Hopp til innhold

Tid for vern om kulturens institusjoner

Tid for vern om kulturens institusjoner: Åpent brev til kulturminister Anette Trettebergstuen.

Kjære kulturminister!

Det er nye tider for samfunnsmaskineriet Norge. Virkelighetens kjennsgjerninger siger gradvis innover oss. Økt inflasjon, økte renter, økte strømpriser, og ditto økte forventninger om lønnsvekst for folk flest. Statsfinansene må strammes inn og oljepengebruken må ned, - alt for å unngå overoppheting av samfunnsøkonomien med risiko for forsterket pris- og lønnsspiral som naturlig konsekvens. Alt dette pepres vi med daglig både fra fagfolk og fra ansvarlig myndighetshold, - og vi forstår det!

Og vi forstår, kjære kulturminister, at dette er et krevende farvann å manøvrere et nytt kulturbudsjett i. Alle sektorer må bidra, også kulturen, hevdes det ganske sikkert rundt regjeringsbordet.

Men kulturbudsjettet utgjør stadig under 1% av det samlede statsbudsjettet. Hurdalsplattformen lover at 1%-målet skal nås. Skal denne ambisjonen nå måtte settes på vent fordi strømstøtte, sikkerhet og beredskap krever enorme ressurser samtidig som statsbudsjettet må strammes inn? Eller kan det være tenkbart å skjerme denne faktisk ganske beskjedne målsettingen fra finansdepartementets kuttlister? En forsterket satsning på kultur vil neppe bidra til overoppheting av økonomien. For institusjonsfeltet handler det dessuten om å gjenvinne tapt terreng etter to tøffe korona-år og ikke minst gjenvinne handlingsrom etter åtte år med meningsløse ABE-kutt i rammetilskuddene. Og samtidig har vi også mistet gaveforsterkningsordningen. Vi står i fare for å spises opp innenfra. Vi krymper.

Det er i denne krevende situasjonen tvingende nødvendig å trygge kulturens rammevilkår. Kompetanse og kvalitet utvikles gjennom langsiktig arbeid under forutsigbare rammer. Det burde derfor være mulig å oppnå almenn aksept for rimeligheten i å prioritere en videreutvikling av denne samfunnssektoren, - som ble «ofret» først og lengst stengt ned under pandemien.

Institusjonene er og forblir kulturlivets ryggrad. Vitale og sterke institusjoner er en forutsetning for et levende og dynamisk kulturliv over hele landet. Så også i kulturbyen Bergen. Byens ledende musikkinstitusjoner - Musikkselskapet Harmonien, Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg Korene – er alle underfinansierte og trenger nå et sterkt og reelt løft på den offentlige finansieringssiden.

Vi heier og håper på deg, kulturminister, i de budsjettkamper som nå utkjempes i regjeringskontorene! Det står om vern av viktige samfunnsverdier!

Bernt Bauge, Musikkselskapet Harmonien
Eivind Gullberg-Jensen, Bergen Nasjonale Opera
Simon Kirkbride, Edvard Grieg Korene

Foto: Fra kulturministerens besøk i forbindelse med Griegkvartalet, 5. mai 2022

Siste nyheter

DGE 1500x1000 Respect office

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!