Hopp til innhold

Operapedagoger

Møt operapedagogene våre! Vi vil at barn og unge skal oppleve at opera er en levende kunstform som angår dem. Som del av Prosjekt Opera møter operapedagogene årlig flere tusen barn og unge i regionen vår.

STIAN ØKLAND (høsten 2020)

Tenor og rockegitarist. Se lenke til biografi med foto.

BEATE ROSTIN (høsten 2020)

Skuespiller og sanger Beate Rostin (lenke til biografi med foto) er utdannet ved Høyskolen for Teater, opera og musikal i Gøteborg. Hun har hatt engasjement ved flere teatre i Sverige og Norge, og en rekke roller i filmer og TV-produksjoner. Beate har også praktisk pedagogisk utdannelse fra HIB og underviser barn og unge fra 7 til 18 år i teater og sang, bl.a ved Bergen kulturskole. Beate har jobbet for BNO med "Skriv en Opera prosjekter " og "Prosjekt Opera" siden 2009, og holdt våren 2019 inspirasjonskurset for Werther sammen med Sapfo Stavrides. Våren 2020 var hun med i begge skoleprosjektene for La clemenza di Tito: Det vil si både i "Kjærlighet i rødt, hvitt og svart"-forestillingen for videregående skoler i Vestland fylke – og som operapedagog (sammen med Sunniva Lien Olsen) for inspirasjonskursene for 8.-10. trinn i Bergen kommune.

JORUNN LULLAU

Skuespiller

Jorunn Lullau er utdannet figurteaterskuespiller og har vært frilans skuespiller i Bergen siden 1992. Hun har bl.a. vært tilknyttet Den Nationale Scene, Hordaland Teater, Rikskonsertene, Sogn og Fjordane teater, Bergen Byspill og Dukkenikkerne.

Siden 2013 er hun også en del av scenekunstensemblet Kompani13 som jobber innenfor figurteatersjangeren. Lullau har reist rundt med undervisningsopplegg gjennom Den Kulturelle Skolesekken i flere runder, og underviser nå fast ved Vestlandske Teatersenters teaterskole. Hun har også ledet prosjekter i Bergen Kulturskole og i private teaterskoler.

Jorunn var sammen med Sunniva Lien Olsen operapedagog for Sweeney Todd-prosjektet for 6.-10. trinn høsten 2019.

FOTO: Sangeren Sunniva Olsen Lien (til venstre) og skuespilleren Jorunn Lullau var operapedagoger for Sweeney Todd-prosjektet høsten 2019.

SUNNIVA LIEN OLSEN
Sanger og sangpedagog

Sunniva Lien Olsen har studert ved Griegakademiet i Bergen hos Hilde H. Sveen og har mastergrad i klassisk sang fra Det kgl. Musikkonservatorium i København hvor hun ble uteksaminert med beste karakter. Dette medførte opptak i solistklassen, hvor den avsluttende eksamenen består av en offentlig debutkonsert. Sunniva holdt sin debut i 2013 i Christianskirken i København med Holmens Barok Ensemble og Jakob Stevns-Lorentzen som musikalsk leder. I Danmark hadde Sunniva docent Susanna Eken som sin hovedveileder.

Sunniva har vært solist i bl.a. J.S. Bachs Juleoratoriet, Påskeoratoriet, Johannespasjonen og Händels Messias, og har medvirket i en rekke operaer og hatt flere solokonserter, bl.a i Håkonshallen, Sankt Paul Kirke i København, Fana kulturhus, Eidfjord gamle kyrkje og vært gjesteartist under Usedom musikkfestival i Polen.

Hun har turnert for Rikskonsertene i Hordaland og på Orknøyene med forestillingen «Sangerinnen» og vært med som operapedagog i et samarbeidsprosjekt mellom den kulturelle skolesekken og Bergen Nasjonale Opera, med bl.a. forestillingen «Damene til Don Giovanni». Sommeren 2016 fullførte hun PPU studier ved Barratt Due musikkinstitutt. Hun jobber nå som sangpedagog og frilans sanger.

Sunniva var sammen med Jorunn Lullau operapedagog for Sweeney Todd-prosjektet for 6.-10. trinn høsten 2019. Våren 2020 er hun operapedagog for La Clemenza di Tito-prosjektet for 8.-10. trinn sammen med Beate Rostin.

INGVILL HOLTER
Sopran og kordirigent

Ingvild Holter er både utøvende sanger og pedagog. Hun har gjort roller i opera- og teaterproduksjoner, men trives også godt i ulike typer mindre ensemble. Ingvill har en stor interesse for tidligmusikk, og er mye brukt som solist med dyktige barokkensembler i inn- og utland. Hun er fast medlem i middelalderensemblet Currentes som slapp sin andre plate, Altera Luce, høsten 2017.

