Hopp til innhold

- En enorm lettelse

- Jeg gleder meg til å komme tilbake til Bergen og synge Rusalka, forteller stjernesopranen Malin Byström.

Vi treffer henne i Grieghallen under prøvene til konsertversjonen av Salome, som noen dager etter ble fremført med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) på Edinburgh International Festival (søndag 14. august). Konserten ble regelrett en seier. Publikum og kritikere var over seg av begeistring, for både Malin, de 16 andre solistene og orkesteret. “Malin Byström´s passion leaves Edinburgh breathless” meldte The Telegraph og var kun en av en rekke fabelaktige tilbakemeldinger.

I mars neste år er det bergenspublikummet som får muligheten til å oppleve kombinasjonen Malin Byström og BFO, da i Bergen Nasjonale Opera produksjonen av Rusalka i Grieghallen.

Årets kvinnelige sanger
Malin Byström er en av vår generasjons mest ettertraktede sopraner. Hun ble kåret til årets kvinnelige sanger under International Opera Awards 2018 og innehar også ærestittelen Hoffsangerinne, en tittel den svenske kongen gir kun spesielt begavede sangere på toppnivå.

Med alle nyansene til en lyrisk-dramatisk stemme, samt en glødende scenetilstedeværelse, har Malin med roller som Salome og Tosca markert seg på de store operahusene rundt om i verden.

Endelig Rusalka
Den populære sopranen har en hektisk høst og vinter foran seg før hun kommer til Bergen og rollen som Rusalka.

- Det føles utrolig fint å kunne komme tilbake til Bergen og ferdigstille arbeidet som vi startet i fjor høst, forteller Malin, og refererer til at Rusalka kun nådde generalprøven før streiken blant kulturarbeidere gjorde at premieren og de andre tre forestillingene måtte avlyses.

- Gitt meg energi
Den gang fortalte hun at det hele føltes ubeskrivelig tomt.
- I den fem ukers lange prøvetiden hang streikespøkelset over oss hele tiden. Det var slitsomt og utrolig sørgelig da det ble avlyst.

I et intervju til Bergens Tidende ga hun samtidig uttrykk for at hun likte veldig godt Bergen.
– Det har vært utrolig fint! Vi har hatt gode øvinger, og så har det vært fint å gå i fjellene og oppleve luften der. Det har gitt meg energi, uttalte hun til Bergens Tidende.

Nå er det andre følelser som preger Malin.
- Det er en enorm lettelse at det faktisk blir mulig å opptre i denne rollen for det bergenske publikummet, smiler hun.

Travel høst
Vil du oppleve Malin allerede i september blir det mer Salome, da i regi av Royal Opera House i London, før den travle sopranen tolker rollen som Minnie i La fanciulla del West av Puccini ved Bayerische Staatsoper i München.

I november reiser hun tilbake til London, i rollen som Tosca av Puccini på Royal Opera House, og rett før hun kommer til Bergen i mars 2023 står enda et stort operahus på plakaten, når hun besøker Wiener Staatsoper i gjensyn med rollen som Salome.

August: Salome av Strauss på Edinburgh International Festival, med Bergen Filharmoniske Orkester
September: Salome av Strauss på Royal Opera House i London
Oktober: La fanciulla del West av Puccini på Bayerische Staatsoper i München
November: Tosca av Puccini på Royal Opera House i London
Februar 2023: Salome av Strauss på Wiener Staatsoper
Mars 2023: Rusalka av Dvořák i Grieghallen i Bergen.

Les artikkel i BT fra Edinburgh og Salome
Les artikkel i BT om Rusalka under streiken

Se bilder fra Rusalka under prøvene i Grieghallen (2021):

Siste nyheter

Skjermbilde 2022 11 10 kl 13 32 48

Opplevde selv et mirakel

- Denne operaen er hentet rett ut av min egen barndom, fortalte komponisten bak Amahl og de tre vise menn, Gian Carlo Menotti, i forbindelse med stykkets 50-årsjubileum.

Den Kulturelle Skulesekken

Skurkar og heltar på skulebesøk

Medan solistane øver i Grieghallen, reiser mini-versjonar av dei rundt på skulane i Bergen for å guide elevane inn i den eventyrlege historia om Tryllefløyten.