Hopp til innhold

Audun Iversen

Den norske barytonen Audun Iversen synger både Frank og Fritz i operaen De dødes by her i Bergen høsten 2024.

Den nordnorske barytonen Audun Iversen begynte å synge først i en alder av 22 år, og ble uteksaminert ved Norges musikkhøgskole i 2005. Han studerte videre ved Operaakademiet i København og Hochschule für Musik und Theater i Leipzig.

I 2007 gikk Audun Iversen helt til topps i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, og var også finalist i Hans Gabor Belvedere sangkonkurranse. Året etter fikk han den danske Reumert Talent Award og var HSBC-vinner på Aix-en-Provence-festivalen.

Audun Iversen har sunget en rekke store roller internasjonalt: Figaro i Barberen i Sevilla ved San Francisco Opera, Greven i Figaros bryllup ved Den Konglige Opera i København, Den Norske Opera & Ballett, Deutsche Oper Berlin og Glyndebourne-festivalen, tittelrollen i Eugen Onegin ved Den Kongelige Opera, Opéra de Lille, Bolsjoj-teatret i Moskva, English National Opera, Den Norske Opera & Ballett og Gran Teatre del Liceu i Barcelona (høsten 2023), Don Giovanni med Glyndebourne-festivalen på turné i England; Sharpless i Madama Butterfly ved Den Kongelige Opera i København og Teatro dell’Opera di Roma, Albert i Werther ved Opernhaus Zürich Royal Opera House Covent Garden i London og Opernhaus Zürich (våren 2024), Marcello i La bohème ved Covent Garden, San Francisco Opera og Den Kongelige Opera i København, Olivier i Capriccio ved Lyric Opera of Chicago, Grev Luna i Trubaduren ved Opera Hedeland i Danmark, Posa i Don Carlo ved Oper Frankfurt – og tittelrollen i Wozzeck ved Oper Frankfurt og Den Norske Opera & Ballett.

Da Iversen sang tittelrollen i Eugen Onegin ved Den Norske Opera & Ballett våren 2020, mottok han strålende kritikker, og NRK kalte ham «en Onegin av de sjeldne».

Han er også en etterspurt konsertsanger og har sunget med orkestre både i Europa, Asia og USA. Audun har også medvirket på flere sceniske innspillinger: Grev Almaviva i Figaros bryllup ved Glyndebourne og Albert i Werther ved Opernhaus Zürich. I tillegg har han medvirket på flere CD-innspillinger.

Rollene som Frank og Fritz i Die tote Stadt av Korngold tolket han også våren 2023 ved English National Opera med Annilese Miskmimmon som regissør. Sesongen 2023/24 synger han rollen som Giorgio Germont i La traviata ved Nasjonalteatret i Praha.

Etter å ha vært solist i Die tote Stadt her i Bergen i november, skal han synge rollen som Gabriel von Eisenstein i Flaggermusen ved De Nationale Oper i Amsterdam, regissert av Barrie Kosky.

Hovedkilde: Den Norske Opera & Ballett
Publisert april 2024