Hopp til innhold

Herman Friele til Den glade enke 2.0

Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, har takket ja til en rolle i forestillingen «Den glade enke 2.0» når den settes opp av Bergen Nasjonale Opera i Grieghallen.

Forestillingen «Den glade enke» har gått sin seiersgang på både teater- og opera-scener i mer enn 100 år, og denne våren skal den fremføres i en helt ny versjon samtidig som de gamle sangene er beholdt.

Kjent forretningsmann
- Karakteren som Herman Friele skal spille er en kjent og vellykket forretningsmann, sånn sett ikke veldig ulikt Friele selv, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen, samtidig legger han raskt til:

- Her stopper også likheten, for mens Friele har forvaltet en århundrelang kaffetradisjon og vært en populær ordfører i Bergen, vil han her fremstille en som har slått seg opp innen svineproduksjon i Trøndelag.

Opprinnelig er handlingen i «Den glade enke» lagt til ambassademiljøet i Paris rundt 1905 da stykket også hadde urpremiere. I den nye versjonen har Bergen Nasjonale Opera gått sammen med Det Kongelige Teater i København om å lage en moderne versjon. Da forestillingen hadde premiere i på Det Kongelige Teater i høst ble handlingen lagt til et teater i Danmark, og tilsvarende foregår historien man kan se i Grieghallen i Bergen og i Trøndelag.

Skal være trønder
Herman Friele synes selv det var gøy å bli spurt.
- Dette var rett og slett en morsom overraskelse. Jeg har jo ofte vært publikum i både teater- og operaforestillinger, men har aldri tidligere deltatt og hadde heller ikke trodd jeg skulle bli spurt om noe slikt, forteller Friele.

Rollen Herman Friele skal spille er ikke mindre enn ektemannen til den glade enken, Hanna Glawari. Og selv om mesteparten av handlingen foregår i Bergen, er rollekarakteren hans fra Trøndelag.
- En ting er at jeg verken er operasanger eller skuespiller, men at jeg attpåtil skulle late som jeg var trønder krevde noe overtalelse fra operasjefens side, spøker Friele før han legger til:
- Jeg kjenner mange trivelige trøndere, så det skal gå veldig fint.

Og i denne sammenheng må det da også tilføyes at Friele ikke selv vil stå på scenen i Grieghallen, men være med i et nyhetsinnslag som viser han sammen med sin hustru i ulike livssituasjoner, som for eksempel da de giftet seg.

- Vi ønsket en kjent og populær forretningsmann som med en god porsjon selvironi kunne ikle seg denne rollen, og er veldig glade for at vårt førstevalg, Herman Friele, takket ja, han er rett og slett perfekt i denne rollen, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen.

Les mer om Den glade enke 2.0

Siste nyheter

Paradis skole Amahl

Til Paradis med sang

Like før jul skal familieoperaen Amahl og de tre vise menn settes opp i Grieghallen, og barneskolene i Bergen har fått melde seg på operakurs og generalprøve.

Tmp f4ff7852 a148 4c35 851b 0985d0b5329f

Amahl på skuletur

Pasjen har med seg gull og perler når han er ute på førjulstur i lag med dei to operapedagogane Stian og Martina

WEB Eivind Finn Solveig

Ta et operatisk dypdykk med Finn, Solveig og Eivind!

Sopranen Solveig Kringlebotn har sunget den kvinnelige hovedrollen i De dødes by ved store operahus i Europa. Her deler hun sin erfaring i samtale med Finn Tokvam og Eivind Gullberg Jensen, hvor de også diskuterer operaens filmmusikalske likheter – og mye mer. Sett på kaffen!

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.

Die tote Stadt

Kva skjer i De dødes by?

Gjer deg klar til eit trekantdrama utanom det vanlege! Den forelska og forvirra Paul står midt mellom to kvinner som ser heilt identiske ut: Den eine er hans avdøde kone Marie, den andre er den livsglade dansaren Marietta.