Hopp til innhold

Bergen Filharmoniske Orkester

Vår nærmeste samarbeidspartner er Bergen Filharmoniske Orkester. BFO har status som nasjonalorkester og kan som et av verdens eldste orkestre føre sin historie helt tilbake til 1765. Sjefdirigent er Edward Gardner.

Edvard Grieg var nær knyttet til orkesteret, og var i årene 1880-82 orkesterets kunstneriske leder. Orkesteret teller 101 musikere og kunne i 2015 feire sitt 250-årsjubileum.

Edward Gardner tok over som sjefdirigent i oktober 2015 og har nå forlenget kontrakten med orkesteret frem til juli 2024. Gardner var tidligere musikksjef ved English National Opera og overtok som sjefdirigent etter Andrew Litton som nå har tittelen æresdirigent. Orkesteret nyter høy internasjonal anerkjennelse takket være turneer, innspillinger og bestillingsverk.

I løpet av de siste sesongene har orkesteret spilt i Concertgebouw, Amsterdam, BBC Proms i Royal Albert Hall, Wiener Musikverein og Konzerthaus, Carnegie Hall, New York samt Philharmonie og Konzerthaus Berlin. I jubileumsåret 2015 besøkte orkesteret Concertgebouw, BBC Proms og turnerte i Tyskland, Sverige og Irland. I 2016 ga orkesteret fire konserter i Tyskland, i Berlin, Bremen, Braunschweig og München, til flotte kritikker. I januar 2017 turnerte orkesteret i England og Nederland med konserter i Saffron-Walden, Sheffield, Birmingham, Basingstoke og London. Edward Gardner dirigerte og solister var Truls Mørk og Leonard Elschenbroich, cello, samt Baiba Skride, fiolin og Ann-Helen Moen, sang. På programmet sto Bartoks Konsert for orkester, Waltons første symfoni, Griegs lyriske suite, Sibelius' fiolinkonsert og Wagners Rienzi-ouverture. I august 2017 ga orkesteret to konserter på Edinburgh International Festival. Gardner dirigerte begge. På den første konserten spilte de Griegs pianokonsert i a-moll med Paul Lewis som solist, samt Elgars første symfoni. På den andre konserten framførte de Benjamin Brittens opera Peter Grimes med tenoren Stuart Skelton som Grimes. Fra Bergen deltok også Bergen Filharmoniske Kor, Edvard Grieg Kor og sangere fra Collegium Musicums Kor.

I jubileumsåret 2015 etablerte orkesteret sitt eget digitale konserthus BergenPhiLive som i dag tilbyr en rekke verk fremført av orkesteret sammen med anerkjente dirigenter og solister. Samme året ble også Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester (BFUng) etablert. Orkesteret gir fire til seks konserter per år.

Bergen Filharmoniske Orkester satser på innspillinger og publiserer rundt fire cder per år. Kritikere verden rundt applauderer den energiske spillestilen og den store strykerklangen. Nylige og pågående innspillingsprosjekter inkluderer en serie med orkesterverker av Janáček, Messiaens Turangalîla-symfoni, balletter av Stravinsky, og symfonier (en komplettutgave av Prokofievs symfonier er underveis), ballettsuiter, konserter av Prokofjev samt Edvard Griegs komplette orkesterverker. Orkesteret nyter godt av langvarige og nære kunstneriske partnerskap med noen av verdens fineste musikere, og har spilt inn med Leif Ove Andsnes, Jean-Efflam Bavouzet, James Ehnes, Gerald Finley, Stuart Skelton, Alban Gerhardt, Vadim Gluzman, Stephen Hough, Freddy Kempf, Truls Mørk, Steven Osborne, og Lawrence Power, for å nevne et utvalg.

Orkesteret har spilt inn Tsjaikovskijs tre store balletter med Neeme Järvi for Chandos, og har også spilt inn orkesterverker av Rimsky-Korsakov og to kritikerroste serier med verk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Med Sir Andrew Davis har orkesteret spilt inn musikk av Berlioz, Delius, Elgar, Sibelius og Vaughan Williams. Ny innspillingsprosjekter er underveis.

Edward Gardner og orkesteret har i løpet av kort tid spilt inn flere cder. Den første var en innspilling av bearbeidelser av Luciano Berio i 2011. En kritikerrost serie med orkesterverker av Leos Janacek er ferdig og Schönbergs Gurrelieder ble publisert i 2016 og mottatt med ovasjoner. Volum tre i Janacek-serien ble Grammy-nominert.

Peter Grimes:
Det var rett og slett en voldsomt sterk fremføring av Peter Grimes. NRK Spillerom

Il turco in Italia:
Den tar pusten fra deg. Bachtrack

Gullhanen:
The production deserves to travel internationally. Classical Music Magazine

Aida:
- Et triumftog. Bergens Tidende

Relaterte artikler