Hopp til innhold

Opera i skolen

Bergen Nasjonale Operas engasjerer årlig mange hundre barn og unge i regionen, blant annet i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken.

TILBOD FOR SKULANE SESONGEN 2021/22:

HAUSTEN 2021:
Operakurs med Rusalka (lenke)
for 5.-10. trinn i Bergen kommune
i samarbeid med DKS Bergen. Deretter generalprøve på Rusalka 21. oktober.

Våren 2022:
Operettekurs med Den glade enke
for 8.-10. trinn i Bergen kommune
i samarbeid med DKS Bergen. Deretter generalprøve på Den glade enke 24. mars.

Sopranen Martina Starr-Lassen reiser rundt til skulane saman med tenoren og rockegitaristen Stian Økland for å guide elevane ved hjelp av musikk, historier og song. I løpet av to skuletimar kan 8.-10. trinn bli kjende med operetter generelt, og Den glade enke spesielt. Deretter får elevane får kome til Grieghallen og oppleve heile generalprøven torsdag 24. mars kl 11:00.

Dei to unge operapedagogane frå Bergen, som begge også er songarar, vil på ein underhaldande måte presentere tematikk og karakterar i operetten Den glade enke, pluss la elevane bli litt betre kjent med komponisten Franz Lehár og samtida hans. I løpet av desse to skuletimane vil elevane også bli aktiviserte med nokre leikande og praktiske utfordringar.

Her kan du lese meir om  Bergen Nasjonale Operas versjon av Den glade enke.

PRAKTISK INFO OM KURSA (FULLBOOKA) & GENERALPRØVEN
Operettekurset er laga for 8.-10. trinn i Bergen kommune, og kan f. eks. passe fint for valfaget Sal og scene, og sjølvsagt faget musikk, men vil gi utbytte uansett fag. Martina og Stian møter elevane i klasse/gruppevis (helst maks. 30 elever per kurs). Det kan gjennomførast maks. to ulike kurs per dag à to skuletimar.

Kursa er i veke 7/8 og 10, dvs dagane 18.-24. februar og 7.-11. mars 2022.

Med kurset som grunnlag får elevene deretter oppleve heile generalprøven på operetten Den glade enke i Grieghallen torsdag 24. mars kl 11:00. Elevane får altså ein eksklusiv sjanse til å sjå framsyninga før det vanlege publikummet i Bergen.

PÅMELDING
Påmeldinga blir ordna av kulturkontakten på kvar enkelt ungdomsskule direkte til Den Kulturelle Skolesekken i Bergen.
Påmeldinga skjer her i DKS-portalen (lenke).

(Fotoet under: 18 medlemmer fra Bergen guttekor gjorde en formidabel innsats i operaen En midtsommernattsdrøm høsten 2015, her avbildet sammen med Puck, spilt av Miltos Yerolemou:)

En midtsommernattsdrøm

GENERELT OM OPERA I SKOLEN
Den kulturelle skolesekken og Bergen Nasjonale Opera har i en årrekke hatt et godt samarbeid. Elever i grunnskolene i Bergen får gjennom samarbeidet møte operakunst på et profesjonelt nivå. I samarbeid med Vestland fylkeskommune gir vi et tilsvarende tilbud til videregående skoler.

INSPIRASJONSKURS & GENERALPRØVE
Tilbudet for skolene er vanligvis i to deler: Først et to timers inspirasjonskurs som gir innføring i operasjangeren for elevene, og deretter generalprøve på sesongens opera i Grieghallen i Bergen.

Anbefalt aldersgruppe kan variere.

Våre operapedagoger besøker skolen og møter elevene i klasse/gruppevis. De vil på en underholdende måte presentere tematikk, karakterer og komponist. I løpet av dette inspirasjonskurset, som varer to skoletimer, vil elevene også bli aktivisert med noen lekende og praktiske utfordringer.

På generalprøven i Grieghallen (vanligvis en torsdag kl. 11:00) er det på tide å møte den storslåtte operaen/musikalen - med fullt orkester, kor og solister - og til siste prøve før den store premieren! Skoleelevene får altså en eksklusiv sjanse til å oppleve sesongens forestilling før det vanlige publikummet.

Påmelding til Prosjekt Opera for grunnskolen skjer via nettsiden til DKS Bergen. Vanligvis er det kulturkontakten på hver skole som ordner med påmeldingen.

Påmelding til Prosjekt Opera for videregående skoler skjer via nettsiden til DKS Vestland.

Antall plasser er begrenset.

TIDLIGERE PROSJEKTER

SESONGEN 2020/21:
Tenoren og rockegitaristen Stian Økland kom sammen med skuespilleren Beate Rostin på besøk til grunnskoleelever i Bergens-området for å gi et to timers kurs i opera. Begge kurs var i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken i Bergen kommune:

Høsten 2020:
Hurtigkurs i opera for 8.-10. trinn, inspirert av Macbeth

Les mer her: Hurtigkurs i opera - inspirert av Verdis Macbeth

Våren 2021:
Kurs i opera med Mozart for 5.-10. trinn

Les mer her: For skoleelever: Operakurs med Mozart

SESONGEN 2019/20 hadde vi tre ulike prosjekter tilknyttet skoleelever:
For grunnskolene i Bergen kommune ble Prosjekt Opera gjennomført både i forbindelse med musikalen Sweeney Todd (høsten 2019) og Mozarts opera La clemenza di Tito (våren 2020). På Sweeney Todd-prosjektet var Jorunn Lullau (skuespiller) og Sunniva Lien Olsen (sanger) operapedagoger.

For videregående skoler i Hordaland/Vestland fylkeskommune viste vi introduksjonsforestillingen Kjærlighet i rødt, hvitt og svart fordelt på to uker i januar 2020 i forbindelse med operaen La clemenza di Tito. Vera Rostin Wexelsen hadde både tekst og regi for denne forestillingen.

SESONGEN 2018/19 hadde vi to ulike prosjekter i samarbeid med skolene: Høsten 2018 fikk elever fra 5.-7. trinn fra fem ulike skoler på Vestlandet, fordelt på tre fylker, delta på scenen i kammerversjonen av Carmen. Dette skoleprosjektet var støttet av Sparebanken Vest.

Våren 2019 inviterte vi til inspirasjonskurs og generalprøve på operaen Werther av Jules Massenet for elever i grunnskolen, gjennom Den kulturelle skolesekken i Bergen kommune. De to operapedagogene var Sapfo Stavrides og Beate Rostin.

Tidligere har det også vært mulig å melde seg på Write a Science Opera-prosjekter (WASO) i samarbeid med Høyskolen Stord Haugesund (HSH). Dette er prosjekter der de unge selv utviklet sine ideer, tekster og musikk til musikkteaterforestillinger.

BNO har også laget opera for og med barn og unge. Ungdomsoperaen Alt om min familie hadde urpremiere i Fana kulturhus januar 2014.

Stikkord: skole, skule, Den kulturelle skolesekken, Den kulturelle skulesekken

Bilder fra tidligere prosjekter:

Relaterte artikler