Hopp til innhold

GC Rieber Fondenes stipend 
for 2024 til fire sangtalenter

Sommerakademiet Opera ved fjorden ble avsluttet med utdeling av GC Rieber Fondenes sangstipend til fire unge sangere for videre utvikling av deres sangtalent.


I kjølvannet av Lise Davidsens enorme suksess som internasjonal operasanger er det nå en skog av nye talenter innen operasang i Norge. Fruktene av dette kunne vi oppleve i årets utgave av Opera ved fjorden. 
 
Hele 22 sangere deltok i årets akademi, og juryen i GC Rieber Fondenes sangstipend valgte i år å dele stipendsummen på 250 000 kroner på fire sangere.

- Det er ekstra morsomt å kunne tildele stipend til fire ulike stemmefag i år, forteller operasjef Eivind Gullberg Jensen.


GC Rieber Fondene ønsker å støtte den videre utviklingen for unge sangere med hovedvekt fra Bergen og Vestlandet, og to av sangtalentene som utmerket seg i årets akademi var tenoren Endre Aaberge Dahl fra Sogndal og sopranen Melissa Baug fra Radøy. I tillegg tildeles stipend også til de to talentene Cecilia Lund-Tomter (mezzosopran) fra Oslo og Kristoffer Töyrä (bass-baryton) fra Tornedalen i Sverige. 



Endre Aaberge Dahl tildeles hovedstipendet på 100 000 norske kroner
Aaberge Dahl er et enormt tenortalent som sang rollen som Mime i Rhingullet av Wagner under Sommeroperaen. I tillegg sang han Rodolfos arie “Che gelida manina” fra La bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.

Endre Aaberge Dahl er tenor og kommer fra Sogndal. Han har bachelor i klassisk sang fra NTNU institutt for musikk i Trondheim, og master i opera fra Kunsthøgskolen i Oslo, samt Scuola di musica di Fiesole i Firenze.


Melissa Baug tildeles stipend på 50 000 norske kroner
Melissa Baug blir beskrevet som en sopran med en veldig vakker og fargerik stemme. Hun sang rollen som Freia i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang hun Mimìs arie “Si, mi chiamano Mimì” fra La bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.

Melissa er fra Radøy i Alver. I 2018 fullførte hun sin bachelorgrad ved Griegakademiet i Bergen, deretter flyttet hun til København for å ta sin mastergrad ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I 2022 fullførte hun sin andre mastergrad ved Det Kongelige Operaakademi i København. Hun debuterte på Det Kongelige Teater i rollen som datteren i «Nesen» av Sjostakovitsj, og har i ettertid vært å se i Strauss opera «Elektra» på både Den Norske Opera og Operaen i København.

Cecilia Lund Tomter tildeles stipend på 50 000 norske kroner 

Cecilia Lund Tomter er en mezzosopran fra Oslo som blir beskrevet som et så stort Wagner-talent at hun skal delta på mesterklasser under årets festspill i Bayreuth. Hun sang rollen som Fricka i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang hun arien Amour! Viens aider ma faiblesse fra Samson og Dalila under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden. 
Hun har studert ved Norges musikkhøgskole og operaakademiet i København, der hun gjorde sin debut på Det Kongelige Teater i 2022 i en prisvinnende produksjon av Wagners «Valkyrien».


Kristoffer Töyrä tildeles stipend på 50 000 norske kroner
Kristoffer Töyrä er en bass-baryton fra Tornedalen i Sverige som blir beskrevet som et helt eksepsjonelt talent. Den legendariske Wagner-sangeren Albert Dohmen fortalte under Opera ved fjorden sommerakademi at Töyrä er et større talent enn han selv var på samme alder (29 år). Töyrä sang rollen som Wotan i Rhingullet under Sommeroperaen. I tillegg sang han Collines arie Vecchia zimarra fra La bohème under Torsdagskonserten på Opera ved fjorden.
Kristoffer Töyrä har sin utdannelse fra Folkhögskolan i Framnäs og ved Musikkakademiet i Piteå. 


OPERA VED FJORDEN SOMMERAKADEMI
Bergen Nasjonale Operas sommerakademi, Opera ved fjorden, retter seg mot unge sangere, instrumentalister, dirigenter og repetitører som er under utdanning eller som nettopp er ferdig utdannet. I en intensiv uke får studentene arbeide med dyktige pedagoger, mentorer, orkestermusikere og dirigenter – alle med erfaring fra store operahus eller symfoniorkester verden over. Sommerakademiet ble arrangert for 4. gang på Oseana kunst- og kultursenter i Bjørnafjorden kommune sør for Bergen i 2024, med alle 55 studentene innkvartert på veteranbåten MS Sunnhordland, som ankret opp like ved Oseana.
Akademiet er støttet av Grieg Foundation, Talent Norge, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebankstiftelsen Sparebanken Vest og GC Rieber fondene.

Bildet øverst: Styreleder Bjart Nygård i GC Rieber Fondene gratulerer Endre Aaberge Dahl fra Sogndal som nettopp har fått den glade beskjeden om at han er en av årets mottakere til GC Rieber Fondenes stipend. De tre andre stipendvinnerne er fra venstre: Melissa Baug, Cecilia Lund Tomter og Kristoffer Töyrä. Operasjef Eivind Gullberg Jensen er blant de første gratulantene. (Foto: BNO)

Prisutdeling Opera ved fjorden sommerakademi 2024 web vinnerne 1

Siste nyheter

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.

Die tote Stadt

Kva skjer i De dødes by?

Gjer deg klar til eit trekantdrama utanom det vanlege! Den forelska og forvirra Paul står midt mellom to kvinner som ser heilt identiske ut: Den eine er hans avdøde kone Marie, den andre er den livsglade dansaren Marietta.

Robin hood nhb

Frå vedunderbarn til Hollywood-komponist

Som opptakt til norgespremieren på operaen De dødes by, kan du no bli litt betre kjend med musikken til Oscar-vinnaren Erich Wolfgang Korngold. Her er seks gylne eksempel.

Eivind Flesland web

Kunst og kultur i motgangstider

Vi treng eit styrka kulturliv som beredskap - dette vert eit tema på Arendalsuka, der eg skal snakka med politikarar om dei store spørsmåla. Er kultur på deira liste, eller berre noko me syslar med i medgongstider?