Hopp til innhold

Herman Friele til Den glade enke 2.0

Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, har takket ja til en rolle i forestillingen «Den glade enke 2.0» når den settes opp av Bergen Nasjonale Opera i Grieghallen.

Forestillingen «Den glade enke» har gått sin seiersgang på både teater- og opera-scener i mer enn 100 år, og denne våren skal den fremføres i en helt ny versjon samtidig som de gamle sangene er beholdt.

Kjent forretningsmann
- Karakteren som Herman Friele skal spille er en kjent og vellykket forretningsmann, sånn sett ikke veldig ulikt Friele selv, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen, samtidig legger han raskt til:

- Her stopper også likheten, for mens Friele har forvaltet en århundrelang kaffetradisjon og vært en populær ordfører i Bergen, vil han her fremstille en som har slått seg opp innen svineproduksjon i Trøndelag.

Opprinnelig er handlingen i «Den glade enke» lagt til ambassademiljøet i Paris rundt 1905 da stykket også hadde urpremiere. I den nye versjonen har Bergen Nasjonale Opera gått sammen med Det Kongelige Teater i København om å lage en moderne versjon. Da forestillingen hadde premiere i på Det Kongelige Teater i høst ble handlingen lagt til et teater i Danmark, og tilsvarende foregår historien man kan se i Grieghallen i Bergen og i Trøndelag.

Skal være trønder
Herman Friele synes selv det var gøy å bli spurt.
- Dette var rett og slett en morsom overraskelse. Jeg har jo ofte vært publikum i både teater- og operaforestillinger, men har aldri tidligere deltatt og hadde heller ikke trodd jeg skulle bli spurt om noe slikt, forteller Friele.

Rollen Herman Friele skal spille er ikke mindre enn ektemannen til den glade enken, Hanna Glawari. Og selv om mesteparten av handlingen foregår i Bergen, er rollekarakteren hans fra Trøndelag.
- En ting er at jeg verken er operasanger eller skuespiller, men at jeg attpåtil skulle late som jeg var trønder krevde noe overtalelse fra operasjefens side, spøker Friele før han legger til:
- Jeg kjenner mange trivelige trøndere, så det skal gå veldig fint.

Og i denne sammenheng må det da også tilføyes at Friele ikke selv vil stå på scenen i Grieghallen, men være med i et nyhetsinnslag som viser han sammen med sin hustru i ulike livssituasjoner, som for eksempel da de giftet seg.

- Vi ønsket en kjent og populær forretningsmann som med en god porsjon selvironi kunne ikle seg denne rollen, og er veldig glade for at vårt førstevalg, Herman Friele, takket ja, han er rett og slett perfekt i denne rollen, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen.

Les mer om Den glade enke 2.0

Siste nyheter

Albert Dohmen og Eivind Gullberg Jensen

Wagner-legenden ser fremtiden på Os

- Umiddelbart synes jeg dette var en strålende idé, forteller en av vår tids fremste Wagner-tolkere, sangeren Albert Dohmen. Han er en av lærerkreftene i dette årets Opera ved fjorden.

NHB 3 damer 1

Fantasifulle kostymer

Få en sniktitt på kostymene til Tryllefløyten og Rhingullet, som fremføres på Opera ved fjorden sommerakademi i juni!

Eivind Gullberg Jensen OVF24

Setter rekord med eventyrlig sommerakademi

- Eventyrene står i fokus når verk av to av de mest kjente operakomponistene skal fremføres under Opera ved fjordens to konserter, forteller operasjef Eivind Gullberg Jensen.

Annika Beinnes ariekonsert Opera ved fjorden

Wagner-opera og favorittarier

På den storslåtte avslutningen av årets sommerakademi Opera ved fjorden byr vi på sangernes favorittarier og ikke minst høydepunkt fra Wagners Rhingullet!