Hopp til innhold

Jan Willem de Vriend

Mozart-eksperten og dirigenten Jan Willem de Vriend har fått pris for sin entusiastiske formidling av klassisk musikk.

Jan Willem de Vriend fra Nederland er en anerkjent og nyskapende pådriver for historisk fremføringspraksis. Han var i mange år kunstnerisk leder, grunnlegger og fiolinist i Combattimento Consort Amsterdam. Dette ensemblet ble kjent for å bringe ukjente mesterverk fra 1600- og 1700-talet frem i lyset. De etablerte en egen serie i Concertgebouw Amsterdam, og turnerte også rundt om i verden.

Hans store kunnskaper og brennende engasjement for klassisk musikk resulterte også i tv-serien ‘De Vriend and his heroes’ i 2013/14, fulgt av ‘Music and mechanism’ og ‘Music and power’ i 2015, alt i samarbeid med HET Symfonieorkest. De Vriend mottok i 2012 den nederlandske prisen Radio 4 Prize som blir gitt den som har utmerket seg i å bringe klassisk musikk ut til et bredt publikum.

2006-2017 var de Vriend sjefdirigent for “Orkest van het Oosten"  (senere HET Symfonieorkest) i Enschede, og i 2015 ble han utnevnt til sjefdirigent for Residentie Orkest The Hague. Nå er han fast gjestedirigent for disse tre orkestrene: Stuttgarter Philharmoniker, Orquestra Simfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya – og Orchestre National de Lille. I årene 2020-22 er de Vriend Artist-in-Residence hos Stavanger Symfoniorkester (SSO), og skal også spille inn alle Schumann-symfoniene med SSO.

Jan Willem de Vriend har også gjestet Bergen Filharmoniske Orkester flere ganger, blant annet med en egen Mozart-konsert. Høsten 2019 dirigerte han både 5. og 6. symfoni av Beethoven.