Hopp til innhold

En midtsommer-nattsdrøm

En midtsommer-nattsdrøm

Spilleperiode

07 - 09. november

Sted

Grieghallen

Spilletid

2 h 55 m

Billetter

150 - 750

‘Only one word necessary - sublime!’ - Avisen La Provence om En midtsommernattsdrøm på Festival Aix-en-Provence 2015.

'"Visuelt festfyrverkeri" - Bergens Tidende gir terningkast 5!

Nå kan du oppleve Shakespeares berømte komedie i Benjamin Brittens magiske operaversjon i Bergen.

Shakespeares mesterlige komedie og Brittens eminente musikk gjør operaen En midtsommernattsdrøm til en moderne klassiker. I et intrikat spill fullt av forviklinger settes kjærligheten på prøve, og grensen mellom drøm og virkelighet oppheves.

Og kanskje best av alt - det blir en lykkelig slutt når alver, unge forelskede mennesker, håndverkere og aristokrater samles i en ellevill feiring av kjærlighetens fruktbare kraft.

ER DET HELE BARE EN DRØM?
Midt i det rike persongalleriet finner vi to unge par på jakt etter kjærligheten. I løpet av midtsommernattens forvirrende mørke vikler de seg inn i hverandres forhold på alle tenkelige måter inntil søvnen til slutt tar dem. Neste morgen våkner de opp og ser alt i et nytt lys. De fire før så forvirrede elskende finner tilbake til sin rette partner og alt virker bra. Men det er allikevel noe som skurrer, og de spør seg: Hva skjedde egentlig sist natt - eller var det hele bare en drøm?

REGISSØR ROBERT CARSEN
Robert Carsen er en internasjonalt anerkjent regissør. Hans legendariske versjon av En midtsommernattsdrøm ble først oppført i 1991. Den gikk så sin seiersgang over hele Europa, USA og Japan - før den i sommer ble fornyet for Festival d'Aix-en-Provence. I Bergen settes den opp som en del av Bergen Filharmoniske Orkesters 250 årsjubileum - og for første gang som fullscenisk opera med fullt orkester i Norge. 

ET STORT INTERNASJONALT SOLISTLAG OG EN GAME OF THRONES-STJERNE
I operaen er det hele 14 solister, 20 barnekorister og en skuespiller. Blant solistene i Bergen finner man den unge britiske kontratenoren Tim Mead, den anerkjente bassbarytonen Gidon Saks, sopranen Laura Claycomb og Game of Thrones-stjernen Miltos Yerolemou i rollen som Puck. 

SHAKESPARE OG ANDRÈ BJERKES TEKST
Med stor respekt for den store dikteren gikk Britten og hans partner, Peter Pears, løs på oppgaven med å gjøre skuespillet om til en tekst for opera, en libretto. I motsetning til Verdis operaer basert på Shakespeare, bestemte de seg raskt for å ikke endre på originalteksten annet enn å kutte vekk større og mindre avsnitt. Resultatet ble et fortettet drama i Shakespeares rike språkdrakt, men med masse rom for musikk. Her i Bergen bruker vi André Bjerkes fortreffelige gjendiktning som oversettelse. 

BENJAMIN BRITTEN 
Å skulle bryne seg på Shakespeare markerte en helt ny retning for en av forrige århundres store operakomponister, Benjamin Britten. I En midtsommernattsdrøm beveger han seg vekk fra de introverte karakterene i sine tidligere operaer. Her er ingen plagede sjeler, men åpenlyst lidenskapelig elskere, klovneaktige posører og forførende, ondskapsfulle fantasiskapninger. I En midtsommernattsdrøm gir Britten forrang til den glitrende alveverdenen og maler den opp med hele sin forbløffende klangpalett. Handlingen finner du her Introduksjon i foajeen én time før forestilling av Gunnar Danbolt (7., 9. og 13. november) og programsjef Nicolai Riise (11. november).

Produksjon fra Festival Aix-en-Provence og Opera National de Lyon.Presenteres av Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester. Med Bergen Gutte- og Pikekor og Håkon Matti Skrede som kormester.

Medvirkende:

Dirigent:
Paul Mccreesh

Regissør:
Robert Carsen

Scenograf og kostymedesigner:
Michael Levine

Koreograf:
Matthew Bourne 

Lysdesigner:
Peter Van Praet 

Oberon:
Tim Mead

Tytania:
Laura Claycomb 

Puck:
Miltos Yerolemou 

Theseus:
Frode Olsen

Hippolyta:
Evelyn Krahe 

Hermia:
Kitty Whately 

Helena:
Hanna Husahr 

Lysander:
Ben Johnson 

Demetrius:
Marcus Farnsworth 

Bottom:
Gidon Saks

Quince: 
Andrew Slater 

Flute:
David Curry

Snug:
Petri Lindroos

Snout:
Bengt Ola Morgny 

Starveling:
Alexander Robin Baker

Hør programsjef Nicolai Riise fortelle om forestillingen:

Midsommer Nett Audition 677X344

Foto/video: Festival d'Aix-en-Provence 2015 (c) Patrick Berger/artcomart

Floating Beds Antoni Bofill 674X379

Foto:Antoni Bofill fra Lyric Opera of Chicago 2005

The Dream Miltos Elves 2015 Nett 678X452

Foto: Festival d'Aix-en-Provence 2015 (c) Patrick Berger/artcomart

Samtlige spilledatoer


07/11 Lørdag 18.00
Overstått forestilling
Overstått forestilling
13/11 Fredag 19.00
Overstått forestilling
Overstått forestilling
11/11 Onsdag 19.00
Overstått forestilling
Overstått forestilling
09/11 Mandag 09.00
Overstått forestilling
Overstått forestilling