Hopp til innhold

– Musikk kan forandre måten vi tenker på

– Mozart var overbevist om at musikk kunne forandre folk og dette er også selve ideen bak Tryllefløyten, med sine magiske instrumenter og helt nye måte å oppleve musikk på. Jeg er selv overbevist om at publikum vil føle seg annerledes når de kommer ut av salen, sier Tryllefløyten-regissør Simon McBurney.

Den kjente britiske regissøren og skuespilleren Simon McBurney har gjennom sitt eget teaterkompani Complicité regissert en rekke teaterstykker, samt flere kritikerroste operaproduksjoner. Men mest kjent er han nok for sine rolletolkninger i storfilmer som The Last King of Scotland, The Golden Compass, Harry Potter and the Deathly Hallows, Tinker Tailor Soldier Spy og Mission: Impossible – Rogue Nation. For å nevne noen.

EN GLEDE Å VÆRE PÅ SCENEN
Nå er det igjen opera som står på plakaten – med Tryllefløyten i Bergen – og en produksjon som i over 10 år har gått sin seiersgang Europa rundt. Men selv om regikonseptet ble laget for flere år siden, og hans nære medarbeider Rachael Hewer gjør selve innstuderingen i Bergen, er den kjente regissøren og skuespilleren involvert i utviklingen av prøvene.

– For meg som regissør er det viktigste at sangerne og skuespillerne har glede av å være på scenen og fremføre dette stykket, for først da blir det levende, sier McBurney.

Regissøren understreker at Mozart selv trodde at musikk fundamentalt kunne forandre måten folk tenker på. Dette gjenspeiles også i Tryllefløyten.

– I operaen har du en magisk fløyte som gjør at folk begynner å oppføre seg annerledes. Du har magiske klokker, som også forandrer folks oppførsel. I tillegg har du den flotteste musikken, som i seg selv vil få publikum til å både gråte og le. Jeg er overbevist om at publikum vil komme ut av salen og tenke annerledes over livet, sier McBurney og legger til at selve historien i Tryllefløyten handler om å fornye seg selv.

BEHOV FOR FORNYELSE I DAG
Bakgrunnen til at komponisten hadde et slikt ønske om forandring finner regissøren i selve tiden stykket ble skrevet i – den franske revolusjonen var alt i gang da operaen hadde sin premiere i 1791.

– På Mozarts tid stod menneskene på trappen til et nytt samfunn der vanlige mennesker kunne si og mene hva de måtte ønske. Komponisten selv ønsket å få vanlige menn og kvinner til å åpne seg for nye ideer, og slutte å gjøre ting på gamlemåten. Og det er akkurat det vi trenger å gjøre i dag også. Vi trenger for eksempel å tenke på naturen og på det kapitalistiske systemet på en annen måte, hvis ikke klarer vi ikke å overleve.

ORKESTERET I FOKUS
Fordi Mozart var overbevist som at musikken kunne forandre folk, og fordi musikken er essensen i forandringen, har orkesteret en helt unik rolle i Tryllefløyten. Musikerne sitter ikke gjemt nede i en orkestergrav, de er synlige medspillere gjennom hele forestillingen, og i tillegg også delaktige i det som skjer på selve scenen.

– Det er en konstant interaksjon mellom orkesteret, sangerne og dirigenten i vår produksjon. Orkesteret selv er ikke bare utøvere av musikk, de er bidragsytere i selve handlingen i stykket. De får spille lyden av fugler, de leker med Papageno, og fordi du kan se orkesteret hele tiden er det i seg selv en konstant interaksjon. I dette stykket ser du rett og slett hvordan operaen blir spilt, mens den spilles. Det magiske ved Tryllefløyten er nemlig musikken i seg selv, avslutter Simon McBurney.

he Magic Flute - Photo: Dutch National Opera in Amsterdam

Foto av Simon Mcburney: Jorri Kristjansson / Foto fra Tryllefløyten: De Nationale Opera i Amsterdam

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

"Det er trylleri!" - Leif Ove Andsnes

Bli med hjem til Leif Ove Andsnes og et dypdykk i musikken til Rusalka, med musikalske smakebiter fra både operaen og andre kjente mesterverk underveis!

La Fura dels Baus

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.