Hopp til innhold

Møt Beate Mordal

Det er gledelig at det er så mange nye, gode operasangere for tiden. Blant våre norske er det stadig flere som hevder seg internasjonalt og nivået er høyt. Beate Mordal er en av dem.

Etter studiene på Operaakademiet i København har den unge koloratursopranen fått prøve seg på både scenen og konsertpodiet. Hun er etterspurt både her hjemme og i utlandet, og klokelig bygger hun karrieren ved å møysommelig legge sten på sten. Så langt i 2017 har hun hatt det travelt og gjort seg mange nye erfaringer. I januar kastet hun seg uti det og ble antatt som finalist ved Paris Opera Competition på selveste Théâtre des Champs-Elysées. I skarp konkurranse med åtte andre sangere fra hele verden gjorde hun seg bemerket med sin skjønne stemme og vakre vesen. Det ble ingen pris denne gangen, men en fransk kritiker skrev lakonisk: ”... en sitrende høyde, triller og ornamenter av ypperste kvalitet, perfekt og mesterlig utført. Dessuten føyer det seg til hennes stemme en stor dramatisk og teknisk uttrykksfullhet, et naturlig skuespilleri. En sanger det er verdt å følge med på ...”

Hele påsken gikk med til konserter i Longyearbyen på Svalbard. Hun ga konserter i kirken og sang under messer til stor glede for publikum og menighet. 1. påskedag rundet hun av det arktiske besøket med en flott operagalla i kulturhuset til stående applaus. Deretter var det rett hjem for å forberede sommerens to store engasjementer.

Først ut var Tryllefløyten av Mozart i Halden i juni. Hun skulle synge Pamina på Opera Østfolds store og krevende utendørsscene på Fredriksten festning i en helt ny og fantasifull oppsetning av Ivar Tindberg. Pamina får sin prins Tamino til slutt etter mange prøvelser – også musikalsk. Og kritikkene lot ikke vente på seg: ”Beate Mordal gir liv til Pamina med sin krystallklare og florlette stemme.” Fra Haldens sommerkvelder bar det rett videre til tradisjonsrike Longborough Opera Festival på et gammelt gods i England. Forrige sommer sang hun der Susanna i Figaros bryllup, og nå var hun ønsket velkommen tilbake i juli for å gjøre Pamina i Tryllefløyten. Jammen godt rollen satt på plass etter Halden! Regien hadde Thomas Guthrie, som forøvrig gjestet Bergen Nasjonale Opera i fjor høst med Dama til Mozart, og castet bestod av internasjonale sangere. Fra Haldens digre scene til Longboroughs intime kunne ikke kontrasten ha vært større. Å tilpasse stemmen etter formatet på scene og sal er noe enhver sanger må lære seg ved erfaring. Hun lyktes nok godt med det, for en kritiker skrev: ”Beate Mordal was a joy as Pamina. Ach, ich fühl’s was wonderfully affecting.”

Tilbake i Norge hviler ikke Beate på sine laurbær – i august opptrer hun på Åmot Operagard i Bergen Nasjonale Operas festival Mimì Goes Glamping. Der kommer hun ekstra tett på publikum – det er bare å glede seg om du har sikret deg en billett. Hun presenterer sine beste arier og medvirker i en feiende flott mini-Carmen som Micaela. Deretter haster hun videre til festivalen Larvik Barokk. I løpet av tre dager gjør hun unna en nyskrevet kammeropera basert på Holberg, og setter punktum med en virtuos avslutningskonsert. Hvor ferden går videre vites ikke, men det er det verdt å følge med på.

Paris Opera Competition 2017: Beate Mordal (Julie) og Ambroisine Bré (Romeo) i kjærlighetsduetten fra I Capuleti e i Montecchi av Bellini



No word from Tom.. I go, I go to him

Beate Mordal synger Ann Trueloves arie fra "The Rakes Progress" av Stravinsky
Dirigent: Per Kristian Skaldstad

Av Nicolai Riise, programsjef i BNO

Siste nyheter

Paradis skole Amahl

Til Paradis med sang

Like før jul skal familieoperaen Amahl og de tre vise menn settes opp i Grieghallen, og barneskolene i Bergen har fått melde seg på operakurs og generalprøve.

Tmp f4ff7852 a148 4c35 851b 0985d0b5329f

Opera-pasjen på skuletur

Pasjen har med seg gull og perler når han er ute på førjulstur i lag med dei to operapedagogane Stian og Martina

OVF24 Mermaids bw wave2

Sommarakademiet 2025

Opera ved fjorden sommarakademi går av stabelen 21.-29. juni 2025. NYTT: Vi har no utvida søknadsfristen til 2. FEBRUAR for stryk, messing, obo og fagott.

WEB Eivind Finn Solveig

Ta et operatisk dypdykk med Finn, Solveig og Eivind!

Sopranen Solveig Kringlebotn har sunget den kvinnelige hovedrollen i De dødes by ved store operahus i Europa. Her deler hun sin erfaring i samtale med Finn Tokvam og Eivind Gullberg Jensen, hvor de også diskuterer operaens filmmusikalske likheter – og mye mer. Sett på kaffen!

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.