Hopp til innhold

Stipender til unge tenorer fra Vestlandet

Tenorene Ian Marcus Bjørsvik og Markus Bjørlykke ble lørdag kveld overrekt et stipend på 100 000 kroner hver fra GC Rieber Fondene, i samarbeid med Bergen Nasjonale Opera, til videre utvikling av deres talenter.

Midt under avslutningskonserten til sommerakademiet Opera ved fjorden på Oseana i regi av Bergen Nasjonale Opera kom operasjef Eivind Gullberg Jensen og Bjart Nygaard, styreleder i GC Rieber Fondene, fram på scenen og annonserte den gledelige nyheten.

Mangelvare i opera
- Unge tenorer er en mangelvare i opera generelt, så derfor er det veldig viktig at vi tar godt vare på de tenortalentene vi har og hjelpe de til å utvikle instrumentet sitt og ta de rette valgene etter hvert som de vokser til, fortalte Eivind Gullberg Jensen.

- GC Rieber Fondene ønsker dette året å hedre og løfte frem to unge tenorer med et stipend på 100 000 til hver, fortalte Bjart Nygaard da han overrakte stipendene til Ian Marcus Bjørsvik og Markus Bjørlykke.

De to tenorene fikk trampeklapp fra den fullsatte konsertsalen på Oseana kunst- og kultursenter på Os.

Markus Bjørlykke fremfører La donna è mobile av Verdi

- Jeg er utrolig takknemlig for dette. Heldigvis fikk vi denne beskjeden litt på forhånd – til lunsj i dag – slik at vi fikk mulighet til å samle oss litt foran denne konserten, men jeg kjenner at det har ikke sunket helt inn ennå. Dette betyr mye, sa Markus Bjørlykke fra scenen. 28-åringen fra Hareid på Sunnmøre er nettopp i havn med mastergraden i opera ved Kunsthøgskolen (KHiO) i Oslo.

Stor takknemlighet
Den 20 år gamle Ian Marcus Bjørsvik kommer fra Askøy og er nettopp ferdig med sitt første år på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København stemte i og uttaler dessuten:

- Det er en stor ære for meg å få motta et slikt stipend, som vil gjøre det mulig å dra på studieturer, språkkurs og mesterklasser i utlandet. Det vil gi meg mulighet til å få erfaringer som ikke bare vil bidra til min egen utvikling som sanger, men som også gjør det mulig for meg å nå nye viktige nivåer innen språkforståelse, stilforståelse og formidling. Min største takknemlighet går til GC Rieber Fondene for tilliten og til Opera ved fjordens grunnleggere Eivind Gullberg Jensen og Sascha Goetzel for deres dedikerte arbeid med å fremheve unge operasangere, sier Ian Marcus Bjørsvik.

Ian Marcus Bjørsvik i rollen som den forelskede soldaten Ferrando, fra Mozarts opera Così fan tutte

Rikt program
Før stipendutdelingen på konserten tolket Ian Marcus Bjørsvik rollene som den forelskede soldaten Ferrando fra Mozarts opera Così fan tutte, pluss Don Ottavio fra Don Giovanni, mens Markus Bjørlykke var hertugen av Mantova som sang om lunefulle kvinner i den klassiske hit'en La donna è mobile av Verdi. Etter prisutdelingen fikk de to bare pausen til å samle seg, før de kastet seg ut i hver sin solistrolle i hele den vittige operaen Gianni Schicchi av Puccini, sammen med medsangere og orkester på årets Sommerakademi "Opera ved fjorden".

Opera ved fjorden er Bergen Nasjonale Operas sommerakademi som retter seg mot unge sangere, instrumentalister, dirigenter og repetitører som er under utdanning. I en intensiv uke får studentene arbeide med dyktige pedagoger, mentorer, orkestermusikere og dirigenter – alle med erfaring fra store operahus eller symfoniorkester verden over. Akademiet er støttet av Grieg Foundation, Talent Norge, Sparebankstiftelsen DnB, Sparebankstiftelsen Sparebanken Vest og GC Rieber fondene.

Siste nyheter

Tryllefloyten foto Magnus Skrede

Vil du jobbe med oss?

Bergen Nasjonale Opera søker etter en Produksjonsleder i 100% vikariat i 2 år fra høsten 2024.

Henning Larsen Grieg Hallen Grieghallen Round2 Copyrights by KVANT 1

Slik vil Griegkvartalet se ut

- Med vinnerprosjektet Kontrapunkt vil Griegkvartalet fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt, forteller juryleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!