Hopp til innhold

Oslo, Bergen og Trondheim lager opera sammen

Oslo, Bergen og Trondheim lager opera sammen

Operakompaniene i Norges tre største byer forener sine krefter for å skape mer norsk opera. Tre nye operaer er allerede i produksjon, to av dem med premiere i 2025.

Samarbeidet mellom Den Norske Opera & Ballett i Oslo, Bergen Nasjonale Opera og Trondheim Symfoniorkester & Opera beskrives som en historisk satsing på ny, norsk opera. De tre kompaniene lager nå hver sin kammeropera, som skal spilles i hver av de tre byene.

– Det er en gammel drøm som nå blir til realitet. Sammen skal vi fornye operakunsten i Norge, løfte fram nye stemmer og få mer, aktuell opera ut til folket – på norsk, sier Eivind Gullberg Jensen, operasjef i Bergen Nasjonale Opera og en av initiativtakerne bak prosjektet.

Mer opera til flere mennesker

Premierer på nye, norske operaer er en sjelden begivenhet. Enda sjeldnere er det at de settes opp på nytt, eller spilles flere steder. Det lover de tre samarbeidspartnerne å gjøre noe med.

– Å lage ny opera er viktig for kunstformen, både for musikkmiljøet og for publikum, men det er også dyrt. Det alle egentlig ønsker, er at det som lages skal bli spilt mer enn én gang. Da må vi lage mobile og turnévennlige produksjoner. De nye kammeroperaene skal spilles minst tre ganger, i Oslo, Bergen og Trondheim, men håpet er at de skal oppføres andre steder i landet også, sier Randi Stene, operasjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Gir scene til nye stemmer

De tre kompaniene har lett utenfor operamiljøet for å finne nye kreative krefter:

– Vi ønsker å gi flere komponister og librettister muligheten til å lage opera, gjerne folk som ikke har jobbet med sjangeren før. Dersom vi får flere aktuelle tonekunstnere og forfattere til å engasjere seg for opera, kan vi både vitalisere miljøet og utvikle kunstformen, og dermed skape en mer levende operakultur i Norge, sier Frank Runar Gansmo, operakoordinator for Trondheim Symfoniorkester & Opera.

Dette har ført til flere nye og spennende samarbeid: TSO har hyret dramatiker og performance-kunstner Lisa Lie til å lage kammeroperaen Fønix sammen med jazzmusiker og komponist Stian Westerhus. DNO&B produserer operaen Terminus, hvor forfatter Marit Eikemo skriver libretto, musikken er ved komponist Therese Birkelund Ulvo, og Maren Bjørseth har regi. BNO lager barne- og ungdomsoperaen Nattfolket, med libretto av forfatter Bjørn Sortland, og musikk av komponist Knut Vaage. Erik Ulfsby regisserer. Fønix og Terminus har premiere i 2025, Nattfolket i 2026.

På bildet: Operakoordinator Frank Runar Gansmo (TSO), operasjef Randi Stene (DNO&B) og operasjef Eivind Gullberg Jensen (BNO), sier at samarbeidet mellom de tre institusjonene er en historisk satsing på ny, norsk opera.

Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen

Video: Adam Olsson

Siste nyheter

Annika Beinnes ariekonsert Opera ved fjorden

Wagner-opera og favorittariar

På den storslåtte avslutningen av årets sommerakademi Opera ved fjorden byr vi på sangernes favorittarier og ikke minst høydepunkt fra Wagners Rhingullet!

Stilling ledig S Foto fra Flaggermusen av Magnus Skrede

Ledig stilling: Direktør

Bergen Nasjonale Opera søker etter direktør i fast 100 % stilling fra høsten 2024. Søknadsfrist 17. juni.

OVF23 Akademiorkesteret

«Verdensmestere» til Os

Sommerakademiet Opera ved fjorden har et stjernelag, som både studentene og publikum får nyte godt av.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Sangere Tryllefloyten collage web

Kva skjer i Tryllefløyten på Oseana?

Skal du vere med på torsdagskonserten 27. juni? Først kan du bli betre kjend med fuglefangaren Papageno og dei andre rollene i denne kompakte versjonen av Mozarts opera.