Hopp til innhold

Ny juletradisjon takket være givere

Takket være gavmilde givere kan mange bergenserne få en ny juletradisjon i år - familieoperaen Amahl og de tre vise menn.

Familieoperaen er bygget på historien om de tre hellige konger som søker Jesus-barnet, en forestilling som operasjef Eivind Gullberg Jensen ønsker å tilby musikkglade bergensere og vestlendinger før jul.

- Vi har vært avhengige av private sponsorer for å kunne realisere denne fine forestillingen som jeg håper og tror vil glede mange rett før jul, sier Eivind Gullberg Jensen.

Tidlig i prosessen fikk Bergen Nasjonale Opera et vesentlig tilskudd av Abraham Odfjells Stiftelse på hele 1,5 millioner kroner, som gjorde det mulig å igangsette dette prosjektet. I forrige uke fikk operaen nok et generøst tilskudd da SparebankenVest tildelte prosjektet ytterligere 150.000 kroner.

- Det er utrolig gledelig å ha private givere i ryggen på et slikt viktig prosjekt. Ikke bare vil det glede mange familier, det gir også det profesjonelle sangmiljøet i Bergen et løft, sier Gullberg Jensen.

Fortellingen om de tre vise menn som er på søken etter Jesus-barnet er laget i en litt utradisjonell vri gjennom at de møter den fattige gutten Amahl – som er hovedpersonen i denne nå både klassiske og tidløse fortellingen.

Premieren var på selveste julaften i 1951 - på TV. Siden har den blitt spilt på en rekke scener - særlig i USA men også særlig i europeiske land. Amahl og de tre vise menn har faktisk vært mange menneskers første møte med opera – spesielt i USA.

- Nå ønsker vi å gjøre denne fortellingen til en bergensk juletradisjon, forteller Eivind Gullberg Jensen.

Publisert høsten 2022

Les mer om SparebankenVest sin tildelingsfest

Siste nyheter

Champagne Foto Magnus Skrede

Kultur - det som foreinar oss

I ei tid då polarisering er ei av dei største truslane i samfunnet, er eg 100% overtydd om at kunstens grenselause og foreinande kraft, er verdiar me ikkje har råd til å nedprioritera om me skal koma vidare med alle utfordringane i verda.

Flaggermusen Foto Magnus Skrede

6 på terningen fra BA!

Og 5 (av 5) stjerner fra Opera Now - les utdrag fra de flotte anmeldelsene av Flaggermusen her!

Ivi Karnezi Foto Magnus Skrede

Konkurrent til Nystemten?

Har byen fått ein konkurrent til sjølvaste Nystemten? Her er heile teksten til songen "Bergen, å Bergen!", som er ei av overraskingane på maskeballet i Flaggermusen.

Leif Ove Andsnes og Adrian Angelico på pianoet

Queen på Ulriken!

Leif Ove Andsnes og vår eksentriske milliardær, Karl-Maria Ulriken, har spilt inn en helt unik musikkvideo!

Flaggermusen 1934 Foto: Christian Bøbak / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

- Flaggermusen er operettenes dronning

Gjennom Flaggermusens 150 år på scenen har den vært en av de mest populære forestillingene både i Bergen og Norge. Nå samarbeider Bergen Nasjonale Opera og Den Nationale Scene for første gang om en helt ny versjon av operetten.

FLAGGERMUSEN

Hva i all verden skjer i Flaggermusen?

I denne nye vrien på Flaggermusen er handlingen flyttet fra Wien på 1800-tallet til dagens Bergen og Oslo. Vi vil jo helst ikke røpe alle overraskelsene før du kommer til Grieghallen i mars, men her er likevel et lite innblikk for den nysgjerrige!