Ingvill er fast ansatt som 2. sopran i vokalensemblet Edvard Grieg Kor som består av åtte profesjonelle sangere. I tillegg til å holde egne a cappella-konserter, er de fast samarbeidspartner med Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Nasjonale Opera.

Sammen med pianist Marita Kjetland Rabben utgjør Ingvill duoen Vestavill som er kjent for sine konsertkonsept hvor musikk, tekst og historie blir til forestillinger. I 2017 gav duoen ut sin debutplate Optisk bedrag på Øra Fonogram.

Ingvill er også en dyktig sangpedagog som underviser privat, og holder stemmebrukskurs for kor og ensembler. Hun er timelærer i tidligmusikk på Griegakademiet UiB og operapedagog for BNO: Våren 2020 var hun med i "Kjærlighet i rødt, hvitt og svart"-forestillingen for videregående skoler, sammen med Beate Rostin og Frode Skag Storheim.


FRODE SKAG STORHEIM
Pianist

Frode Skag Storheim (lenke til biografi med foto) kommer fra Radøy i Nordhordland, men har bodd i Bergen siden 2010. Etter lang fartstid i korps og kulturskole begynte han i 2008 sin pianistutdannelse ved Griegakademiet, først hos Audun Kayser, og senere hos Jan Hovden. Masteren i piano avla han i 2016. Han studerte også orgel i to år under Stig Wernø Holters ledelse.

Trass i en klassisk skolering, er Frode svært allsidig som utøver. Han har jobbet som pianist/repetitør blant annet ved Bergen Nasjonale Opera, Den Nasjonale Scene, Bergen Filharmoniske Orkester og Sjøforsvarets Musikkorps. Ensembler han har jobbet med som pianist og organist inkluderer Ole Bull Kammerkor, Sankta Sunniva Kammerkor, Seim Songkor, Korall, Multa Paucis, og mange flere.

Han har vært solist med blant annet Universitetets Symfoniorkester, Bergen unge kammerorkester og Eikanger-Bjørsvik Musikklag. I 2020 gjester han Symfoniorkesteret ved Høgskulen i Volda. Som frilanspianist har han holdt konsert i et titalls europeiske land, opptredd på Festspillene i Bergen, Nordland Musikkfestuke, og holdt i fjor solokonsert i Kristiansand domkirke. Han er også mye brukt som konferansier og konsertforedragsholder, og har lang erfaring som pedagog i utøvende og teoretiske fag.

Som operapedagog for Bergen Nasjonale Opera har han deltatt i flere prosjekt for videregående skoler. Våren 2020 var han med i introduksjonsforestillingen "Kjærlighet i rødt, hvitt og svart" sammen med Beate Rostin og Ingvill Holter.

SAPFO MARIA STAVRIDES
Songpedagog og kordirigent

Sapfo Maria Stavrides er songpedagog og kordirigent for Edvard Grieg Jentekor, Petro Canto og Ulriken Vokal.

Sapfo har utdanninga si frå Det Nasjonale Konservatoriet i Hellas med kandidatstudium i klassisk piano og musikkteoretiske fag, og bachelor frå Høgskulen på Vestlandet med song som hovudinstrument. Ho har deltatt i meisterklassar og stemmekonferansar – og turnert med verdsmusikk- og mellomaldermusikk-ensemble i Hellas, Portugal og Frankrike. Sjølv om klassisk musikk har vore sentral i utdanninga hennar, har ho halde konsertar og sunge på plater med band frå eit breitt musikalsk spekter, frå musikal, til doom metall, elektronisk musikk, gypsy jazz osv. For tida produserer ho for fyrste gong sin eigen musikk. Sapfo var operapedagog for skuleprosjektet tilknytt Carmen-turneen på Vestlandet hausten 2018, og heldt inspirasjonskurset for Werther saman med Beate Rostin våren 2019.


OLE ANDRÉ FARSTAD
Musiker, gitarist og komponist

Ole André har jobbet med BNO sine Skriv en Opera prosjekter i mange år. I tillegg jobber han også med formidlingsprosjekter for bl.a. Bit20 og BFO. Han har spesialisert seg på kreativt musikkarbeid gjennom mastergraden "Artist in Leadership" fra Guildhall School of Music and Drama i London, og har ledet prosjekter i Singapore, Argentina og England. Erfaringene har han tatt med seg tilbake til Bergen og her etablert seg som en sentral figur innen musikkformidlingsprosjekter for barn og unge.


Relaterte artikler