Hopp til innhold

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes, som gleder seg til å se Rusalka i Grieghallen i mars.

Prøvene er i gang i Grieghallen til Bergen Nasjonale Operas oppsetning av Rusalka, som vår egen store komponist Edvard Grieg skrøt opp i skyene. Etter å ha overvært en forestilling i Praha skrev han at denne operaen «indeholder de fortræffeligste ting».

Rusalka er også favoritten til operasjef Eivind Gullberg Jensen, som har dirigert operaen flere ganger tidligere, blant annet selveste åpningsforestillingen da det nye operahuset i Bjørvika ble innviet i 2009.

For kort tid siden møttes Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen, to av de største klassiske stjernene i Bergen, til samtale om den kjente tsjekkiske komponisten de begge har et nært forhold til.

- Dvořák har en så sterk signatur. En ting er at melodiene hans er fantastiske, men harmoniene er også helt spesielle, sier Leif Ove Andsnes, som i klippet under spiller utdrag fra Rusalka.

Andsnes og Gullberg Jensen gleder seg også over likhetene mellom vår egen Grieg og Dvořák.

- En ting Grieg og Dvořák har til felles er en ekstremt sterk signatur. Ikke at de bruker de samme harmoniene, men det er et eller annet med det harmoniske, du trenger bare å høre fire takter og så vet du at det er Dvořák eller du vet det er Grieg. For en gave å ha!

Se hele samtalen om Dvořák hjemme hos Leif Ove Andsnes her:

I Grieghallen er prøvene i full gang til denne skatten av en opera som Bergens klassiske stjerner er så glade i.

Klikk her for å kjøpe billetter til Rusalka i Grieghallen 18.-24. mars

I selve historien – som Grieg ble trollbundet av – står møtet mellom to forskjellige verdener sentralt, når vannymfen Rusalka blir forelsket i et menneske. Hun bestemmer seg for å ofre alt for den store kjærligheten og leve et liv på jorden. Dette er starten på et av operahistoriens mesterverk, der magiske krefter, annerledeshet, håp, sjalusi,
kjærlighet og tragedie er blant ingrediensene. Mange av de samme elementene finner vi igjen i dagens mest populære strømmeserier. Men så er jo også Rusalka inspirert av H.C. Andersen, en forfatter som fortsatt fenger et stort publikum den dag i dag.

Les handlingen i operaen her

Rusalka alene ved tjernet 1

Musikken til Dvořák tar deg fra første tone med på en reise inn i en magisk verden, ikke minst i den overjordisk vakre arien “Sang til månen”, som synges av stjernesopran og tittelrolleinnehaver Malin Byström. I 2018 ble Byström kåret til årets kvinnelige operasanger da hun mottok operaverdenens svar på Oscar-statuetten. Det siste halve året har publikum kunne oppleve henne i hovedroller på de største scenene i Europa – som Wiener Staatsoper, Royal Opera House i London eller Bayerische Staatsoper i München. «Hun tar pusten fra deg» skrev den britiske storavisen The Telegraph om Malin Byström i høst.

Med seg på scenen i Bergen har Byström en rekke sterke navn, som Brandon Jovanovich (The Met og Wiener Staatsoper) i rollen som prinsen, Ante Jerkunica (The Met og Deutsche Oper) som hennes far, Allison Cook (Royal Opera og English National Opera) som den rivaliserende fyrstinnen – og bergenseren Hege Høisæter (Den Norske Opera) som heksen.

Og for å skape en spennende oppsetning har operasjefen klart å hente et virkelig ettertraktet regiteam i La Fura dels Baus, en kunstnergruppe som har står bak en rekke store operaoppsetninger i Europa, i tillegg til OL-åpningen i Barcelona. Klikk her for å lese mer om Fura del Baus

Det er duket for en opera-oppsetning du bare må få med deg, som Leif Ove Andsnes oppfordrer:

- Gå og se Rusalka!

Klikk her for å kjøpe billetter til Rusalka i Grieghallen 18.-24. mars

Siste nyheter

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!

Flaggermusen 1934 Foto: Christian Bøbak / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

- Flaggermusen er operettenes dronning

Gjennom Flaggermusens 150 år på scenen har den vært en av de mest populære forestillingene både i Bergen og Norge. Nå samarbeider Bergen Nasjonale Opera og Den Nationale Scene for første gang om en helt ny versjon av operetten.

FLAGGERMUSEN

Hva i all verden skjer i Flaggermusen?

I denne nye vrien på Flaggermusen er handlingen flyttet fra Wien på 1800-tallet til dagens Bergen og Oslo. Vi vil jo helst ikke røpe alle overraskelsene før du kommer til Grieghallen i mars, men her er likevel et lite innblikk for den nysgjerrige!