Hopp til innhold

- En enorm lettelse

- Jeg gleder meg til å komme tilbake til Bergen og synge Rusalka, forteller stjernesopranen Malin Byström.

Vi treffer henne i Grieghallen under prøvene til konsertversjonen av Salome, som noen dager etter ble fremført med Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) på Edinburgh International Festival (søndag 14. august). Konserten ble regelrett en seier. Publikum og kritikere var over seg av begeistring, for både Malin, de 16 andre solistene og orkesteret. “Malin Byström´s passion leaves Edinburgh breathless” meldte The Telegraph og var kun en av en rekke fabelaktige tilbakemeldinger.

I mars neste år er det bergenspublikummet som får muligheten til å oppleve kombinasjonen Malin Byström og BFO, da i Bergen Nasjonale Opera produksjonen av Rusalka i Grieghallen.

Årets kvinnelige sanger
Malin Byström er en av vår generasjons mest ettertraktede sopraner. Hun ble kåret til årets kvinnelige sanger under International Opera Awards 2018 og innehar også ærestittelen Hoffsangerinne, en tittel den svenske kongen gir kun spesielt begavede sangere på toppnivå.

Med alle nyansene til en lyrisk-dramatisk stemme, samt en glødende scenetilstedeværelse, har Malin med roller som Salome og Tosca markert seg på de store operahusene rundt om i verden.

Endelig Rusalka
Den populære sopranen har en hektisk tid foran seg før hun kommer til Bergen og rollen som Rusalka.

- Det føles utrolig fint å kunne komme tilbake til Bergen og ferdigstille arbeidet som vi startet i fjor høst, forteller Malin, og refererer til at Rusalka kun nådde generalprøven før streiken blant kulturarbeidere gjorde at premieren og de andre tre forestillingene måtte avlyses.

- Gitt meg energi
Den gang fortalte hun at det hele føltes ubeskrivelig tomt.
- I den fem ukers lange prøvetiden hang streikespøkelset over oss hele tiden. Det var slitsomt og utrolig sørgelig da det ble avlyst.

I et intervju til Bergens Tidende ga hun samtidig uttrykk for at hun likte veldig godt Bergen.
– Det har vært utrolig fint! Vi har hatt gode øvinger, og så har det vært fint å gå i fjellene og oppleve luften der. Det har gitt meg energi, uttalte hun til Bergens Tidende.

Nå er det andre følelser som preger Malin.
- Det er en enorm lettelse at det faktisk blir mulig å opptre i denne rollen for det bergenske publikummet, smiler hun.

Travel sanger
Den svært ettertraktede sopranen er fullbooket de neste fire årene, og har tilbud enda lenger frem i tid.

Etter Edinburgh og diverse konsertoppdrag sang Malin i september igjen rollen som Salome, denne gangen i regi av Royal Opera House i London, hvor Operawire beskrev hennes rolletolkning som "elektrisk".

Turen gikk deretter videre til Bayerische Staatsoper i München i oktober, hvor hun spilte hovedrollen som Minnie i La fanciulla del West av Puccini, mot den berømte tenoren Jonas Kaufmann. Også her ble hun lovprist av pressen:

– Malin Byström har en lyrisk, rubin-strålende sopranstemme, som utfolder seg og erobrer rommet. Rollen er intenst og fullkomment tolket, skrev anmelderen i Münchner Merkur etter forestillingen.

Foto: Wilfried Hösl for Bayerische Staatsoper

Malin Byström og Jonas Kaufmann Foto av Wilfried Hösl

I november reiste Malin tilbake til London, denne gangen til rollen som Tosca av Puccini på Royal Opera House, hvor The Telegraph beskrev henne som "en fantastisk sanger og et skikkelig scenedyr".

Rett før hun kommer til Bergen i mars 2023 står enda et stort operahus på plakaten, når hun besøker Wiener Staatsoper i gjensyn med rollen som Salome.

Vi gleder oss til å presentere den fabelaktige sopranen Malin Byström til bergenspublikummet i mars 2023, i hovedrollen som Rusalka!

Rolleliste høsten 2022 / våren 2023:
August: Salome av Strauss på Edinburgh International Festival, med Bergen Filharmoniske Orkester
September: Salome av Strauss på Royal Opera House i London
Oktober: La fanciulla del West av Puccini på Bayerische Staatsoper i München
November: Tosca av Puccini på Royal Opera House i London
Februar 2023: Salome av Strauss på Wiener Staatsoper
Mars 2023: Rusalka av Dvořák i Grieghallen i Bergen.

Les artikkel i BT fra Edinburgh og Salome
Les artikkel i BT om Rusalka under streiken

Se bilder fra Rusalka under prøvene i Grieghallen (2021):

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

"Det er trylleri!" - Leif Ove Andsnes

Bli med hjem til Leif Ove Andsnes og et dypdykk i musikken til Rusalka, med musikalske smakebiter fra både operaen og andre kjente mesterverk underveis!

La Fura dels Baus

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.