Hopp til innhold

Ny juletradisjon takket være givere

Takket være gavmilde givere kan mange bergenserne få en ny juletradisjon i år - familieoperaen Amahl og de tre vise menn.

Familieoperaen er bygget på historien om de tre hellige konger som søker Jesus-barnet, en forestilling som operasjef Eivind Gullberg Jensen ønsker å tilby musikkglade bergensere og vestlendinger før jul.

- Vi har vært avhengige av private sponsorer for å kunne realisere denne fine forestillingen som jeg håper og tror vil glede mange rett før jul, sier Eivind Gullberg Jensen.

Tidlig i prosessen fikk Bergen Nasjonale Opera et vesentlig tilskudd av Abraham Odfjells Stiftelse på hele 1,5 millioner kroner, som gjorde det mulig å igangsette dette prosjektet. I forrige uke fikk operaen nok et generøst tilskudd da SparebankenVest tildelte prosjektet ytterligere 150.000 kroner.

- Det er utrolig gledelig å ha private givere i ryggen på et slikt viktig prosjekt. Ikke bare vil det glede mange familier, det gir også det profesjonelle sangmiljøet i Bergen et løft, sier Gullberg Jensen.

Fortellingen om de tre vise menn som er på søken etter Jesus-barnet er laget i en litt utradisjonell vri gjennom at de møter den fattige gutten Amahl – som er hovedpersonen i denne nå både klassiske og tidløse fortellingen.

Premieren var på selveste julaften i 1951 - på TV. Siden har den blitt spilt på en rekke scener - særlig i USA men også særlig i europeiske land. Amahl og de tre vise menn har faktisk vært mange menneskers første møte med opera – spesielt i USA.

- Nå ønsker vi å gjøre denne fortellingen til en bergensk juletradisjon, forteller Eivind Gullberg Jensen.

Les mer om SparebankenVest sin tildelingsfest

Siste nyheter

Flaggermusen 1934 Foto: Christian Bøbak / Teaterarkivet, Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen

- Flaggermusen er operettenes dronning

Gjennom Flaggermusens 150 år på scenen har den vært en av de mest populære forestillingene både i Bergen og Norge. Nå samarbeider Bergen Nasjonale Opera og Den Nationale Scene for første gang om en helt ny versjon av operetten!

FLAGGERMUSEN

Hva i all verden skjer i Flaggermusen?

I denne nye vrien på Flaggermusen er handlingen flyttet fra Wien på 1800-tallet til dagens Bergen og Oslo. Vi vil jo helst ikke røpe alle overraskelsene før du kommer til Grieghallen i mars, men her er likevel et lite innblikk for den nysgjerrige!

Flaggermusen

Festen er i gang!

Både TV 2 og Bergens Tidende var på plass for å overvære pangstarten til Flaggermusen, hvor et topplag skandinaviske operasangere og skuespillere fra DNS møttes for å sparke i gang prøvene til den elleville operetten.

Eirik del Barco Soleglad i Flaggermusen

Fikk Publikumsprisen 2023

Eirik del Barco Soleglad, som du snart får oppleve i Flaggermusen, mottok i helgen Publikumsprisen 2023 av Bergen Teaterforening for sin rolletolkning i Diktatoren!