Hopp til innhold

Griegkvartalets arkitektkonkurranse er i gang

Fem arkitekt- og rådgivergrupperinger er valgt ut til å konkurrere om utformingen av det nye musikkteateret i Griegkvartalet.

Det har vært svært stor interesse for å bli utvalgt som en av de fem grupperingene som skal konkurrere om å tegne det nye musikkteateret på Edvard Griegs Plass.

- Vi hadde ventet mange søkere til prekvalifiseringen, siden dette er et av Norges mest spennende kulturbyggprosjekt som nå er i støpeskjeen. Men det er like fullt utrolig gledelig at så mange fremstående nasjonale og internasjonale arkitektfirma har meldt sin interesse, sier Olav Munch,
administrerende direktør i Grieghallen og medlem av utvelgelseskomiteen, og legger til:

- Vi fikk 32 søkere i konkurransen. Etter en prosess med prekvalifisering, har vi nå landet på 5 utvalgte kvalifiserte søkere.

Utvelgelsen har blitt gjort ut fra en samlet vurdering av hvilke leverandører som (i prioritert rekkefølge):

 • best oppfyller kravet til «god og relevant erfaring fra sammenlignbare oppdrag»
 • best beskriver sin motivasjon og egnethet for å delta i konkurransen og deretter utføreoppdraget på best mulig måte.

På folkemunne kalles det en arkitektkonkurranse, mens den rette betegnelsen er en plan- og designkonkurranse. Plan- og designkonkurransen omfatter både arkitekter og rådgivere. Årsaken til det er at dette er et veldig komplekst bygg hvor prosjektet er helt avhengig av et solid tverrfaglig team. Kompleksiteten ligger både i selve bygget og i det at byrommet er omgitt av ulike kulturmiljø.

Griegkvartalet 080623 web Foto Monika Kolstad 26

De fem utvalgte grupperingene er, i alfabetisk rekkefølge:

 • Henning Larsen Architects, som har med seg Rambøll Norge på rådgiverfagene. Henning Larsen har blant annet tegnet Harpa konserthus og konferansesenter (Reykjavik), Shaw Auditorium (Hong Kong) og utvidelse av Opera Bastille (Paris).
 • Mad arkitekter og Kengo Kuma, som har med seg og Vogt Landscape på arkitektfagene, og Buro Happold, NODE rådgivende ingeniører, Voss Elconsult, Konsepta, Tevas, Byggadministrasjon Harald Bjørndal, lysdesigner Jesper Kongshaug, Advansia, Kepla og CivilManagement på rådgiverfagene. Kengo Kuma har blant annet tegnet HC Andersens hus i Odense, Cité des arts et de la culture (Besançon, Frankrike) og sammen har MAD og Kengo Kuma det pågående Ibsenbiblioteket (Skien).
 • Nordic Office of Architecture, som har med seg Arkkitehtitoimisto ALA på arkitekturfagene, og Norconsult på rådgiverfagene. ALA har blant annet tegnet Helsingfors centrumbibliotek Ode (Helsingfors), Kilden (Kristiansand) og Nordic har tegnet blant annet 22. juli senteret.
 • Snøhetta Oslo, som har med seg 3RW arkitekter på arkitektfagene, og Cowi på rådgiverfagene. Snøhetta har blant annet tegnet Den norske opera & ballet (Oslo), The Isabel Bader Centre for the Performing Arts (Kingston, Ontario, Kanada) og 3RW har tegnet blant annet påbygg og rehab av Det vestnorske teater Logen (Bergen).
 • Zaha Hadid Architects, som har med seg A-lab og Sweco Architecture på arkitektfagene, og Tyrens Sverige, AKT II, Hilson Moran Partnership og Tevas på rådgiverfagene. Zaha Hadid har tegnet blant annet Maxxi museum of XXI contemporary arts (Roma), Grand theatre de Rabat (Rabat, Marocco), og A-Lab har tegnet blant annet Arktisk kultursenter (Hammerfest).

- Det som karakteriserer de utvalgte er at alle har skapt flotte og relevante kulturbygg og byrom. De viser en soliditet gjennom sine referanser både på arkitekt- og rådgiverfagene. Gjennom sine motivasjonsbrev har de fått frem sin motivasjon og egnethet for å delta i plan- og designkonkurransen, forteller Olav Munch.

