Hopp til innhold

Fanget av drømmer

Fanget av drømmer er en introduksjonsforestilling til Richard Wagners opera Den flyvende hollender og vises på videregående skoler i Hordaland i januar. I tillegg tilbyr de gjestende kunstnerne en times workshop med elevene. Alle elever som deltar på dette programmet, er invitert til generalprøven på Den flyvende hollender i Grieghallen.

BNOs mål med dette programmet er å gi elevene en innføring i opera som genre og å forberede dem på møtet med Den
flyvende hollender
i Grieghallen. Opera er en relativt ny kunstart i Norge som ikke alle nødvendigvis oppsøker av seg selv. Men alle elever bør få anledning til å møte kunstformen i løpet av sin skoletid. De som går i videregående, har nådd en alder og en modenhet som setter dem i stand til å gjøre viktige valg for fremtiden – bl. a. når det gjelder hvilke kunstformer som appellerer til dem og som gir verdifullt påfyll i hverdagen. I tillegg står noen overfor valget om å velge yrker innenfor kunstfag. 

Noe av det Fanget av drømmer ønsker å formidle til elevene er:

1. Opera er en kunstart der mange kunstformer forenes i ett sceneuttrykk. Som i all scenekunst, fortelles det en historie. Det som er typisk for opera, er at historien først og fremst fortelles gjennom sang og musikk.

2. Richard Wagner skrev musikk og tekst til Den flyvende hollender i 1842. Altså er det blitt laget mange oppsetninger av dette stykket før. Men ingen av disse produksjonene har vært helt like. Det er viktig å være klar over at ord på papir eller noter på noteark er helt avhengig av å bli tolket før det blir en forestilling. Det betyr at en rekke kunstnere som dirigenter, instruktører, musikere, sangere osv, gjør en lang rekke valg. Derfor kan to forskjellige oppsetninger av samme opera bli veldig forskjellige – alt etter hva man ønsker å legge vekt på. Vi har kalt vårt program Fanget av drømmer for å si noe om vår tolkning av Den flyvende hollender. Den produksjonen du får se i Grieghallen, tolker helt sikkert handlingen på en annen måte. Hvordan den tolkningen er, vet vi ikke enda, for produksjonen er ikke ferdig.

3. Fanget av drømmer presentere litt av handlingen i operaen, litt av musikken og noen av karakterene. Samtidig får publikum kjennskap til komponisten Richard Wagner som ble født i Leipzig i Tyskland i 1813. For å forstå et dramatisk verk, kan det også være nyttig å kjenne litt til tiden da verket ble skapt.

Da Den flyvende hollender hadde urpremiere i Dresden, bodde det en berømt bergenser i samme by, nemlig Johan Christian Clausen Dahl. Det er absolutt mulig at bergenseren J C Dahl satt i operaen i Dresden og så og hørte Richard Wagner dirigere urfremføringen av Den flyvende hollender den 2. januar i 1843.  

I over 200 år har forfattere, dramatikere, komponister og filmskapere latt seg inspirere av sagnet om den evig fordømte hollenderen. Det seneste eksemplet er filmen Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest.  

Fanget av drømmer er skrevet, tilrettelagt og instruert av Vera Rostin Wexelsen. Kunstnerne som turnerer med programmet, er sangeren Ørjan Hartveit, skuespiller Beate Rostin og pianist Frode Skag Storheim.

Siste nyheter

Tryllefloyten foto Magnus Skrede

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!