Hopp til innhold

NYHET: TILBUD FOR SYNS-  OG HØRSELSHEMMEDE

Som første operaselskap i Norge tar Bergen Nasjonale Opera i bruk ny teknologi for å gi syns- og hørselshemmede en bedre operaopplevelse. Etter en vellykket test forrige sesong i samarbeid med Norges Blindeforbund, Hørselshemmedes Landsforbund og NAV, er det nå klappet og klart for forestillinger med universell utforming.

Tilbakemeldingene fra brukerne etter testen i Grieghallen sist vinter, var overstrømmende positive og vi ser nå frem til å tilby et permanent opplegg på utvalgte forestillinger i sesongene fremover.

«Tusen takk for fantastisk operaopplevelse i går!»

Er du synshemmet blir du møtt i inngangen til Grieghallen én time før forestilling av en vert som guider deg rundt der du trenger hjelp for å finne frem. Du får bl.a. besøke scenen for å gjøre deg kjent med kulisser, kostymer og rekvisitter slik at du bedre forstår «geografien» i det du skal få oppleve.

«Verten gjorde en meget god jobb med å vise oss rundt og informere.»

«... interessant med omvisning og tilbudet om å få ta på rekvisitter etc. Spennende! På denne måten fikk jeg et mer helhetlig bilde av forestillingen.»

Til selve forestillingen får du utdelt et headsett for å kunne lytte til vår synstolk som tar deg gjennom handlingen og alt som skjer på scenen under dramaets gang. Dersom synet ditt er godt nok, kan du også lese den norske oversettelsen av det som synges på fremmedspråk via en app på din egen mobiltelefon. I samarbeid med et teknologiselskap i Berlin har Bergen Nasjonale Opera utviklet appen som simultant viser teksten som publikum ellers kan lese på et display over scenen. I pausen og ved forestillingens slutt hjelper verten deg med veien rundt om i Grieghallens store publikumsområder.

«Levende synstolk er nok det aller beste tilbudet vår gruppe kan få. Tolken gjorde en svært god jobb, og jeg følte at jeg fikk med meg veldig mye av handlingen.»

«... en superflink synstolker! Dette gav mersmak, så jeg håper dere vil tilby synstolkning på utplukkede forestillinger i fremtiden.»

Dersom hørselen din er svekket, kan du få sitteplass nær scenen slik at du får større utbytte av det lydbildet du har mulighet til å oppfatte. Teleslynge er tilgjengelig dersom du foretrekker det. Før forestillingen begynner kan du følge publikumsforedraget som gir deg litt bakgrunn om stykket og et handlingsresyme av det du skal se. Skrivetolker lar deg lese på en skjerm det foredragsholder sier, samtidig som du kan leppelese om du foretrekker det.

«Publikumsforedraget som ble skrivetolket gjorde at opplevelsen av forestillingen ble lettere å forstå og skjønne, det var til god hjelp.»

Dersom du under forestillingen blir sittende så nær scenen at det blir vanskelig å lese teksten på displayet som henger høyt over sceneåpningen, kan du bruke vår nye app og følge teksten via din egen mobiltelefon.

Denne sesongen tilbyr vi universell utforming til følgende forestillinger:

7. november musikalen Sweeney Todd

21. november operaen Peter Grimes

23. mars operaen La clemenza di Tito

22. mai operaen Salome

Du kan lese mer om disse spennende forestillingene på våre hjemmesider.

Billetter kjøper du på vanlig måte fra våre hjemmesider eller i Grieghallens billettkontor. Ordningen med ledsager for de som trenger det, gjelder naturligvis også hos oss. For at du skal bli møtt av en vert og få tildelt våre hjelpemidler trenger vi på forhånd å få vite at du kommer. Send oss derfor en mail, oppgi navn og hva du trenger av hjelp, samt hvilken forestilling du kommer på, så skal vi være klare til å gi deg en god operaopplevelse.

Send mail til: nicolai@bno.no

Håper vi ser deg hos oss og vi gleder oss til ditt besøk!

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!