Hopp til innhold

Hege Høisæter

Hun har sunget markante roller som Hertuginnen i Spar Dame og Erda i Wagners Ringen. Nå kommer mezzosopranen Hege Høisæter hjem til Bergen som heksen Ježibaba i Rusalka.

Mezzosopranen Hege Høisæter vokste opp i Bergen (Sandviken og Fana) og studerte deretter ved The Royal Northern College of Music i Manchester og på Operahøgskolen i Oslo. Hun var en del av solistensemblet ved Den Norske Opera & Ballett i perioden 2002–2016 og sang der i et stort spenn av roller, bl.a. Sesto i Mozarts La clemenza di Tito, tittelrollen i Carmen, Ottavia i  Poppeas kroning – og Mescalina i Le grand macabre av Ligeti. Høsten 2018 kom hun tilbake som frilanser, i den kritikerroste rollen som Grevinnen i Tsjajkovskijs opera Spar Dame.

Høisæter er også en aktiv utøver av samtidsmusikk, og har fått spesialskrevet verker til seg av norske komponister som Gisle Kverndokk, Glenn-Erik Haugland og Rolf Wallin. I 2017 sang hun rollen som Edith i urpremieren på Synne Skouens Ballerina ved Den Norske Opera & Ballett.

Fra 2018 ble Høisæter en del av GöteborgsOperans Wagner-prosjekt, med tre ulike roller i Ringen: Høsten 2018 sang hun jordgudinnen Erda i Rhingullet og høsten 2019 Schwertleite i Valkyrien. I 2019 gav hun også ut CDen Jordlys, med sanger av norske komponister.

Våren 2021 sang hun igjen Erda da Siegfried ble vist i digital versjon pga korona-situasjonen. I Ringens siste del Götterdämmerung (Ragnarok) 2021/22 tolket hun Første norne.

I 2022 turnerte hun i rollen som Judith i en kammerversjon av Bartóks enakter Ridder Blåskjeggs borg, og før hun kom til Bergen som Ježibaba denne våren (2023), spilte hun Mrs. Grose i Benjamin Brittens Turn of the Screw på Folkoperan i Stockholm.

I september har hun rollen som Amelie i urfremførelsen av Fram av Synne Skouen, ved Den Norske Opera & Ballett.

Oppdatert mars 2023

Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS