Hopp til innhold

Opera i skolen

Bergen Nasjonale Operas engasjerer årleg mange hundre barn og unge i regionen. Hausten 2024 inviterer vi 1.-6. trinn til operakurs og generalprøve på familieoperaen Amahl og de tre vise menn.

Vårt tilbod til skulane er som ein totrinns-rakett: Først kjem dei to operapedagogane våre på besøk til skulane for å halde inspirasjonskurs. Deretter kan elevane som har vore med på kurset kome til Grieghallen for å oppleve heile generalprøven på ein opera eller operette. Elevane får altså ein eksklusiv sjanse til å sjå framsyninga før det vanlege publikummet i Bergen.

Operapedagogar sesongen 2024/25 er: Martina Starr-Lassen og Stian Økland
Denne duoen har lang erfaring som operapedagogar, og er også sjølve utøvande songarar.

HAUSTEN 2024: AMAHL OG DE TRE VISE MENN
Denne hausten samarbeider vi med Den Kulturelle Skolesekken i Bergen om operakurs ute i skulane for 1.-6. trinn i perioden 7.-15. november, og deretter generalprøve på familieoperaen Amahl og de tre vise menn i Peer Gynt-salen i Grieghallen torsdag 18. desember 11:00.

Nøyaktige kursdatoar vil bli publiserte i august DKS-portalen (ekstern lenke), der skular kan melde interesse, og Bergen Nasjonale Opera vil også delta på Markedsplassen for elevar og kulturkontaktar i Åsane kulturhus torsdag 22. august for å fortelje meir om tilbodet.

Kvart operakurs på skulen varer to skuletimar. Operapedagogane kan justere nøyaktig tid etter det som passar den enkelte gruppa best. Standarden er: Første del 45 minutt, deretter ca. 15 minutt pause, så siste del 45 minutt. Det skal helst vere maks. 30 elevar per gruppe/kurs, slik at det er muleg å få god kontakt med alle, og også utføre ein del praktiske og leikande øvingar, som f. eks. rollespel og song.

Har du spørsmål? Ta kontakt med prosjektleiar Møyfrid Engeset på e-posten moyfrid(AT)bno.no

(Fotoet under: 18 medlemmer fra Bergen guttekor gjorde en formidabel innsats i operaen En midtsommernattsdrøm høsten 2015, her avbildet sammen med Puck, spilt av Miltos Yerolemou:)

En midtsommernattsdrøm

GENERELT OM OPERA I SKOLEN
Den kulturelle skolesekken og Bergen Nasjonale Opera har i en årrekke hatt et godt samarbeid. Elever i grunnskolene i Bergen får gjennom samarbeidet med DKS Bergen møte operakunst på et profesjonelt nivå. Sammen med DKS Vestland kan vi gi et tilsvarende tilbud til videregående skoler i Vestland fylke. Våren 2024 samarbeidet vi både med DKS Bergen og DKS Vestland om operakurs og generalprøve for operetten Flaggermusen.

Tidligere har det også vært mulig å melde seg på Write a Science Opera-prosjekter (WASO) i samarbeid med Høyskolen Stord Haugesund (HSH). Dette er prosjekter der de unge selv utviklet sine ideer, tekster og musikk til musikkteaterforestillinger.

BARNE- OG UNGDOMSOPERAER
BNO lager også opera for og med barn og unge: Ungdomsoperaen Alt om min familie hadde urpremiere i Fana kulturhus januar 2014, og i desember 2022 satte vi opp familieoperaen Amahl og de tre vise menn for første gang. Denne blir satt opp igjen med en ny guttesopran i tittelrollen desember 2024.

I juni ble også nyheten om at BNO i 2026 skal ha urpremiere på barne- og ungdomsoperaen Nattfolket avslørt: Oslo, Bergen og Trondheim lager opera sammen

EDVARD GRIEG GUTTEKOR, JENTEKOR OG UNGDOMSSKOR
Barn og unge er også med på scenen i flere av våre forestillinger, og mange av disse er rekrutterte fra Edvard Grieg Korene. I familieoperaen Amahl og de tre vise menn desember 2024 er sangere frå både EGGuttekor, EGJentekor og EGUngdomskor med.

Stikkord: skole, skule, Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle skulesekken

Denne artikkelen er oppdatert juni 2024.

Bilder fra tidligere prosjekter:

Relaterte artikler