Griegkvartalet 080623 web Foto Monika Kolstad 23

Veien videre
Det vil nå bli innkalt til en tilbyderkonferanse for de fem utvalgte, som vil være den formelle starten på plan- og designkonkurransen. Tilbyderne blir honorert med NOK 600 000 for å delta og levere inn et anonymt forslag i løpet av høsten 2023. Der vil alle legge frem sine løsningsforslag for hvordan de ser for seg at bygget vil se ut, inkludert utearealer.
Deretter vil selve juryen for konkurransen kåre tre likeverdige vinnere. Juryen skal legge vekt på forholdet til omgivelsene, byrommet, arkitektur og funksjonalitet, miljø og energi og gjennomførbarhet. Videre vil det bli forhandlet med alle om tildeling av tjenestekontrakt, hvor en til slutt står igjen som endelig vinner. Planen er at vinneren av tjenestekontrakten kåres i mars 2024.

Kraftsenteret på Vestlandet
Med et nytt musikkteater- og konserthus på Edvard Griegs plass skal det skapes en unik arenaklynge av internasjonalt format som utvikler Griegkvartalet til Bergen og Vestlandets kulturelle kraftsenter og samlende møteplass, for alt og for alle. Et nytt musikkteater vil gi plass og kapasitet som er bedre egnet for opera og musikkteater, ballett og dans i tillegg til konserter og kongresser.

- Bakgrunnen for utbyggingen av Griegkvartalet er også at kapasiteten i Grieghallen er sprengt. Mange som ønsker å benytte huset for sitt arrangement får rett og slett ikke plass. Ikke minst gjelder dette store musikaler. Dette vil bedre seg med utvidelsen til Griegkvartalet, sier Olav Munch.

Griegkvartalet 080623 web Foto Monika Kolstad 30

Foto: Bernt Bauge, administrerende direktør i Musikkselskapet Harmonien, Olaf Mackenzie, direktør for Bergen Nasjonale Opera, Beate Haga, prosjektleder for Griegkvartalet, juryleder er Anne-Grete Strøm-Erichsenog Olav Munch, administrerende direktør for Grieghallen.

Utvelgelseskomiteen består av:

 • Olav Munch, administrerende direktør i Grieghallen
 • Beate Almli Hagland, prosjektleder, Erstad&Lekven
 • Trond Øvrebø, prosjektleder Erstad&Lekven
 • Erik Sandsmark, NAL oppnevnt
 • Ellen Husaas, NLA oppnevnt
 • Harald Alfsen, advokat, Stiegler

Juryen består av:

 • Juryleder: Anne-Grete Strøm-Erichsen
 • Jurymedlem: Roar Bjordal (PL/Opera)
 • Jurymedlem: Bernt Bauge (Representant for byggherren)
 • Jurymedlem: Odd Halstensen (Brukerkompetanse)
 • 2 Jurymedlemmer: NAL oppnevnte (ARK/LARK/byrom) *
 • 2 Jurymedlemmer: Rådgiverkompetanse (teknisk/bygg/prosjekteringsledelse) *
  * velges etter prekvalifisering

Siste nyheter

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!

Albert Domen as Wotan in Bayreuth Foto Enrico Nawrath

ETTERSØKT: Wotan, Sarastro & Fafner

Vil du vere guden over alle guder på Sommarakademiet? Eller yppersteprest kombinert med jotne? Rollene som Wotan – og Sarastro & Fafner –  blir no utlyst spesielt. Søknadsfrist: 8. mars.

Flaggermusen 1934 Foto: Christian Bøbak / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

- Flaggermusen er operettenes dronning

Gjennom Flaggermusens 150 år på scenen har den vært en av de mest populære forestillingene både i Bergen og Norge. Nå samarbeider Bergen Nasjonale Opera og Den Nationale Scene for første gang om en helt ny versjon av operetten.

FLAGGERMUSEN

Hva i all verden skjer i Flaggermusen?

I denne nye vrien på Flaggermusen er handlingen flyttet fra Wien på 1800-tallet til dagens Bergen og Oslo. Vi vil jo helst ikke røpe alle overraskelsene før du kommer til Grieghallen i mars, men her er likevel et lite innblikk for den nysgjerrige!

Flaggermusen

Festen er i gang!

Både TV 2 og Bergens Tidende var på plass for å overvære pangstarten til Flaggermusen, hvor et topplag skandinaviske operasangere og skuespillere fra DNS møttes for å sparke i gang prøvene til den elleville operetten.