stimulere sansene i møte med noe helt nytt. Bak forestillingen i Bergen står regissør Àlex Ollé, scenograf Alfons Flores, kostymedesigner Lluc Castells og lysdesigner Urs Schönebaum, alle eksperter på nettopp iscenesetting av opera.

"Ekstravagant", "Blendende", "Fantasifullt".
Lovordene fra pressen er mange når forestillingene til design- og regiteamet skal beskrives. Her ser du et knippe bilder fra noen av deres operaproduksjoner de siste par årene.

Alle foto: La Fura dels Baus

ÅPNET OL I BARCELONA
Mange av produksjonene til La Fura dels Baus finner sted utendørs, på gateplan og konsertscener – til og med på sportsarenaer. Mest sett er nok sistnevnte, under den spektakulære åpningsseremonien til OL i Barcelona i 1992. Mange tusen mennesker deltok i forestillingen, hvor Spanias historie utspant seg foran et ellevillt publikum, med både sjøslag, gigantiske monster fra dypet og selvsagt, tyrefekting!

Også Arena di Verona, det romerske amfiteateret som regnes som operaens svar på en hellige gral, står på listen over arenaer hvor forestillingene til La Fura dels Baus har blitt satt opp. I dette klippet kan du nyte deres storslåtte produksjon av Verdis Aida:

I Bergen skal La Fura dels Baus tolke den mørke kjærlighetshistorien om Rusalka, vannymfen som vil bli menneske. Det er bare å begynne å glede seg!

MER INFO OG BILLETTER

Se intervju med regissør Àlex Ollé, scenograf Alfons Flores og kostymedesigner Lluc Castells fra regigruppen La Fura dels Baus (2021):

Rusalka Alex rehearsal

Àlex Ollé

Den anerkjente katalanske regissøren Àlex Ollé var med på å skape åpningsseremonien for OL i Barcelona. Nå har han regien for Rusalka i Bergen.

Àlex Ollé er en av seks kunstneriske ledere for gruppen La Fura dels Baus, som ble grunnlagt i 1979. Sammen med Carlus Padrissa, utviklet og regisserte Àlex Ollé åpningsseremonien for De olympiske lekene i Barcelona i 1992.

Ollé har regissert en lang rekke operaer og skuespill, blant dem Tristan und Isolde ved operaen i Lyon, Verdis Maskeballet ved Sydney Opera og La Monnaie i Brussel, Aida i Verona, Trubaduren ved Den nederlandske operaen i Amsterdam og Paris-operaen, Gounods Faust ved Teatro Real i Madrid og Den nederlandske operaen – og Turandot ved New National Theatre i Tokyo. Hans Le grand macabre av Ligeti ble også vist ved Den Norske Opera & Ballett 2013, i tillegg til flere andre operahus.

Les mer om Àlex

Rusalka scenen Alfons 2

Alfons Flores

Scenografien til Rusalka i Bergen er designet av Alfons Flores.

Katalaneren Alfons Flores er født i Barcelona og startet som profesjonell scenograf med the GAT Company, som han var med på grunnlegge.

Flores jobber jevnlig sammen med regissøren Àlex Ollé og gruppen La Fura dels Baus, og han har laget scenografi bl.a. for Weills Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny ved Teatro Real i Madrid, Ligetis Le grand macabre ved the English National Opera, som også ble satt opp ved Den Norske Opera & Ballett, La Monnaie i Brussel, operaen i Roma og Adelaide-festivalen i Buenos Aires.

Les mer om Alfons

Costume fitting Lluc Castells web

Lluc Castells

Lluc Castells har laget kostymedesign for kjente operahus som La Monnaie i Brussel, Sydney Opera House og Teatro Real i Madrid. Nå er han ansvarlig for kostymene i vår Rusalka.

Den katalanske kostymedesigneren Lluc Castells ble født i Cardedeu i provinsen Barcelona, og studerte kunst og design ved Escola Massana i Barcelona. Han fullførte studiene i 1995 og har deretter jobbet som designer både innen teater, opera, dans, musikaler, sirkus og film.

Siden 2009 har Castells jobbet jevnlig sammen med regissøren Àlex Ollé som kostymedesigner, i produksjoner som Ligetis Le grand macabre for La Monnaie i Brussel, som også ble satt opp bl.a. ved Den Norske Opera & Ballett og English National Opera i London.

Les mer om Lluc

Siste nyheter

WEB Eivind Finn Solveig

Ta et operatisk dypdykk med Finn, Solveig og Eivind!

Sopranen Solveig Kringlebotn har sunget den kvinnelige hovedrollen i De dødes by ved store operahus i Europa. Her deler hun sin erfaring i samtale med Finn Tokvam og Eivind Gullberg Jensen, hvor de også diskuterer operaens filmmusikalske likheter – og mye mer. Sett på kaffen!

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.

Die tote Stadt

Kva skjer i De dødes by?

Gjer deg klar til eit trekantdrama utanom det vanlege! Den forelska og forvirra Paul står midt mellom to kvinner som ser heilt identiske ut: Den eine er hans avdøde kone Marie, den andre er den livsglade dansaren Marietta.

Robin hood nhb

Frå Robin Hood til Jascha Heifetz

Som opptakt til norgespremieren på operaen De dødes by, kan du no bli litt betre kjend med musikken til Oscar-vinnaren Erich Wolfgang Korngold. Her er seks gylne eksempel, også frå Hollywood.

Korngold

Ei reise gjennom Korngolds liv

Bli med på ei tidsreise i livet til komponisten Korngold, frå åra som vedunderbarn i Wien, til eksil i Hollywood – og forsøka på nytt fotfeste etter krigen.