Hopp til innhold

Enkefeber i Bergen gjennom 100 år

Den glade enke har gått sin seiersgang på opera- og teaterscenene siden stykket hadde sin aller første premiere tilbake i 1905 – og Bergen er heller ikke noe unntak. 

ENKEFEBER I BERGEN GJENNOM 100 ÅR
Gjennom årene har folkekjære skuespillere og sangere som Lothar Lindtner og Wenche Foss satt sitt preg på oppsetningene her i byen. Nå er en ny generasjon klar for å synge Vilja-sangen og alle de andre melodiene i en ny og moderne innpakning, med Kari Postma og Eirik del Barco Soleglad i spissen. 

ENKEFEBER
Fra urpremieren i 1905 på Theater an der Wien begynte det umiddelbart en enkefeber på opera- og teaterscenene i Europa, og Norge var ikke noe unntak.

Nationaltheatret var først ute i Norge, og spilte Den glade enke hele 148 ganger fra premieren i 1906 til 1909. 

I Bergen åpnet Den Nationale Scene 1908/09 sesongen med nettopp denne forestillingen, og av historien kan vi lese at «48 ganger danset Den Glade Enke over de skrå breddene i Det gamle teater, og 22 høst- og vinterkvelder kastet den gamle røde lykten sitt svake skjær over Komediebakken».

«INDSMIGRENDE»
Siden har stykket blitt spilt en rekke ganger her i Bergen med stor suksess. Ikke minst er dette takket være «den indsmigrende, melodiøse Musik» som ble trukket fram allerede fra første oppførelse. Nedenfor har vi plukket ut noen øyeblikk fra oppførelsene i Bergen siden premieren.

Den glade enke / 1911 (kanskje)

1908/09 og 1911: Slik ble det beskrevet den gang: «I august 1908 holdt Hanna Glavari sitt glade inntog i den gamle teaterbygningen. Det var ingen vei utenom; teatret hadde ikke makt til å lede publikums smak forbi «Enke-Galskapen».» Gyda Christensen var vår første enke, før Anna Handeland tok over. Imidlertid er det en tredje enke som er avbildet, Dagny Skarseth, mens Thorleif Lund spilte Grev Danilo. Bildet er sannsynligvis fra 1911. 

Den glade enke / 1922

1922: Dette året var det Henriette Strindberg som hadde hovedrollen som Hanna Glawari, og vi antar at det er hun som står til høyre for midten på bildet. Sverre Dahl spilte Grev Danilo. Ved gjenopptagelsen om høsten gjestet Thorleif Lund i rollen. Han hadde spilt samme rolle på Den Nationale Scene i 1908.

Den glade enke / 1930-31

1930/31: Lillebil Ibsen var enken, mens Henry Gleditsch spilte Grev Danilo.

Wenche Foss / 1938-39

1938/39: Wenche Foss var divaen i denne runden av enkefeberen. Dette var første gang Foss spilte enken som skulle bli hennes signaturrolle. 

Norma Balean som Den glade enke

1952: Nå var det Norma Balean som videreførte enkearven i Bergen.  I hele karrieren var hun knyttet til Den Nationale Scene som en av de ledende krefter, og oppnådde en popularitet nesten uten sidestykke. Hun var hjembyens store yndling, en primadonna som imidlertid privat knapt nok visste hva primadonnanykker var. Svenske Gösta Kjellertz spilte Grev Danilo. Regissør var Lothar Lindtner. Bergens ordfører Knut Tjønneland gav Norma Balean følgende attest: “Hun evnet å identifisere seg med det bergenske lynne, den bergenske taleform og de bergenske manerer – hun representerte det beste i denne byen av livsutfoldelse og humør.”

Den glade enke / 1969-70

1969/70: Sidsel Ryen og Knut Risan spilte Hanna Glawari og Danilo, mens Lothar  Lindtner var Zeta. 

Foto: Den Nationale Scene og Teaterarkivet i Spesialsamlingene, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ein av godbitane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!