Hopp til innhold

Hjelp, vi skal på opera!

Første gang på opera? Vi har svart på de mest vanlige spørsmålene om opera under men ta gjerne kontakt med oss på marked@bno.no om det er noe du lurer på.

AKUSTISK
Opera fremføres alltid uten mikrofoner. Opera er den ultimate unplugged-forestilling! Å høre en enkeltstemme bære over et stort orkester og helt frem til bakerste rad i Grieghallen er i seg selv en fantastisk opplevelse.

ANTREKK
Kom i dongeribuksen hvis du føler for det, eller ta frem finstasen - uansett antrekk vil du føle deg hjemme blant et publikum i ulike aldre som kler seg ulikt.

APPLAUS
Ingen grunn til å være beskjeden - her er det lov å være impulsiv. Blir du begeistret for en sanger, så vis det gjerne ved å klappe. Hvis ikke det er nok, kan du rope «bravo!», plystre eller trampe. Men vent gjerne til sangeren er ferdig med nummeret. I tillegg er det vanlig å klappe etter hver akt og etter forestillingsslutt.

ARIE
Rosinen i operapølsen; en solosang fremført av en solist i operaforestillingen. En opera inneholder gjerne en rekke slike arier, og mange av dem er blitt store hits. Kanskje vil du oppdage en melodi du kjenner, men som du ikke visste stammet fra akkurat den operaen du ser på. En arie er ofte skreddersydd for at sangeren skal strekke seg til sitt ytterste - dette er musikalsk toppidrett. Du kommer garantert til å bli imponert og få gåsehud når sopranen stiger mot den høye c, eller kanskje enda høyere.

FIFFEN
Opera er ikke bare for «de fine»; opera handler ganske enkelt om å fortelle historier gjennom musikk, historier som alle kan kjenne seg igjen i og bli grepet av.

Vi jobber målbevisst for at alle, uansett alder og bakgrunn, skal føle seg velkommen på opera hos oss. I tillegg tar vi opera ut i byrommet hvor folk ferdes gjennom operakafeer og pop-up-opera. Vi har operaforestillinger hvor barn, foreldre og besteforeldre kan få en fin opplevelse sammen. Vi har egen pris for de under 30 år, med tilgang til de beste setene.

HANDLINGEN
Du trenger ikke vite noe om handlingen i operaen før du kommer, selv om det kan være en fordel. Vi tekster alle forestillinger på norsk, noen ganger også på engelsk. Dermed kan du med enkelhet forstå hva sangerne synger om og følge med på handlingen. Har du lyst til å sette deg inn i handlingen på forhånd, kan du gå på nettsidene våre eller kjøpe programmet. Her kan du lese det vi på operaspråket kaller synopsis, et handlingsreferat. Da får du kanskje enda mer ut av forestillingen.

MAT OG DRIKKE
I Grieghallen kan du kjøpe mat og drikke både før forestilling og i pausen. Du kan forhåndsbestille Operatallerken og bestille drikke i baren slik at du slipper lange køer. Det er også mulig å ta med seg drikke inn på forestillingen. Bare pass på hvor du setter glasset - klirring kan forstyrre både publikum og utøvere.

VIRUS (KORONA)
Bergen Nasjonale Opera følger rådene som gis av Folkehelseinstituttet. Alle forestillinger og aktiviteter går som planlagt, med mindre spesiell beskjed gis. Vi kontakter publikum dersom det blir endringer.

Vi oppfordrer ansatte og publikum til å være nøye med håndhygiene og hoste i albuen. Antibac / hånddesinfeksjon er tilgjengelig i foajeen og ellers i Grieghallen.

Relaterte artikler