Hopp til innhold

"Hun tar pusten fra deg" - The Telegraph

Utforsk

"Hun tar pusten fra deg", skrev den britiske storavisen The Telegraph om Malin Byström i august. De siste månedene har vært en ren seiersgang for vår Rusalka, i hovedroller på de største operahusene i Europa.

  • Under Edinburgh International Festival i august var publikum og kritikere over seg av begeistring, for Malin, de 16 andre solistene og orkesteret. “Malin Byström´s passion leaves Edinburgh breathless” meldte The Telegraph og var kun en av en rekke fabelaktige tilbakemeldinger.
  • Etter flere konsertoppdrag i august og begynnelsen av september sang Malin igjen rollen som Salome, denne gangen i regi av Royal Opera House i London, hvor Operawire beskrev hennes rolletolkning som "elektrisk".
  • Turen gikk deretter videre til Bayerische Staatsoper i München i oktober, hvor hun spilte hovedrollen som Minnie i La fanciulla del West av Puccini, mot den berømte tenoren Jonas Kaufmann. Også her ble hun lovprist av pressen: Malin Byström har en lyrisk, rubin-strålende sopranstemme, som utfolder seg og erobrer rommet. Rollen er intenst og fullkomment tolket, skrev anmelderen i Münchner Merkur etter forestillingen.
Skjermbilde 2023 01 19 kl 13 34 43

"En fantastisk sanger og et skikkelig scenedyr"
I november reiste Malin tilbake til London, denne gangen til rollen som Tosca av Puccini på Royal Opera House, hvor The Telegraph beskrev henne som "en fantastisk sanger og et skikkelig scenedyr".

Rett før hun kommer til Bergen i mars 2023 står enda to store operahus på plakaten, når hun besøker både Wiener Staatsoper i gjensyn med rollen som Salome og Kungliga operan i i rollen som Tosca. Hør henne synge denne rollen i dette klippet:

Årets kvinnelige sanger
Malin Byström er en av vår generasjons mest ettertraktede sopraner. Hun ble kåret til årets kvinnelige sanger under International Opera Awards 2018 – som kan karakteriseres som operaverdenens Oscar-pris – der hun konkurrerte med 100 finalister. Malin innehar også ærestittelen Hoffsangerinne, en tittel den svenske kongen gir kun spesielt begavede sangere på toppnivå.

Med alle nyansene til en lyrisk-dramatisk stemme, samt en glødende scenetilstedeværelse, har Malin med roller som Salome og Tosca markert seg på de store operahusene rundt om i verden.

Endelig Rusalka
Den populære sopranen gleder seg til å komme tilbake til Bergen og rollen som Rusalka.
- Det føles utrolig fint å kunne komme tilbake til Bergen og ferdigstille arbeidet som vi startet høsten 2021, forteller Malin, og refererer til at Rusalka kun nådde generalprøven før streiken blant kulturarbeidere gjorde at premieren og de andre tre forestillingene måtte avlyses.

Rusalka Malin Bystrom og Jongmin Park Photo by Monika Kolstad 1

- Gitt meg energi
Den gang fortalte hun at det hele føltes ubeskrivelig tomt.
- I den fem ukers lange prøvetiden hang streikespøkelset over oss hele tiden. Det var slitsomt og utrolig sørgelig da det ble avlyst.

I et intervju til Bergens Tidende ga hun samtidig uttrykk for at hun likte veldig godt Bergen.
– Det har vært utrolig fint! Vi har hatt gode øvinger, og så har det vært fint å gå i fjellene og oppleve luften der. Det har gitt meg energi, uttalte hun til Bergens Tidende.

Nå er det andre følelser som preger Malin.
- Det er en enorm lettelse at det faktisk blir mulig å opptre i denne rollen for det bergenske publikummet, smiler hun.

Vi gleder oss til å presentere den fabelaktige sopranen Malin Byström til bergenspublikummet i mars 2023, i hovedrollen som Rusalka!

Rolleliste høsten 2022 / våren 2023:
August: Salome av Strauss på Edinburgh International Festival, med Bergen Filharmoniske Orkester
September: Salome av Strauss på Royal Opera House i London
Oktober: La fanciulla del West av Puccini på Bayerische Staatsoper i München
November: Tosca av Puccini på Royal Opera House i London
Februar 2023: Salome av Strauss på Wiener Staatsoper
Februar 2023: Tosca av Puccini på Kungliga operan i Stockholm
Mars 2023: Rusalka av Dvořák i Grieghallen i Bergen.

Siste nyheter

Per Boye Hansen umelecky reditel Opery ND foto Hana Smejkalova

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør og operasjef Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Stian Økland og Martina Starr-Lassen

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Leos Janacek

Korguten som vart operakomponist

Som 11-åring må Leoš forlate familien for å bli korgut. Og som godt moden mann møter han si mykje yngre «muse», som inspirerer han til å skrive Katja Kabanova.