Hopp til innhold

Sascha Goetzel

Dirigenten Sascha Goetzel fra Wien er sammen med Eivind Gullberg Jensen grunnleggeren av vårt sommerakademi Opera ved fjorden.

Sascha Goetzel er født i Wien, og begynte som 5-åring å spille fiolin hos sin far, og fra han var 11 tok han dirigenttimer hos prof. Richard Österreicher. Senere studerte han direksjon både hos Seiji Ozawa og Jorma Panula, og da han var 24 år ble han musikalsk leder for orkesteret Austrian-Korean Philharmonic i Wien.

Goetzel var i 2008-2020 musikalsk leder og sjefdirigent for Borusan Istanbul filharmoniske orkester, som bl.a. har spilt både ved Salzburg-festivalen og BBC Proms.

Han har også vært musikalsk leder for kurset Attergau Orchestra Institute i samarbeid med Wiener Philharmoniker, og gjestedirigent for Kanagawa filharmoniske orkester i Japan og Orchestre Symphonique de Bretagne i Frankrike. Han var sjefdirigent for Kuopio symfoniorkester (KSO) i Finland i 2007-2013.

Goetzel har også dirigert en rekke med forestillinger ved Wiener Staatsoper, etter debuten med balletten Nøtteknekkeren i 2007. Figaros bryllup har han dirigert i flere sesonger fra 2014.

Goetzel har også vært mentor for norske dirigentstudenter i Talent Norges satsning Dirigentløftet, og sammen med Eivind Gullberg Jensen har han også ledet den digitale serien «Be prepared».

Sascha Goetzel er kunstnerisk leder for Orchestre National des Pays de la Loire og National Youth Orchestra of Canada, og første gjestedirigent for Sofia Filharmoniske Orkester.

I februar 2025 dirigerer Goetzel Den flyvende hollender i Olavshallen, med Trondheim Symfoniorkester & Opera, før operaen går videre til Kilden i Kristiansand i mars, da med Kristiansand Symfoniorkester.

Oppdatert juni 2024