Hopp til innhold

Grieg in Bergen - Festival 12. - 31. juli

Sopranen Elizaveta Agrafenina fra vårt talentprogram Unge Stemmer er ukens gjesteblogger. Hun ble i 2020 uteksaminert av Musikkonservatoriet i Amsterdam med høyeste karakterer - og i sommer har hun egen konsert på festivalen. Her forteller Elizaveta om veien til profesjonell sanger og konserten «The Mystery of the Muses»..

BERGEN & GRIEG
Det er to ord i mitt liv som stadig vekk kommer opp hvor enn jeg går: Bergen & Grieg. Sommeren 2001, 20 år siden, flyttet jeg til Norge fra Russland, jeg ble fort introdusert til musikken av Edvard Grieg gjennom Solveig’s sang, som inspirerte meg til å bli en sanger. Veien videre gikk mange steder i både innland og utland, studier hos Monica Groop i Finland (som er en av beste utenlandske fortolkere av Grieg’s sanger), og master ved en av beste konservatorier i Europa, Musikkonservatoriet i Amsterdam.

Det hele begynte med Haugtussa, som forhekset og sendte meg på ferd til Bergen. Her traff jeg Tim Lawrence (tenor) som visste meg veien til Edvard Grieg Ungdomskor. Dette initiativet åpnet opp muligheter til å synge med det fenomenale Edvard Grieg Koret under ledelse av fantastiske dirigenter som Masaki Suzuki (Mozart’s Requiem 2013), og band som «The Rolling Stones» (Oslo, 2014).

Elizaveta og Bergen Nasjonale Opera

KONSERVATORIET I AMSTERDAM
Studiene i Amsterdam hadde mer fokus på opera, dermed ble jeg tatt opp i prosjektet Unge Stemmer ved Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg Kor, ledet av Simon Kirkbride og Mary Miller. I mange år fikk jeg ved siden av mine studier veiledning og muligheter til å jobbe som solist, i ensemblet og arrangere mine egne konserter. Det har alltid vært et stort ønske å både opptre og være en del av en kreasjonsprosess, rett og slett skape mine egne muligheter og prosjekter. Dette er noe som BNO og EGK oppfordret til i programmet og som ga meg troen på en spennende musikkarriere.

Koronaåret 2020 ble jeg uteksaminert av Musikkonservatoriet i Amsterdam med høyeste karakterer. Veien videre var skummel og usikker. Restriksjoner på restriksjoner, sangere ble omtalt som korona-spredere og alt av konserter ble satt på vent. Det er lett å klandre koronaen for all ting, men jeg velger å fokusere på alt det positive som skjedde. Platekontrakt med mitt ensemble «Bosmans & Beyond» som fokuserer på kvinnelige komponister, vinner av Winterreise konkurranse i Moskva, Russland og jobb som co-produsent ved Grieg in Bergen musikkfestivalen sommeren 2021.

Elizaveta Agrafenina og Ellena Hale

THE MYSTERY OF THE MUSES
Om noen dager går turen over fjellene med Bergensbanen for festivalstart. Den siste tiden har vært brukt til å produsere festivalen, promotere artistene og øve inn et eget program. Sammen med repetitøren i BNO, Ellena Hale, har vi laget et spennende konsertprogram «The Mystery of the Muses». Her tar vi for oss temaet «Musene» som var en inspirasjon for mange komponister, spesielt i romantikken, enten i form av en kvinne eller mann, (Britten&Pears), (Edvard&Nina Grieg), eller i form av ren inspirasjon for ord (Shakespeare):“ O for a muse of fire that would ascend the heaven of invention…”.

Konserten finner sted i Korskirken den 29. Juli kl. 22:30.

Elizaveta Agrafeinina

Jeg ønsker alle velkommen til Grieg in Bergen festivalen, som har i år eksistert i 25 år! Årets fokus ligger på norske musikere, unge talenter og spennende konsertprogram som inneholder alt fra strykekvartett til jazztrio. Edvard Grieg er en sentral figur under hele festivalen og hans verk er alltid innkludert av alle musikere som opptrer i Korskirken. Vi har mange dyktige og anerkjente musikere opptre som Thormod Rønning Kvam, Sveinung Bjelland, Audun Sandvik, Signe Bakke og Kristina Vårlid. Fra 12. til 31. juli holder vi 15 konserter i Korskirken, som ligger 150 m fra Bryggen i Bergen. Se også festivalens nettside for mer informasjon, og denne siden for billetter.

Elizaveta Agrafenina
9. juli 2021

Edvard Grieg in Bergen

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.