Hopp til innhold

Ny juletradisjon takket være givere

Takket være gavmilde givere kan mange bergenserne få en ny juletradisjon i år - familieoperaen Amahl og de tre vise menn.

Familieoperaen er bygget på historien om de tre hellige konger som søker Jesus-barnet, en forestilling som operasjef Eivind Gullberg Jensen ønsker å tilby musikkglade bergensere og vestlendinger før jul.

- Vi har vært avhengige av private sponsorer for å kunne realisere denne fine forestillingen som jeg håper og tror vil glede mange rett før jul, sier Eivind Gullberg Jensen.

Tidlig i prosessen fikk Bergen Nasjonale Opera et vesentlig tilskudd av Abraham Odfjells Stiftelse på hele 1,5 millioner kroner, som gjorde det mulig å igangsette dette prosjektet. I forrige uke fikk operaen nok et generøst tilskudd da SparebankenVest tildelte prosjektet ytterligere 150.000 kroner.

- Det er utrolig gledelig å ha private givere i ryggen på et slikt viktig prosjekt. Ikke bare vil det glede mange familier, det gir også det profesjonelle sangmiljøet i Bergen et løft, sier Gullberg Jensen.

Fortellingen om de tre vise menn som er på søken etter Jesus-barnet er laget i en litt utradisjonell vri gjennom at de møter den fattige gutten Amahl – som er hovedpersonen i denne nå både klassiske og tidløse fortellingen.

Premieren var på selveste julaften i 1951 - på TV. Siden har den blitt spilt på en rekke scener - særlig i USA men også særlig i europeiske land. Amahl og de tre vise menn har faktisk vært mange menneskers første møte med opera – spesielt i USA.

- Nå ønsker vi å gjøre denne fortellingen til en bergensk juletradisjon, forteller Eivind Gullberg Jensen.

Les mer om SparebankenVest sin tildelingsfest

Siste nyheter

Storm

En stormende tragedie

I Katja Kabanova rives vi med fra første stund. Tekst og musikk er pakket sammen som om det gjaldt livet - og det gjør det. Janáček viser oss opera på sitt beste når han bretter ut sin musikalske rikdom over et heftig drama om ung kjærlighet.

Katja Kabanova

Kva skjer i Katja Kabanova?

Katja drøymer om å vere fri som fuglen. Men ho er fanga i eit ulukkeleg ekteskap, og med ei brutal svigermor som kontrollerer både henne og ektemannen. Så kva gjer ho når den sjarmerande Boris dukkar opp? Her er handlinga i Janáčeks opera, som har premiere hausten 2023.

Stillbilde Leif Ove Andsnes og Eivind 10

Dilla på Dvořák

Har du eit favorittstykke av Dvořák? Eller kjenner du ingenting av han, meiner du? Bli med til Tsjekkia og USA – og på måneferd med Neil Armstrong – i dette utvalet med seks av hans klassiske hits utanom Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

- Melodiene er fantastiske

- Dvořák har det samme talentet som de store operakomponistene Mozart og Verdi, sier pianist Leif Ove Andsnes. Her hører du han spille utdrag fra Rusalka.

Leif Ove Andsnes og Eivind Gullberg Jensen

"Det er trylleri!" - Leif Ove Andsnes

Bli med hjem til Leif Ove Andsnes og et dypdykk i musikken til Rusalka, med musikalske smakebiter fra både operaen og andre kjente mesterverk underveis!

La Fura dels Baus

Fra OL i Barcelona til Rusalka i Bergen

La Fura dels Baus har over 40 års erfaring fra produksjoner som inkluderer åpningsseremonien til OL i Barcelona (bildet), majestetiske operaer og store konserter.