Hopp til innhold

Dansk lidenskap for både Bergen og opera

Det var gjennom kirkekonsertene han oppdaget Bergen. Nå skal Peter Lodahl være førsteelskeren Danilo i «Den glade enke 2.0» i Grieghallen.

Om du var en av de mange som deltok på en av operettekveldene på DNS i fjor høst fikk du oppleve både hans stemmeprakt og komiske teft. Dette var første gang Peter Lodahl var engasjert av Bergen Nasjonale Opera, men faktisk ikke første gang den kjente tenoren opptrådte i Bergen. På begynnelsen av 2000-tallet sang han flere kirkekonserter her.

- Da slo det meg at Bergen er en utrolig vakker by. Så det gleder meg enormt at jeg nå får mulighet til å være her i en lengre periode.

Den glade enke 131


Finne sin utkårede
I «Den glade enke 2.0» spiller han skuespilleren Danilo, som opplever at stjernestatusen har begynt å falme. For å snu denne trenden har han i desperasjon meldt seg på en reality-serie som spilles inn på teatret, hvor han skal finne sin utkårede. På denne måten skal han bli berømt og populær igjen. Midt oppe i dette dukker hans gamle flamme opp, Hanna Glawari – også kjent som den glade enke.


- Dette er et spennende rollestudie. Danilo er på vei ut av bransjen, noe vi alle skal en dag. Og på operaen i Danmark blir man pensjonert som 56-åring, så dette her kan alle føle litt på, forteller han og legger samtidig til:

- Selv har jeg heldigvis aldri vært i bedre vokal-form enn jeg er i dag. Stemmen har endret seg og blitt mørkere og rundere med årene, noe som er fantastisk siden jeg nå har fått det privilegiet å synge et helt nytt repertoar som 48-åring og ser for meg å ha gode 15-20 år igjen som sanger.

Peter Lodahl - Foto: Louise Neupert / Copenhagen Phil

Portrettfoto: Louise Neupert / Copenhagen Phil

Trippel jobb

Likefullt nøyer ikke Peter seg med å være en av Danmarks ledende solister. Han har også hatt rollen som festivaldirektør i Copenhagen Opera Festival og er nå musikksjef i Copenhagen Phil - og han er også ansvarlig for å planlegge all kunstnerisk aktivitet i Tivoli i København. I likhet med Danilo har altså Peter mange jern i ilden, men altså på en litt annen måte. 


- Jeg har alltid likt å både være utøvende kunstner og det å administrere kultur. Tidligere jobbet jeg også med casting og produksjonsplanlegging, ved siden av jobben som solist. Samtidig må jeg legge til at jeg har en rekke med medarbeidere som gjør en fantastisk jobb. Hvis ikke hadde dette selvsagt ikke vært mulig.

I harmoni

Og om ikke det var nok leste han jus da han nettopp hadde startet karrieren som sanger på mange av verdens ledende konsertsaler og operahus. På spørsmål om hvordan han får tid til alt, smiler han og svarer på godt dansk: 


- I have a huge drive.

RA nærmest unnskylder han seg og sier at han egentlig ikke er opptatt av å fremme at han er dobbelt- eller trippeltarbeidende. Han bare er pasjonert og engasjert i arbeidet med kunst og kultur. 


Arbeidsdagen starter allerede kl. 5 om morgenen, etter like mange timers søvn. 
- Jeg starter med å svare på alle eposter slik at jeg er ajour. Og så er det bare å jobbe videre. Det jeg gjør er jo ingen stor prestasjon i seg selv. Jeg bare liker å jobbe. Hvis man er i harmoni og kommer godt overens med de man jobber med, så er det bare en glede å jobbe mye, smiler Peter Lodahl.

"Avslørende" klipp fra "Audition" på DNS - I videoen over kan du se hvordan det «virkelig» foregikk da rollen som førsteelskeren Danilo i «Den glade enke 2.0» ble gitt til Peter Lodahl.

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

"Det er trylleri!" - Leif Ove Andsnes

Bli med hjem til Leif Ove Andsnes og et dypdykk i musikken til Rusalka, med musikalske smakebiter fra både operaen og andre kjente mesterverk underveis!

La Fura dels Baus

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.