Hopp til innhold

Griegkvartalet - Slik kan det bli seende ut

Griegkvartalet: Presentasjon av fem løsningsforslag fra de fem utvalgte arkitektgrupperingene.

De fem utvalgte arkitektgrupperingene i plan- og designkonkurransen om utformingen av Griegkvartalet med nytt musikkteater har levert sine løsningsforslag, og konkurransejuryen er godt i gang med sitt arbeid. Torsdag 4. januar 2024 kl. 18.00 vil juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen offisielt åpne utstillingen av de fem finalistenes løsningsforslag i Grieghallens foajé.

Juryen vil senere i januar offentliggjøre hvilke tre blant de fem grupperingene som går videre til finalen. I finalefasen vil det bli gjennomført forhandlinger med de tre aktuelle grupperingene. Den endelige vinneren av plan- og designkonkurransen vil bli gjort kjent i mars.

«Arbeidet så langt i juryen har vært både krevende og inspirerende. I gjensidig respekt for ulik faglig bakgrunn arbeider vi oss godt framover, og jeg er trygg på at vi vil komme fram til omforente og gode valg», Anne-Grete Strøm-Erichsen

Bergen trenger sårt et musikkteater der publikum kan oppleve musikaler og opera, ballett og dans på en fullverdig måte. Musikkteatret vil tilby et mangfoldig utvalg av arrangement og uttrykksformer, først og fremst forestillinger og konserter, men også konferanser og utstillinger. Publikums etterspørsel er stor, samtidig som kapasiteten i Grieghallen er sprengt og arrangement må avvises.

«Plan- og designkonkurransen representerer et avgjørende steg frem mot realiseringen av dette største og viktigste kulturbyggprosjektet i Bergen siden Grieghallens åpning i 1978. Vi har svært store forhåpninger til at det løsningsforslaget som til slutt blir valgt vil bli omfavnet med begeistring av bergensere og vestlendinger flest», Olav Munch, Olaf Mackenzie og Bernt Bauge.

Prosjekt Griegkvartalet drives av visjonen om å skape en møteplass av internasjonalt format som samler bergensere og vestlendinger til berikende opplevelser. Det nye musikkteateret skal fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet som fremmer Bergen som moderne og nyskapende kulturby.

Med en ny bearbeiding av området på Edvard Griegs plass mot inngangen til det nye musikkteatret, skal et åpent, inviterende og levende byrom skapes som del av den nye møteplassen Griegkvartalet. Arenaklyngen Griegkvartalet med det nye musikkteatret vil komplementere andre nybyggprosjekter i Bergen, som en ny byarena, nytt scenekunsthus i Sentralbadet og ny arena på USF Verftet.

Byggeprosjektet har en foreløpig brutto arealramme på om lag 18.000 kvm og et foreløpig kostnadsanslag på 2,1 mrd eksklusive tomtekostnader.

De fem utvalgte arkitektgrupperingene i plan- og designkonkurransen:
Henning Larsen Architects
Kengo Kuma & Associates og Mad arkitekter
Nordic Office of Architecture
Snøhetta Oslo
Zaha Hadid Architects

Jurymedlemmene:
Anne-Grete Strøm-Erichsen juryleder, tidligere politiker og IT-rådgiver
Roar Bjordal tidl. prosjektdirektør i Statsbygg
Bernt Bauge direktør, Musikkselskapet Harmonien
Odd Halstensen produksjonssjef, Bergen Nasjonale Opera
Knut Longva arkitekt, Longva Arkitekter, NAL oppnevnt
Brede Eriksen regionleder Vest Arkitektur og bygg, Asplan VIAK, RIF oppnevnt
Nuno Almeida landskapsarkitekt, Bjørbekk og Lindheim Landskapsarkitekter, NLA oppnevnt
Erik Østby prosjektleder/ITB-rådgiver, RIF oppnevnt

Publisert 4. januar 2024

Siste nyheter

Eivind Flesland web

Kunst og kultur i motgangstider

Vi treng eit styrka kulturliv som beredskap - dette vert eit tema på Arendalsuka, der eg skal snakka med politikarar om dei store spørsmåla. Er kultur på deira liste, eller berre noko me syslar med i medgongstider?

Albert Dohmen og Eivind Gullberg Jensen

Wagner-legenden ser fremtiden på Os

- Umiddelbart synes jeg dette var en strålende idé, forteller en av vår tids fremste Wagner-tolkere, sangeren Albert Dohmen. Han er en av lærerkreftene i dette årets Opera ved fjorden.