Hopp til innhold

Opera i skolen

Bergen Nasjonale Operas engasjerer årleg mange hundre barn og unge i regionen. Sesongen 23/24 blir det kurs og generalprøve med både Katja Kabanova og Flaggermusen.

TILBOD FOR SKULANE SESONGEN 2023/24:
Vårt tilbod til skulane er som ein totrinns-rakett: Først kjem dei to operapedagogane våre på besøk til skulane for å halde inspirasjonskurs. Deretter kan elevane som har vore med på kurset kome til Grieghallen for å oppleve heile generalprøven på ein opera eller operette. Elevane får altså ein eksklusiv sjanse til å sjå framsyninga før det vanlege publikummet i Bergen.

FLAGGERMUSEN våren 2024
Målgrupper:
7.-10. trinn
i Bergen kommune i samarbeid med DKS Bergen
Og vidaregåande skular i samarbeid med DKS Vestland

Tidspunkt:
Kurs ute på skulane i forkant av 7. mars (sjå under), og deretter generalprøve i Grieghallen torsdag 7. mars kl 11:00.

PÅMELDING:
Påmeldinga for 7.-10. trinn skjer her i DKS-portalen (lenke),

og her finn du også meir informasjon og kalender.
Kursa for 7.-10. trinn er i veke 7 og 8.

Vidaregåande skular: Informasjon og kalender her i DKS-portalen (lenke).
Tildelinga av skular blir gjort av DKS Vestland: Ta kontakt med Øyvind Lyslo på e-posten oyvind.lyslo(AT)vlfk.no
Kursa for vidaregåande skular er i veke 5 og 6.

KURS-INNHALD, FLAGGERMUSEN
Sopranen Martina Starr-Lassen reiser rundt til skulane saman med tenoren og rockegitaristen Stian Økland for å guide elevane ved hjelp av musikk, historier og song. I løpet av to skuletimar kan elevane bli kjende med operette generelt, og Flaggermusen spesielt. Dei to operapedagogane vil på ein underhaldande måte presentere tematikk og karakterar i Flaggermusen, pluss la elevane bli litt betre kjent med komponisten Johann Strauss d.y. og samtida hans.

I løpet av desse to skuletimane vil elevane også bli aktiviserte med nokre leikande og praktiske utfordringar. Kursa våre kan f. eks. passe fint for valfaget Produksjon for scene, og sjølvsagt faget musikk, men vil gi utbytte uansett fag.

Det kan gjennomførast maks. to ulike kurs per dag à to skuletimar. (Første del 45 minutt, deretter ca. 15 minutt pause, så siste del 45 minutt.) Helst maks. 35 elevar per gruppe/kurs.

Har du spørsmål? Ta kontakt med prosjektansvarleg Møyfrid Engeset på e-posten moyfrid(AT)bno.no

Her kan du lese meir om  Bergen Nasjonale Operas versjon av Flaggermusen (lenke).

KATJA KABANOVA hausten 2023 //avslutta//
Målgruppe: 9.-10. trinn i Bergen kommune, i samarbeid med DKS Bergen.
Tidspunkt: Kurs ute på skulane i forkant av 2. november, og deretter generalprøve i Grieghallen torsdag 2. november kl 11:00.

Her kan du lese meir om Bergen Nasjonale Operas versjon av Katja Kabanova (lenke).

(Fotoet under: 18 medlemmer fra Bergen guttekor gjorde en formidabel innsats i operaen En midtsommernattsdrøm høsten 2015, her avbildet sammen med Puck, spilt av Miltos Yerolemou:)

En midtsommernattsdrøm

GENERELT OM OPERA I SKOLEN
Den kulturelle skolesekken og Bergen Nasjonale Opera har i en årrekke hatt et godt samarbeid. Elever i grunnskolene i Bergen får gjennom samarbeidet med DKS Bergen møte operakunst på et profesjonelt nivå. I samarbeid med DKS Vestland kan vi gi et tilsvarende tilbud til videregående skoler.

Anbefalt aldersgruppe kan variere, og antall plasser er begrenset.

Tidligere har det også vært mulig å melde seg på Write a Science Opera-prosjekter (WASO) i samarbeid med Høyskolen Stord Haugesund (HSH). Dette er prosjekter der de unge selv utviklet sine ideer, tekster og musikk til musikkteaterforestillinger.

BNO lager også opera for og med barn og unge: Ungdomsoperaen Alt om min familie hadde urpremiere i Fana kulturhus januar 2014, og i desember 2022 satte vi opp familieoperaen Amahl og de tre vise menn for første gang.

Stikkord: skole, skule, Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle skulesekken

Bilder fra tidligere prosjekter:

Relaterte artikler