Hopp til innhold

Elizaveta Agrafenina med konsert i Amsterdam

Den unge sopranen har hatt et spennende år! I oktober ble hun tildelt Lars Grønhaugs Ærespris, og 24. og 25. november står hun på scenen i Amsterdam med en hyllest til jødiske komponister som ble forfulgt under okkupasjonen.

Den russisk-norske sopranen Elizaveta Agrafenina studerer ved konservatoriet i Amsterdam og er medlem av talentprogrammet Unge Stemmer. Denne uken står hun på scenen med en konsert spesielt satt sammen for henne av komponist Tyrone Landau, med den anerkjente pianisten Stephen Higgins på piano.

SWARTE AVONDEN - KONSERT 23. OG 24. NOVEMBER
Under okkupasjonen av Amsterdam ble det forsøkt å utrydde den blomstrende, jødiske kulturen i byen. Jødiske musikere, og deres musikk, ble utestengt fra offentlige forestillinger. Zwarte Avonden var hemmelige konserter hvor jødiske musikere kunne uttrykke sin musikalske arv. Som vi dessverre vet ble mange av dem utryddet i holocaust, og i altfor mange tilfeller forsvant musikken deres  med dem.

De jødiske komponistenes ekstraordinære musikk blir i disse dager gjenoppdaget og vi gleder oss over å kunne presentere vokalmusikk av fem komponister, i tidsrommet fra den energiske førkrigstiden, via smerten under okkupasjonen, til jublende frigjøring.

De to konsertene blir holdt i små, "hemmelige" lokaler, som konsertene Swarte Avonden under okkupasjonstiden.

Artister:
Elizaveta Agrafenina / sopran
Tyrone Landau / tenor
Stephen Higgins / piano
Sára Gutvill / mezzo sopran
Jaap Kooi / piano

Sponset av Edvard Grieg Kor og Bergen Nasjonale Opera.

UNGE STEMMER

Gjennom programmet Unge Stemmer støtter Bergen Nasjonale Opera talenter i startfasen av utdanning og karriere. Per i dag er åtte unge sangere med i programmet, og vi har ambisjoner om å utvide med flere talenter over tid. Som medlemmer i Unge Stemmer blir talentene veiledet gjennom studiene, får roller i BNOs oppsetninger og medvirker på akademier. Talentprogrammet Unge Stemmer ledes av sanger og pedagog Simon Kirkbride og er støttet av Kavlifondet.

Foto: Per D. Zaring

Siste nyheter

WEB Eivind Finn Solveig

Ta et operatisk dypdykk med Finn, Solveig og Eivind!

Sopranen Solveig Kringlebotn har sunget den kvinnelige hovedrollen i De dødes by ved store operahus i Europa. Her deler hun sin erfaring i samtale med Finn Tokvam og Eivind Gullberg Jensen, hvor de også diskuterer operaens filmmusikalske likheter – og mye mer. Sett på kaffen!

Hedvig Haugerud og Eivind Gullberg Jensen

Møt Hedvig Haugerud - ung sopran og understudy

Hvordan er det å være understudy til den kvinnelige hovedrollen Marietta? Hør Hedvig Haugerud fortelle mer om "drømmerollen" i De dødes by og synge den vakreste av ariene i operaen, Mariettas Lied.

Die tote Stadt

Kva skjer i De dødes by?

Gjer deg klar til eit trekantdrama utanom det vanlege! Den forelska og forvirra Paul står midt mellom to kvinner som ser heilt identiske ut: Den eine er hans avdøde kone Marie, den andre er den livsglade dansaren Marietta.

Robin hood nhb

Frå Robin Hood til Jascha Heifetz

Som opptakt til norgespremieren på operaen De dødes by, kan du no bli litt betre kjend med musikken til Oscar-vinnaren Erich Wolfgang Korngold. Her er seks gylne eksempel, også frå Hollywood.