Hopp til innhold

Stian Økland

Våren 2023 guider tenoren Stian Økland bergenske skoleelever inn i Rusalkas verden, som en av våre to operapedagoger.

Stian Økland er født og oppvokst i Bergen, og startet med jazz og progrock før han ble fascinert av opera. Han har bachelorgrad i klassisk sang fra Griegakademiet og en master fra Wales International Academy of Voice. Stian har som ung operasanger sunget i oppsetninger i Norge, Tyskland, Skottland og Wales, og var senest solist i Beethovens 9. symfoni i Hong Kong høsten 2019.

Økland har sin musikalske bakgrunn som gitarist. Han har med sine band spilt på en stor bredde av festivaler. Alt fra Festspillene i Bergen, Nattjazz og Oslo jazzfestival til Inferno festivalen og Hole in the sky. Stian startet i 2010 bandet Seven Impale, som med sine to albumutgivelser har vakt oppmerksomhet internasjonalt innenfor Prog Rock-sjangeren.

Økland har deltatt i en rekke Bergen Nasjonale Operas (BNO) oppsetninger som del av operakoret, og i 2014 sang han en av hovedrollene i BNOs oppsetning "Alt om min familie". Økland har vært ansatt i det profesjonelle Trondheim Vokalensemble fra 2017 til 2020, og er også med i kvartetten FirStemt.

Stian Økland har vært engasjert som en av våre operapedagoger i flere ulike prosjekter: Høsten 2020 gjestet han ungdomsskoler i Bergen sammen med Beate Rostin, med hurtigkurs i opera, inspirert av Verdis Macbeth. Og våren 2021 var turen kommet til 5.-10. trinn med Mozart og hans operaer. Høsten 2021 var temaet Rusalka, og våren 2022 Den glade enke – sammen med Martina Starr-Lassen.

Sesongen 2021/22 var han prinsen Sou-Chong i operetten Smilets land (Das Land des Lächelns) av Lehár ved Allee Theater i Hamburg. I tillegg sang han rollen som Tamino både i originalversjonen av Tryllefløyten – og i uroppførelsen av opera-pastisjen "Die Zauberflöte zweiter Teil" (etter Goethe). Høsten 2022 var han tilbake som Tamino, pluss sang tittelrollen i Gounods opera Faust samme sted.

Sesongen 2022/23 er han operapedagog for Tryllefløyten (høst 2022) og for Rusalka (vår 2023) sammen med Martina Starr-Lassen.

Oppdatert mars 2023

Medvirket på

Rusalka
Spilleperiode: 21/10-21/10

Operakurs med Rusalka 2021

(Oppdatering om våren 2023, sjå under) Skuleelevar kan bli kjende med opera generelt, og Rusalka spesielt, når sopranen Martina Starr-Lassen og tenoren Stian Økland legg ut på rundreise til 5.-10.trinn i Bergen hausten 2021.

Les mer Gratis inngang
Operakurs for skoleelever
Spilleperiode: 26-26/02

Operakurs med Mozart våren 2021

Hva er opera? Hvem var Mozart? Hvordan spiller du rasende, forelsket eller fortvilet – og synger samtidig? Nå tilbyr vi skoleelever et hurtigkurs i opera, sammen med Stian Økland og Beate Rostin.

Les mer Gratis inngang
Eva B Landro
Spilleperiode: 24/04

UTSOLGT // OPERA PÅ BIBLIOTEKET

Bli kjent med den mangfoldige sangeren Eva B. Landro, som har flyttet hit til Bergen som det nyeste medlemmet i Edvard Grieg Kor. Hun byr på sine personlige favoritter sammen med pianisten Ellena Hale – og tre gjesteartister.

Les mer Overstått forestilling
Macbeth
Spilleperiode: 02/11-02/11

Hurtigkurs i opera høsten 2020

Tenoren og rockegitaristen  Stian Økland  reiser sammen med  skuespilleren Beate Rostin til ungdomsskoler i Bergen denne høsten med et hurtigkurs  i opera, inspirert av Verdis Macbeth.

Les mer Gratis inngang