Hopp til innhold
Spilletid: 3 t 30 min Pauser: 1
Språk: Tsjekkisk Tekstet: Norsk
Sted: Grieghallen
Premiere: 23. okt. 2021 Spilleperiode: 23 - 29. oktober

Den kjente regigruppa bak åpningsseremonien for sommer-OL i Barcelona, La Fura dels Baus tolker operaen om vannymfen Rusalka som forvandler seg til et menneske – i Gullberg Jensens første forestilling som operasjef.

Høstens store operaopplevelse i Grieghallen er den tsjekkiske nasjonalskatten Rusalka av Dvořák. Operaen er også en av de absolutte favorittene til BNOs nye operasjef, som selv dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester, solister og Edvard Grieg Kor ved denne milepælen i Bergens operahistorie.

Norske og utenlandske solister

Gullberg Jensen har håndplukket både norske og utenlandske solister til Rusalka:

I Grieghallen vil den svenske sopranen Malin Byström, kjent fra sterke tittelroller som Salome, Jenůfa og Tosca, rolledebutere som Rusalka. Prinsen hennes er den tsjekkiske tenoren Ladislav Elgr, som allerede har høstet lovord for denne mannlige hovedrollen i flere ulike operahus. Og den handlekraftige heksen Ježibaba er fra Bergen: Mezzosopranen Hege Høisæter har lang erfaring både fra klassiske roller ved Den Norske Opera & Ballett, og som en markant utøver av samtidsmusikk.

Operasjefen dirigerer

Rusalka av Antonín Dvořák er en nasjonalskatt i Tsjekkia, og tilhører operaens kjernerepertoar, men her i landet er denne romantiske og melodiøse operaen ennå en sjelden framført perle: Faktisk var det Gullberg Jensen selv som dirigerte Rusalka da Den Norske Opera & Ballett fremførte operaen for første gang i Norge i 2009, med Solveig Kringlebotn i tittelrollen. Dette var også starten på den første sesongen i det nye operabygget i Bjørvika, og forestillingen ble direktesendt på NRK2.

Senere har Gullberg Jensen dirigert Rusalka både ved operaen i Zürich, Teatro dell’Opera di Roma og Wiener Staatsoper.

– Eg gler meg til å presentera Rusalka for fyrste gong i Bergen. Dvořáks meisterverk har følgd meg i mi operakarriere, frå eg dirigerte den fyrste framføringa av denne operaen i Noreg, i det den gong splitter nye operahuset i Bjørvika. Eivind Gullberg Jensen

Verdenskjent sang til månen

Er operaen Rusalka ukjent for deg, er det likevel godt mulig at du nikker gjenkjennende til "Rusalkas sang til månen". Denne overjordiske arien kommer allerede i 1. akt, når vannymfen Rusalka sitter og lengter etter kjærligheten – før heksen Ježibaba kommer og forvandler henne om til menneske. (Les om hele handlingen her.)

Her i et klipp fra The Metropolitan Opera i New York, med sopranen Renée Fleming som Rusalka:

RUSALKA

Eventyropera i tre akter

Antonín Dvořák / Musikk
Jaroslav Kvapil / Libretto

Fremført på  tsjekkisk, tekstes på norsk 
Varighet ca. 3 timer og 30 minutter, inkludert 30 minutter pause   
Premiere lørdag 23. oktober 2021 kl. 18 i Grieghallen
Spilles 25., 27. og 29. oktober kl. 19

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Kor

Relaterte nyheter

Rusalka

Handlinga i Rusalka

Kva skjer når vassnymfa Rusalka forelskar seg i ein prins, og ber den farlege heksa Ježibaba om hjelp til å bli menneske? Her er handlinga i Dvořáks opera, med fem musikalske smakebitar.

Samtlige spilledatoer


23/10 Lørdag 18.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
25/10 Mandag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
27/10 Onsdag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter
29/10 Fredag 19.00
Grieghallen Kjøp billetter
Kjøp billetter