Hopp til innhold

Rett fra akademiet til proft opera-oppdrag

De seks unge solistene i «Trippel Mozart» ble alle headhuntet etter å ha deltatt i sommerakademiet Opera ved fjorden.

Fem skandinaviske sangere og en vestlandsk fløytist ble umiddelbart engasjert til profesjonelt oppdrag med Bergen Nasjonale Opera, og skal nå være hovedpersoner to kvelder på rad på Den Nationale Scene.

- Dette er fem virkelig lovende sangere. Det er i tillegg alltid spennende å høre nye stemmer og føle på den spillegleden de har, sier Nicolai Riise, kunstnerisk administrasjonssjef hos BNO, om solistene på Trippel Mozart.

LOVENDE SANGERE
Bergen Nasjonale Operas akademi er ikke bare en isolert uke i sommerlig idyll ved Bjørnafjorden: Her får unge artister på spranget mellom studier og musikalsk karriere også praktisk coaching og oppfølging, slik at veien til yrkeslivet skal bli lettere. De får bl.a. oppleve hvordan en kompleks operaproduksjon fungerer, med de ulike elementene som regi, kostymer og samspill med orkester. De får også trene på prøvesang-situasjonen, med nerver og en kritisk agent i salen.


På Store Scene får du møte et spennende knippe sangere. Sopranen Annika Beinnes fra Høyanger i Sogn er midt i en bachelorgrad ved Griegakademiet. Hun har opptrådt på en rekke konserter helt siden 2015, og i regi av Bergen Nasjonale Opera har hun hatt to solokonserter. Fra Hareid på Sunnmøre får du møte tenoren Markus Bjørlykke. Han er akkurat er ferdig med mastergraden ved Operahøgskolen i Oslo og ble tildelt et stipend på kr 100 000 av GC Rieber Fondene på vårt akademi, for videre utvikling av sitt talent. 
Den lyriske sopranen Eva Langeland Gjerde fullførte i juni sin mastergrad ved Operahøgskolen i Oslo, og debuterer i januar 2023 på Den Norske Opera & Ballett. 
Bassen Jacob Abel avsluttet sin sangerutdannelse i 2020 og har de to siste årene vært solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett. 

Barytonen Mikael Horned ble i fjor ferdig med sin bachelor ved Operahögskolan i Stockholm. Han har det siste året jobbet som sanger på Drottningsholms Slottsteater og Kungliga Operan i Stockholm.

Les mer om sangerne her

TRYLLEFLØYTE FRA VESTLANDET 

Fløytisten Sigrid B. Djønne fra Indre Arna deltok på vårt sommerakademi både i 2021 og i år. Denne sommeren fikk hun solofløytisten Karl-Heinz Schütz fra selveste Wiener Philharmoniker som gruppeleder og lærer i akademiorkesteret, og i høst er Sigrid engasjert som vikar i operaorkesteret ved Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika. På DNS tar hun med seg gullfløyten sin for å være selveste Tryllefløyten, som hjelper Pamina og Tamino under ildprøven i Mozarts populære opera.

SKREDDERSYDD PROGRAM
Det er ikke tilfeldig at konserten består av Mozarts beste duetter og arier. Musikken hans er så godt og presist skrevet at hver stemme (sopran, tenor, baryton og bass) får full uttelling. 


- Mozart kjente den menneskelige stemme inn og ut. Det er alltid en rolle som passer til unge sangere i hans operaer. Mozart stiller høye krav til presisjon og musikalitet, og hans musikk er derfor glimrende for sangere i starten av karrieren, forteller Nicolai Riise.

Programmet for kvelden er altså skreddersydd hver enkelt sanger, som du på DNS får møte som kjente og kjære karakterer fra Mozarts univers: Figaro og Susanna, Don Giovanni og Donna Anna, Papageno og Papegena, Tamino og Pamina og Sarastro.

TRIPPEL MOZART
DEN NATIONALE SCENE
19. OG 20. SEPTEMBER KL. 19:30
VARIGHET 2 TIMER OG 20 MINUTTER INKL. PAUSE
BILLETTER: KR 300-400
BNO.NO / DNS.NO

Siste nyheter

Per Boye Hansen umelecky reditel Opery ND foto Hana Smejkalova

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør og operasjef Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Stian Økland og Martina Starr-Lassen

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Leos Janacek

Korguten som vart operakomponist

Som 11-åring må Leoš forlate familien for å bli korgut. Og som godt moden mann møter han si mykje yngre «muse», som inspirerer han til å skrive Katja Kabanova.