Hopp til innhold

Hege Høisæter

Hun har sunget markante roller som Hertuginnen i Spar Dame og Erda i Wagners Ringen. Nå kommer mezzosopranen Hege Høisæter til Bergen som heksen Ježibaba i Rusalka.

Mezzosopranen Hege Høisæter er født i Bergen og studerte ved The Royal Northern College of Music i Manchester og på Operahøgskolen i Oslo. Hun var en del av solistensemblet ved Den Norske Opera & Ballett i perioden 2002–2016 og sang der i et stort spenn av roller, bl.a. Sesto i Mozarts La clemenza di Tito, tittelrollen i Carmen, Ottavia i  Poppeas kroning – og Mescalina i Le grand macabre av Ligeti. Høsten 2018 kom hun tilbake som frilanser, i den kritikerroste rollen som Grevinnen i Tsjajkovskijs opera Spar Dame.

Høisæter er også en aktiv utøver av samtidsmusikk, og har fått spesialskrevet verker til seg av norske komponister som Gisle Kverndokk, Glenn-Erik Haugland og Rolf Wallin. I 2017 sang hun rollen som Edith i urpremieren på Synne Skouens Ballerina ved Den Norske Opera & Ballett.

Fra 2018 ble Høisæter en del av GöteborgsOperans Wagner-prosjekt, med tre ulike roller i Ringen: Høsten 2018 sang hun jordgudinnen Erda i Rhingullet og høsten 2019 Schwertleite i Valkyrien. Våren 2021 sang hun igjen Erda da Siegfried ble vist i digital versjon pga korona-situasjonen. I Ringens siste del Götterdämmerung (Ragnarok) 2021/22 skal hun tolke Første norne.

I 2019 gav hun ut CDen Jordlys, med sanger av norske komponister.

Mai 2021

Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS