Hopp til innhold

Ny juletradisjon takket være givere

Takket være gavmilde givere kan mange bergenserne få en ny juletradisjon i år - familieoperaen Amahl og de tre vise menn.

Familieoperaen er bygget på historien om de tre hellige konger som søker Jesus-barnet, en forestilling som operasjef Eivind Gullberg Jensen ønsker å tilby musikkglade bergensere og vestlendinger før jul.

- Vi har vært avhengige av private sponsorer for å kunne realisere denne fine forestillingen som jeg håper og tror vil glede mange rett før jul, sier Eivind Gullberg Jensen.

Tidlig i prosessen fikk Bergen Nasjonale Opera et vesentlig tilskudd av Abraham Odfjells Stiftelse på hele 1,5 millioner kroner, som gjorde det mulig å igangsette dette prosjektet. I forrige uke fikk operaen nok et generøst tilskudd da SparebankenVest tildelte prosjektet ytterligere 150.000 kroner.

- Det er utrolig gledelig å ha private givere i ryggen på et slikt viktig prosjekt. Ikke bare vil det glede mange familier, det gir også det profesjonelle sangmiljøet i Bergen et løft, sier Gullberg Jensen.

Fortellingen om de tre vise menn som er på søken etter Jesus-barnet er laget i en litt utradisjonell vri gjennom at de møter den fattige gutten Amahl – som er hovedpersonen i denne nå både klassiske og tidløse fortellingen.

Premieren var på selveste julaften i 1951 - på TV. Siden har den blitt spilt på en rekke scener - særlig i USA men også særlig i europeiske land. Amahl og de tre vise menn har faktisk vært mange menneskers første møte med opera – spesielt i USA.

- Nå ønsker vi å gjøre denne fortellingen til en bergensk juletradisjon, forteller Eivind Gullberg Jensen.

Les mer om SparebankenVest sin tildelingsfest

Siste nyheter

Skjermbilde 2022 11 10 kl 13 32 48

Opplevde selv et mirakel

- Denne operaen er hentet rett ut av min egen barndom, fortalte komponisten bak Amahl og de tre vise menn, Gian Carlo Menotti, i forbindelse med stykkets 50-årsjubileum.

Den Kulturelle Skulesekken

Skurkar og heltar på skulebesøk

Medan solistane øver i Grieghallen, reiser mini-versjonar av dei rundt på skulane i Bergen for å guide elevane inn i den eventyrlege historia om Tryllefløyten.