Hopp til innhold

Àlex Ollé

Den anerkjente katalanske regissøren Àlex Ollé var med på å skape åpningsseremonien for OL i Barcelona. Nå har han regien for Rusalka i Bergen.

Àlex Ollé er en av seks kunstneriske ledere for gruppen La Fura dels Baus, som ble grunnlagt i 1979. Sammen med Carlus Padrissa, utviklet og regisserte Àlex Ollé åpningsseremonien for De olympiske lekene i Barcelona i 1992.

Ollé har regissert en lang rekke operaer og skuespill, blant dem Tristan und Isolde ved operaen i Lyon, Verdis Maskeballet ved Sydney Opera og La Monnaie i Brussel, Aida i Verona, Trubaduren ved Den nederlandske operaen i Amsterdam og Paris-operaen, Gounods Faust ved Teatro Real i Madrid og Den nederlandske operaen – og Turandot ved New National Theatre i Tokyo. Hans Le grand macabre av Ligeti ble også vist ved Den Norske Opera & Ballett 2013, i tillegg til flere andre operahus.

Høsten 2016 åpnet han sesongen ved The Royal Opera House i London med Bellinis  Norma, som også ble vist direkte på over 100 kinosaler i Europa.

Våren 2019 hadde operaen Frankenstein  urpremiere ved La Monnaie i Brussel, med musikk av Marc Gray, bygget på en idé av Àlex Ollé inspirert av Mary Shelleys roman. For Frankenstein hadde Ollé med de same tre personene i det kunsteriske teamet som for Rusalka i Bergen: Alfons Flores (scenografi), Lluc Castells (kostymer) og Urs Schönebaum (lysdesign).

Våren 2021 regisserte han Arianne et Barbe-Bleue av Paul Dukas ved Opera de Lyon, som er en samproduksjon med Teatro Real i Madrid. På grunn av korona-situasjonen ble denne strømmet uten publikum. Samme sommer hadde han premiere på Carmen ved New National Theater i Tokyo.

Høsten 2021 hadde Ollé premiere på barokkoperaen Idomenée av André Campra ved Opéra de Lille i Frankrike, dirigert av Emmanuelle Haïm. Senere same høst ble produksjonen vist ved Staatsoper Unter den Linden i Berlin.

I april i år (2023) setter Ollé opp Tristan og Isolde i Valencia, og i høst har hans versjon av den nå sjelden spilte operaen L'amore dei tre rei (Kjærligheten til tre konger) av Italo Montemezzi premiere ved La scala-operaen i Milano.

Oppdatert mars 2023

Relaterte nyheter