Hopp til innhold

- Flaggermusen er operettenes dronning

Gjennom Flaggermusens 150 år på scenen har den vært en av de mest populære forestillingene både i Bergen og Norge. Nå samarbeider Bergen Nasjonale Opera og Den Nationale Scene for første gang om en helt ny versjon av operetten.

Aller første gang Flaggermusen ble spilt i Norge var allerede året etter at operetten hadde urpremiere i Wien. Det var i 1875 da en svensk opera-trupp gjestet Christiania. Og kanskje var den samme truppen på besøk i Bergen med denne oppsetningen.

FØRSTE DNS-OPPSETNING I 1909
Første gang et norsk kompani produserte sin egen iscenesettelse av stykket var i 1895 på Christiania Theater. I 1909 ble stykket første gang spilt med et norsk ensemble på Den Nationale Scene (DNS) her i Bergen:

I pressen ble stykket omtalt som ”et burlesk Virvar at Intrige, Forvexling, Forklædning og rene Karnevalsløier”. Videre heter det at teatret ikke hadde “spart på noe i retning dekorasjon og kostymer”. Skuespillerne ble også fremhevet, men det ble kommentert at det manglet litt på sangkreftene. Populært ble det uansett med 17 fremføringer som var mye på denne tiden.

I 1934 ble det satt opp på nytt på DNS, hvor blant andre den kjente skuespilleren Norma Balean spilte kammerpiken Adele, noe hun også gjorde i den samme rollen i neste DNS-oppsetning av stykket. Det var 15 år senere. Balean var henholdsvis 27 og 42 år da hun spilte rollen som nå 24 år gamle Annika Beinnes skal ha i årets oppsetning. 


Flaggermusen 1971 Foto: Trygve Schønfelder / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

FANTASTISK TID
Norma Balean var fortsatt skuespiller på DNS da teatret satte opp stykket for fjerde gang, men den gang ble hun nok betraktet som litt for gammel for rollen. Derimot – og kanskje ikke overraskende - var flere andre kjente DNS-skuespillere med på scenen, blant annet Lothar Lindtner. Han spilte Frosch, altså rollen som Eirik del Barco Soleglad nå har. Og det er ikke første gangen Soleglad går i fotsporene til Lindtner. De hadde nemlig også samme rolle i Den glade enke, som Soleglad spilte for to år siden her i Grieghallen. Tilbake i 1971 var det en annen av DNS-nestorene som var med. Bjørn Sothberg hadde rollen som Alfred (som Bror Magnus Tødenes har nå).

Hele 65 ganger spilte Flaggermusen på Store Scene dengang, og med Harmonien som orkester. 
- Det var en fantastisk tid, forteller den nå pensjonerte skuespilleren og tenker tilbake. Sothberg hadde aldri tenkt at han skulle gjøre en rolle i en operette, men ble overtalt av teatrets kapellmester og dirigent den gang, Sverre Bergh (Senere Festspill-sjef).

Flaggermusen 1948-49 Foto: Atelier KK / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

Friskt i minne for 52 år siden: Bjørn husker godt replikkene og sangtekstene sine som Alfred, for eksempel starten av åpningssangen: 


Akk hvor er du flagret hen 

Fugl med dine sanger

Fly tilbake til din venn
La deg aldri fange

Og senere i forestillingen: 
 


Ta ditt glass og tøm det snart
Vinen gjør ditt øye klart

Flaggermusen 1971 Foto:  Trygve Schønfelder / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

Klar for Grieghallen nå: Sist gang Flaggermusen ble spilt i Bergen spilte Bjørn Sothberg en av de store rollene. Også denne gangen er han til stede, nå som forventningsfull publikummer.


FENGENDE MUSIKK OG SIRKUS
- Det var en stor opplevelse for meg som aldri hadde sunget i en operette før. Jeg husker den rollen med glede, forteller Bjørn Sothberg, og humrer muntert bare han tenker på oppsetningen han var med i.

- Det er jo så mye fengende musikk og et fargerikt sirkus av intriger. 


At den settes opp i Bergen igjen synes han er flott.

- Flaggermusen er jo operettens dronning. Så det er veldig bra at den nye generasjonen får muligheten til å oppleve operaens perler. 


Og at det er en av hans favorittregissører som i tillegg har ansvaret for denne oppsetningen, er noe som gjør at Sothberg selv gleder seg stort til å oppleve Flaggermusen på nytt.

- Jeg har jobbet med Yngve Sundvor flere ganger, og minnes det med stor glede. Han hadde dessuten regien på avslutningsforestillingen min på DNS, Kirsebærhaven av Tsjekhov.

Bjørn Sothberg Foto: Ole Klemsdal

EN AV DNS-LEGENDENE
Bjørn Sothberg spilte størsteparten av sin karriere på DNS fra 1960-tallet og frem til avskjedsforestillingen «Kirsebærhaven» i 2007. Av hans mange hovedroller var det store gjennombruddet i «Tango» i 1967, hans kritikerroste og prisbelønte comeback på DNS etter 10 år i Trøndelag med «Dirigenten» i 1996 og ikke minst «Festen» i 2002. Bjørn Sothberg trekker også frem det å spille Tolvskillingsoperaen på DNS med Sonja Kehler fra Berliner Ensemble som en av hans store opplevelser som skuespiller innen musikkteater. Totalt spilte han over 150 roller i løpet av karrieren. 


–––

FOTO
En stor takk til Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen, som har lånt ut fotografiene til denne artikkelen.

Bildene fra 1934 er fotografert av Christian Bøbak.
Bildene fra 1948/49 og 1949/50 er fotografert av Atelier KK.
Bildene fra 1971 er fotografert av Trygve Schønfelder.

Siste nyheter

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!

FLAGGERMUSEN

Hva i all verden skjer i Flaggermusen?

I denne nye vrien på Flaggermusen er handlingen flyttet fra Wien på 1800-tallet til dagens Bergen og Oslo. Vi vil jo helst ikke røpe alle overraskelsene før du kommer til Grieghallen i mars, men her er likevel et lite innblikk for den nysgjerrige!