Hopp til innhold

Hans-Wilhelm Steinfeld

Hans-Wilhelm Steinfeld er journalist og tidligere utenrikskorrespondent for NRK.

Hans-Wilhelm Steinfeld har hatt en ekstraordinær karrière som en av NRKs mest fremtredende utenrikskorrespondenter, og har gjennom mange år formidlet vår tids fremste verdenshistoriske begivenheter i Øst med Norge som publikum.

Steinfeld tok høyere embetseksamen med graden Cand.Philol. ved Universitetet i Bergen våren 1977. Han studerte historie som hovedfag, russisk og samfunnskunnskap. Under hovedfagsstudiet hadde han lengre opphold til feltstudier i Oxford, Moskva og i Nord-Kaukasus hvor han forøvrig møtte Mikhail Gorbatsjov for første gang.

Steinfeld var ansatt i NRK fra 1976 til 2014. Hans spesialfelt er Russland, hvor han har vært utenrikskorrespondent i 18 år. Steinfeld har også vært NRKs korrespondent på Balkan med sete i Budapest og Beograd.

Gjennom Steinfelds radio- og fjernsynsreportasjer fikk det norske folk et mer nærgående innsyn i Sovjetunionen enn noen gang før. Det var Steinfeld som rapporterte da glasnost-perioden 1989 gikk over i kommunismens sammenbrudd i Øst-Europa, med Berlin-murens fall og Tysklands gjenforening.

Som journalist er Steinfeld blitt spesielt lagt merke til, og han er anerkjent som en journalist av internasjonal kaliber for å ha fått de viktige politiske aktørene i tale. Særlig kjent er hans intervjuer med Mikhail Gorbatsjov, Boris Jeltsin og statsminister Nikolai Rysjkov i perioden 1991–1994.

Han fornyet og videreutviklet NRKs øst-journalistikk gjennom høyaktuelle reportasjer, men kunne også trekke de lengre historiske linjer. Gjennom sitt arbeid viste han at også NRK kunne oppnå en journalistisk dekning i Øst som var av internasjonal toppklasse.

For sin innsats er Steinfeld tildelt Skandinaviska Journalistpriset, Narvesenprisen, Cappelen-prisen, Peer Gynt-prisen og æres-prisen fra Litauens Journalistforbund. Han er også blitt tildelt Litauens frihetsmedalje «Den 13. januar-medaljen».

Steinfeld er nå partner i Corporate Communications. Han har utgitt 12 bøker.