Hopp til innhold

Urs Schönebaum

Urs Schönebaum er lysdesigner for Rusalka våren 2023

Urs Schönebaum studerte fotografi i München og jobbet fra 1995 til 1998 med Max Keller ved Münchner Kammerspiele. Etter å ha jobbet som regiassistent ved Grand Théâtre de Genève, Lincoln Center i New York og Münchner Kammerspiele startet han i 2000 å arbeide som lysdesigner for blant annet opera og teater.

Han har medvirket i over 80 produksjoner på ledende scener som Covent Garden i London, Opéra Bastille i Paris, Metropolitan Opera i New York, Staatsoper unter den Linden i Berlin, Dramaten i Stockholm, Det Norske Teatret i Oslo, Teatro dell’Opera i Roma, Bolsjoj-teatret i Moskva og Bayreuth-festivalen.

Schönebaum samarbeider jevnlig med regissører som Stefan Larsson, gruppen La Fura dels Baus, William Kentridge og Robert Wilson. Han lagar også lysdesign for kunstprosjekt sammen med navn som Vanessa Beecroft, Anselm Kiefer, Dan Graham og Marina Abramović.

Sommeren 2023 er Schönebaum lysdesigner for Tolvskillingsoperaen (Die Dreigroschenoper) av Kurt Weill ved Festival d'Aix en Provence. Samme sted er han også lysdesigner for konseptet "Ballet Russes", der både Ildfuglen, Petrusjka og Vårofferet blir fremført som en filmatisk live-konsert med Orchestre de Paris og dirigenten Klaus Mäkelä.

Oppdatert mars 2023