Hopp til innhold

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Våre to operapedagoger Martina Starr-Lassen og Stian Økland har vært "on the road" i flere sesonger nå, for å guide bergenske skoleelever i opera. Og de er dermed blitt eksperter i å gjøre en lang historie kort.

Så her får du trekantdramaet om Katja, ektemannen Tichon og elskeren Boris på bare litt over ni minutter – med stemningsfulle lydkulisser fra en liten by ved Volgas bredder. Og selvsagt er Katjas sjalu svigermor Kabanicha også med:

Martina og Stian har lang erfaring sammen som operapedagoger for Bergen Nasjonale Opera, som hvert halvår – i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken – tilbyr operakurs ute i skolene, i forkant av forestillingen.

Fra parykker til podcast
Som kjent kan en opera vare i flere timer, og persongalleriet kan være stort og mangfoldig. Martina og Stian har i oppgave å gi skolelevene en mini-versjon av den aktuelle operaen, og har tatt utfordringen både med Den glade enke, Tryllefløyten og Rusalka: De har utstyrt seg med kostymer, parykker og fargerike caps – og noen ganger også med spesialkledte barbiedukker. Men i høst har de prøvd noe helt nytt, nemlig en direkte podcast i klasserommet.

Flue på veggen i klasserommet
Selve Katja Kabanova er faktisk ganske kort til å være en opera: Det vil si versjonen i Grieghallen varer i knapt 90 minutter (pluss pause underveis), og i podcasten ble historien altså kokt ned til litt over ni minutter – og fremført i klasserommet.

Så ved å lukke øynene og lytte til denne lydfilen, får du også en smakebit av hvordan det er å være på kurs med denne duoen. Og i tillegg til å vite mer om høstens opera og historiske fun facts, har elevene denne gangen blant annet fått lært rare, men nyttige oppvarmingsøvelser for stemmen, og de har skjerpet ørene i en lytte-quiz ("Er dette original filmmusikk eller fra en opera?").

Sammenligner Katja med Ibsens Nora
Stian fikk også gjeste sin gamle ungdomsskole denne gangen, Slåtthaug, der 10. trinn har Henrik Ibsen på norsk-pensumet nå, og skal jobbe videre med skuespillet Et dukkehjem. Dette passet jo perfekt inn i historien om Katja Kabanova, som også stammer fra realisme-perioden på 1800-tallet, og hun har mange paralleller med Nora Helmers skjebne. Og elevene fikk dermed i oppgave å fundere på forskjellene og likhetene mellom kvinnene Katja og Nora.

Tenåringene får se operaen før premieren
Torsdag på dagtid 2. november kommer rundt 500 skoleelever til Grieghallen for å se hele generalprøven på Katja Kabanova, etter å ha vært på kurs med Martina og Stian. Det betyr at tenåringene får se operaen før alle andre her i byen: For premieren er først to dager senere: Lørdagskvelden 4. november.

Både pedagoger og proffe sangere
De to frilans operapedagogene fra Bergen, som også er sangere, har travle dager denne høsten:

Sopranen Martina Starr-Larsen synger også i koret i Katja Kabanova: De betyr at hun og de andre koristene både skal nynne som elven Volgas bølger, og også være folkemengden som sammen med Katja blir overrasket av en skjebnesvanger storm i siste akt.

Tenoren Stian Økland har innimellom kursene vært på turné i Trøndelag med samtidsmusikk, det vil si den kritikerroste kammeroperaen "Krenket". Og i desember skal han holde egen solokonsert her i Bergen, sammen med pianisten Tor Erik Seime Pettersen.


Siste nyheter

Paradis skole Amahl

Til Paradis med sang

Like før jul skal familieoperaen Amahl og de tre vise menn settes opp i Grieghallen, og barneskolene i Bergen har fått melde seg på operakurs og generalprøve.

Tmp f4ff7852 a148 4c35 851b 0985d0b5329f

Opera-pasjen på skuletur

Pasjen har med seg gull og perler når han er ute på førjulstur i lag med dei to operapedagogane Stian og Martina

OVF24 Mermaids bw wave2

Sommarakademiet 2025

Opera ved fjorden sommarakademi går av stabelen 21.-29. juni 2025. NYTT: Vi har no utvida søknadsfristen til 2. FEBRUAR for stryk, messing, obo og fagott.

WEB Eivind Finn Solveig

Ta et operatisk dypdykk med Finn, Solveig og Eivind!

Sopranen Solveig Kringlebotn har sunget den kvinnelige hovedrollen i De dødes by ved store operahus i Europa. Her deler hun sin erfaring i samtale med Finn Tokvam og Eivind Gullberg Jensen, hvor de også diskuterer operaens filmmusikalske likheter – og mye mer. Sett på kaffen!