Hopp til innhold

Få innsikt i prøveperioden til Katja Kabanova

Se video-reportasjene fra prøveperioden til Bergen Nasjonale Operas hovedproduksjon høsten 2023, som blir høyt verdsatt av mange operaelskere.

Flere eksperter innen operafaget diskuterer om Katja Kabanova enten er det fremste operaverket som er skrevet noensinne eller det fremste som er skrevet i det 20. århundret. Uansett blir det hyllet som et mesterverk, og Wolfgang Plagge kaller det for musikk som er verdensarv.

Nedenfor gjengir vi reportasje-videoene som har blitt til frem til premieren i Grieghallen 4. november 2023, og som gir et godt innblikk i prosessen bak.

Aller først kan du se en kort smakebit på selve forestillingen:

Fire av videoene er laget av filmskaper David Alræk der han har intervjuet to av hovedrolleinnehaverne, Ausrine Stundyte og Arnheiður Eiríksdóttir, regissør Barbora Horáková Joly og dirigent Jiří  Rožeň.

I tillegg møttes operasjef Eivind Gullberg Jensen og Wolfgang Plagges i en samtale om komponisten og librettisten til Katja Kabanova, Leoš Janáček, i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen. Og vi begynner med den siste:

Se innslaget med regissør Barbora Horáková Joly fra starten av prøveperioden:

Se intervjuet med tittelrolleinnehaver Ausrine Stundyte midtveis i prøveperioden:

Se intervjuet med den islandske mezzosopranen Arnheiður Eiríksdóttir som spiller Varvara – en av hovedrollene – midtveis i prøveperioden:

Se innslaget med den unge og tsjekkiske stjernedirigenten Jiří  Rožeň mot slutten av prøveperioden:

Se samtalen med operasjefene Eivind Gullberg Jensen og Per Boye Hansen som de hadde på videolenke før Boye Hansen selv tok turen til Bergen og lovpriste oppsetningen i Grieghallen:

Se Nicolai Riise, Bergen Nasjonale Operas kunstneriske administrasjonssjef forklare Katja Kabanovas innledning (produsert internt av Bergen Nasjonale Opera):

Siste nyheter

Per Boye Hansen umelecky reditel Opery ND foto Hana Smejkalova

- Det 20. århundrets Mozart

- Katja Kabanova er som en vellykket Ibsen-oppsetning, forteller tidligere festspilldirektør og operasjef Per Boye Hansen. Samtidig hyller han komponisten som en av de største.

Stian Økland og Martina Starr-Lassen

Kjærlighetsdrama på ni minutter

Lukk øynene – og steng hverdagen ute en liten stund: Operapedagogene Martina og Stian gir deg historien om Katja Kabanova som podcast!

Leos Janacek

Korguten som vart operakomponist

Som 11-åring må Leoš forlate familien for å bli korgut. Og som godt moden mann møter han si mykje yngre «muse», som inspirerer han til å skrive Katja Kabanova.