Hopp til innhold

Opplevde selv et mirakel

- Denne operaen er hentet rett ut av min egen barndom, fortalte komponisten bak Amahl og de tre vise menn, Gian Carlo Menotti, i forbindelse med stykkets 50-årsjubileum.

Urpremieren til Amahl og de tre vise menn fant sted på selveste julaften i 1951. Det er den første opera som ble skrevet for TV og ble raskt en juletradisjon i USA – slik at hele familien så Amahl og de tre vise menn foran fjernsynet på julaften. Og komponisten selv, Gian Carlo Menotti (1911-2007), som også skrev fortellingen i stykket, var klar på en ting.
- Denne operaen er først og fremst skrevet for at barna skal like den.


Ble raskt en juletradisjon
Det tok heller ikke lang tid før Amahl og de tre vise menn ble en juletradisjon på amerikanske skoler, der skolebarn var med på å fremføre operaen før jul. Og det sies at veldig mange amerikanske barn fikk sitt første møte med opera gjennom denne forestillingen.

Komponisten kom til USA sent i tenårene etter å ha vokst opp på landsbygda i Italia.
- I min barndom var det ingen julenisse. Det var de tre hellige konger, på vei til Jesus-barnet, som leverte gavene om kvelden etter at vi hadde lagt oss. Og jeg husker flere julaftener jeg synes jeg hørte at kamelene deres stanset utenfor, fortalte Menotti.

En av mange oppsetninger av Amahl og de tre vise menn siden 1951


Var selv avhengig av krykker
I historien om Amahl og de tre vise menn kommer også de tre kongene, de vise menn, og banker på døren til den fattige gjetergutten Amahl og hans mor. Samtidig er det flere likheter fra Menottis eget liv i denne historien.
- Slik som Amahl, så var jeg også avhengig av krykker for å kunne gå. En dag tok min barnepasser meg med til en kirke i nærheten av landsbyen der jeg ble født. Jeg ble velsignet og plutselig kunne jeg gå, slik også Amahl på mirakuløst vis plutselig kan gå i historien, fortalte Menotti i forbindelse med 50-årsjubileet i 2001.

Amahl og hans mor har et nært forhold, slik Gian Carlo selv hadde til sin mor.
- Hun hadde en enorm innflytelse på min barndom. Samtidig lot hun meg dra til USA som tenåring for å studere musikk akkurat som moren til Amahl lar han dra med de tre kongene, sier Menotti og formidler at det er samme kjærlighet i Amahl og de tre vise menn som han selv opplevde som barn. Og dette er hans måte å ønske god jul på.
- Jeg hadde en enestående barndom, og det er noe av den følelsen jeg ønsker å formidle.


Forestillingen har blitt vist en rekke ganger i tradisjonelle kostymer og scenografi

I videoen under kan du se første gang den ble vist på TV og der komponisten selv introduserte forestillingen:

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

"Det er trylleri!" - Leif Ove Andsnes

Bli med hjem til Leif Ove Andsnes og et dypdykk i musikken til Rusalka, med musikalske smakebiter fra både operaen og andre kjente mesterverk underveis!

La Fura dels Baus

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.