Hopp til innhold

Stephan Rügamer

Den tyske tenoren Stephan Rügamer er Katjas ektemann Tichon i operaen Katja Kabanova her i Bergen i november.

Stephan Rügamer fra Kempten i Allgäu (Bayern) er utdannet ved musikkhøgskolene i Würzburg og Lübeck i hjemlandet.

Tidlig i karrieren ble han engasjert ved Theater Lübeck, der han fikk fremtredende roller som bl.a. Don Ottavio i Don Giovanni, Alfred i Flaggermusen og Alfredo i La traviata.

Siden husdebuten ved Staatsoper unter den Linden i 1999 som David i Mestersangerne fra Nürnberg med Daniel Barenboim som dirigent, har Rügamer vært et fast medlem av solistensemblet der. Han har blant mye annet sunget Narraboth i Salome, Cassio i Otello, Tamino i Tryllefløyten, Macduff i Macbethog Tom Rakewell i Stravinskijs Rakes Progress.

Både i 2014 og i 2017 sang Rügamer rollen som Tichon i Katja Kabanova av Janáček, dirigert av Simon Rattle ved Staatsoper unter den Linden – før han gjentok rollen samme sted i 2019, da med Karita Mattila som hans mor Kabanicha, og Thomas Guggeis som dirigent. Høsten 2021 var han også Tichon, da ved Komische Oper i Berlin.

Rügamer har også vært gjestesanger ved operaene i Frankfurt og Essen, og også ved statsoperaene i Dresden, Hamburg, München og Stuttgart. Han har også opptrådt en rekke ganger ved Teatro alla Scala di Milano.

Sesongen 2022/23 i Berlin sang han Mime i Rhingullet og Siegfried, Narraboth i Salome – og Vítek i Věc Makropulos (Tilfellet Makropulos) av Janáček.

Etter å ha tolket Tichon her i Bergen denne høsten (2023), skal han igjen fordype seg i Janáček hjemme ved statsoperaen i Berlin: I januar 2024 synger han rollen som den forelskede og sjalu Laca Klemeň i Jenůfa – før han igjen er Mime i Wagners Ring-syklus.

Oppdatert oktober 2023

Medvirket på

Katja Kabanova
Spilleperiode: 10-10/11

Katja Kabanova

Katja Kabanova er en unik opera med paralleller til flere av Henrik Ibsens sterke kvinneskikkelser.

Les mer Overstått forestilling