Hopp til innhold

Oslo, Bergen og Trondheim lager opera sammen

Oslo, Bergen og Trondheim lager opera sammen

Operakompaniene i Norges tre største byer forener sine krefter for å skape mer norsk opera. Tre nye operaer er allerede i produksjon, to av dem med premiere i 2025.

Samarbeidet mellom Den Norske Opera & Ballett i Oslo, Bergen Nasjonale Opera og Trondheim Symfoniorkester & Opera beskrives som en historisk satsing på ny, norsk opera. De tre kompaniene lager nå hver sin kammeropera, som skal spilles i hver av de tre byene.

– Det er en gammel drøm som nå blir til realitet. Sammen skal vi fornye operakunsten i Norge, løfte fram nye stemmer og få mer, aktuell opera ut til folket – på norsk, sier Eivind Gullberg Jensen, operasjef i Bergen Nasjonale Opera og en av initiativtakerne bak prosjektet.

Mer opera til flere mennesker

Premierer på nye, norske operaer er en sjelden begivenhet. Enda sjeldnere er det at de settes opp på nytt, eller spilles flere steder. Det lover de tre samarbeidspartnerne å gjøre noe med.

– Å lage ny opera er viktig for kunstformen, både for musikkmiljøet og for publikum, men det er også dyrt. Det alle egentlig ønsker, er at det som lages skal bli spilt mer enn én gang. Da må vi lage mobile og turnévennlige produksjoner. De nye kammeroperaene skal spilles minst tre ganger, i Oslo, Bergen og Trondheim, men håpet er at de skal oppføres andre steder i landet også, sier Randi Stene, operasjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Gir scene til nye stemmer

De tre kompaniene har lett utenfor operamiljøet for å finne nye kreative krefter:

– Vi ønsker å gi flere komponister og librettister muligheten til å lage opera, gjerne folk som ikke har jobbet med sjangeren før. Dersom vi får flere aktuelle tonekunstnere og forfattere til å engasjere seg for opera, kan vi både vitalisere miljøet og utvikle kunstformen, og dermed skape en mer levende operakultur i Norge, sier Frank Runar Gansmo, operakoordinator for Trondheim Symfoniorkester & Opera.

Dette har ført til flere nye og spennende samarbeid: TSO har hyret dramatiker og performance-kunstner Lisa Lie til å lage kammeroperaen Fønix sammen med jazzmusiker og komponist Stian Westerhus. DNO&B produserer operaen Terminus, hvor forfatter Marit Eikemo skriver libretto, musikken er ved komponist Therese Birkelund Ulvo, og Maren Bjørseth har regi. BNO lager barne- og ungdomsoperaen Nattfolket, med libretto av forfatter Bjørn Sortland, og musikk av komponist Knut Vaage. Erik Ulfsby regisserer. Fønix og Terminus har premiere i 2025, Nattfolket i 2026.

På bildet: Operakoordinator Frank Runar Gansmo (TSO), operasjef Randi Stene (DNO&B) og operasjef Eivind Gullberg Jensen (BNO), sier at samarbeidet mellom de tre institusjonene er en historisk satsing på ny, norsk opera.

Foto: Mode Steinkjer / Dagsavisen

Video: Adam Olsson

Siste nyheter

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.

Die tote Stadt

Kva skjer i De dødes by?

Gjer deg klar til eit trekantdrama utanom det vanlege! Den forelska og forvirra Paul står midt mellom to kvinner som ser heilt identiske ut: Den eine er hans avdøde kone Marie, den andre er den livsglade dansaren Marietta.

Robin hood nhb

Frå vedunderbarn til Hollywood-komponist

Som opptakt til norgespremieren på operaen De dødes by, kan du no bli litt betre kjend med musikken til Oscar-vinnaren Erich Wolfgang Korngold. Her er seks gylne eksempel.

Eivind Flesland web

Kunst og kultur i motgangstider

Vi treng eit styrka kulturliv som beredskap - dette vert eit tema på Arendalsuka, der eg skal snakka med politikarar om dei store spørsmåla. Er kultur på deira liste, eller berre noko me syslar med i medgongstider?