Hopp til innhold

Opplevde selv et mirakel

- Denne operaen er hentet rett ut av min egen barndom, fortalte komponisten bak Amahl og de tre vise menn, Gian Carlo Menotti, i forbindelse med stykkets 50-årsjubileum.

Urpremieren til Amahl og de tre vise menn fant sted på selveste julaften i 1951. Det er den første opera som ble skrevet for TV og ble raskt en juletradisjon i USA – slik at hele familien så Amahl og de tre vise menn foran fjernsynet på julaften. Og komponisten selv, Gian Carlo Menotti (1911-2007), som også skrev fortellingen i stykket, var klar på en ting.
- Denne operaen er først og fremst skrevet for at barna skal like den.


Ble raskt en juletradisjon
Det tok heller ikke lang tid før Amahl og de tre vise menn ble en juletradisjon på amerikanske skoler, der skolebarn var med på å fremføre operaen før jul. Og det sies at veldig mange amerikanske barn fikk sitt første møte med opera gjennom denne forestillingen.

Komponisten kom til USA sent i tenårene etter å ha vokst opp på landsbygda i Italia.
- I min barndom var det ingen julenisse. Det var de tre hellige konger, på vei til Jesus-barnet, som leverte gavene om kvelden etter at vi hadde lagt oss. Og jeg husker flere julaftener jeg synes jeg hørte at kamelene deres stanset utenfor, fortalte Menotti.

En av mange oppsetninger av Amahl og de tre vise menn siden 1951


Var selv avhengig av krykker
I historien om Amahl og de tre vise menn kommer også de tre kongene, de vise menn, og banker på døren til den fattige gjetergutten Amahl og hans mor. Samtidig er det flere likheter fra Menottis eget liv i denne historien.
- Slik som Amahl, så var jeg også avhengig av krykker for å kunne gå. En dag tok min barnepasser meg med til en kirke i nærheten av landsbyen der jeg ble født. Jeg ble velsignet og plutselig kunne jeg gå, slik også Amahl på mirakuløst vis plutselig kan gå i historien, fortalte Menotti i forbindelse med 50-årsjubileet i 2001.

Amahl og hans mor har et nært forhold, slik Gian Carlo selv hadde til sin mor.
- Hun hadde en enorm innflytelse på min barndom. Samtidig lot hun meg dra til USA som tenåring for å studere musikk akkurat som moren til Amahl lar han dra med de tre kongene, sier Menotti og formidler at det er samme kjærlighet i Amahl og de tre vise menn som han selv opplevde som barn. Og dette er hans måte å ønske god jul på.
- Jeg hadde en enestående barndom, og det er noe av den følelsen jeg ønsker å formidle.


Forestillingen har blitt vist en rekke ganger i tradisjonelle kostymer og scenografi

I videoen under kan du se første gang den ble vist på TV og der komponisten selv introduserte forestillingen:

Siste nyheter

Eivind dirigerer festival

Ellevill allsang til Beethoven

Billie Eilish vs. Beethoven? Sjekk allsangen når 20 000 unge musikkelskere tar helt av på rockefestival i Nederland, dirigert av operasjef Eivind Gullberg Jensen!

F 01132 farge

Skrek i skogen – ble stjernesopran

Ausrine Stundyte har hovedrollen i Bergen Nasjonale Operas mektige hovedproduksjon denne høsten, Katja Kabanova av Leoš Janáček. Hør henne fortelle historien bak suksessen!

Opera ved fjorden sommerakademi 2023

Kom med gladnyheten på sommerakademiet!

Gjennom tildeling på til sammen 2,1 millioner kroner i årene 2024-26 sikrer Sparebankstiftelsen DNB langt på vei at Bergen Nasjonale Opera kan videreføre sommerakademiet Opera ved fjorden de neste tre årene!

Annika Beinnes som Adele på sommerakademiet Opera ved fjorden 2023

En sensasjonell debut

Våren 2024 debuterer Annika Beinnes som profesjonell operasanger ved Bergen Nasjonale Opera.

OVF23 dag3 foto Monika Kolstad 4

Se bilder og video

Høydepunkt fra Flaggermusen og hele akt 4 av La bohème er noe av det akademistene på Opera ved fjorden sommerakademi øver på før konsertene 29. juni og 1. juli.