Hopp til innhold

Opplevde selv et mirakel

- Denne operaen er hentet rett ut av min egen barndom, fortalte komponisten bak Amahl og de tre vise menn, Gian Carlo Menotti, i forbindelse med stykkets 50-årsjubileum.

Urpremieren til Amahl og de tre vise menn fant sted på selveste julaften i 1951. Det er den første opera som ble skrevet for TV og ble raskt en juletradisjon i USA – slik at hele familien så Amahl og de tre vise menn foran fjernsynet på julaften. Og komponisten selv, Gian Carlo Menotti (1911-2007), som også skrev fortellingen i stykket, var klar på en ting.
- Denne operaen er først og fremst skrevet for at barna skal like den.


Ble raskt en juletradisjon
Det tok heller ikke lang tid før Amahl og de tre vise menn ble en juletradisjon på amerikanske skoler, der skolebarn var med på å fremføre operaen før jul. Og det sies at veldig mange amerikanske barn fikk sitt første møte med opera gjennom denne forestillingen.

Komponisten kom til USA sent i tenårene etter å ha vokst opp på landsbygda i Italia.
- I min barndom var det ingen julenisse. Det var de tre hellige konger, på vei til Jesus-barnet, som leverte gavene om kvelden etter at vi hadde lagt oss. Og jeg husker flere julaftener jeg synes jeg hørte at kamelene deres stanset utenfor, fortalte Menotti.

En av mange oppsetninger av Amahl og de tre vise menn siden 1951


Var selv avhengig av krykker
I historien om Amahl og de tre vise menn kommer også de tre kongene, de vise menn, og banker på døren til den fattige gjetergutten Amahl og hans mor. Samtidig er det flere likheter fra Menottis eget liv i denne historien.
- Slik som Amahl, så var jeg også avhengig av krykker for å kunne gå. En dag tok min barnepasser meg med til en kirke i nærheten av landsbyen der jeg ble født. Jeg ble velsignet og plutselig kunne jeg gå, slik også Amahl på mirakuløst vis plutselig kan gå i historien, fortalte Menotti i forbindelse med 50-årsjubileet i 2001.

Amahl og hans mor har et nært forhold, slik Gian Carlo selv hadde til sin mor.
- Hun hadde en enorm innflytelse på min barndom. Samtidig lot hun meg dra til USA som tenåring for å studere musikk akkurat som moren til Amahl lar han dra med de tre kongene, sier Menotti og formidler at det er samme kjærlighet i Amahl og de tre vise menn som han selv opplevde som barn. Og dette er hans måte å ønske god jul på.
- Jeg hadde en enestående barndom, og det er noe av den følelsen jeg ønsker å formidle.


Forestillingen har blitt vist en rekke ganger i tradisjonelle kostymer og scenografi

I videoen under kan du se første gang den ble vist på TV og der komponisten selv introduserte forestillingen:

Siste nyheter

Albert Dohmen og Eivind Gullberg Jensen

Wagner-legenden ser fremtiden på Os

- Umiddelbart synes jeg dette var en strålende idé, forteller en av vår tids fremste Wagner-tolkere, sangeren Albert Dohmen. Han er en av lærerkreftene i dette årets Opera ved fjorden.

NHB 3 damer 1

Fantasifulle kostymer

Få en sniktitt på kostymene til Tryllefløyten og Rhingullet, som fremføres på Opera ved fjorden sommerakademi i juni!

Eivind Gullberg Jensen OVF24

Setter rekord med eventyrlig sommerakademi

- Eventyrene står i fokus når verk av to av de mest kjente operakomponistene skal fremføres under Opera ved fjordens to konserter, forteller operasjef Eivind Gullberg Jensen.

Annika Beinnes ariekonsert Opera ved fjorden

Wagner-opera og favorittarier

På den storslåtte avslutningen av årets sommerakademi Opera ved fjorden byr vi på sangernes favorittarier og ikke minst høydepunkt fra Wagners Rhingullet!