Hopp til innhold

Unge stemmer

Gjennom programmet Unge Stemmer støtter Bergen Nasjonale Opera talenter i startfasen av utdanning og karriere.

BNO satte i gang Unge Stemmer-programmet i 2011, ved å invitere bassbarytonen og pedagogen Simon Kirkbride til å lede et mentorprosjekt for unge sangere fra Hordaland som studerer i utlandet. Målet var å følge utviklingen til de unge sangerne gjennom studiene, å hjelpe dem i overgangenfra å ytte hjemmefra til å være bosatt i enstorby, å veilede dem underveis i studiene – og deretter, når de har nådd et visst nivå, åpne for å gi dem passende roller i BNOs oppsetninger.

Siden den gang har Unge Stemmer fått oppdrag på festivalen Mimì Goes Glamping, har sunget med Edvard Grieg Ungdomskor, og har vært med i en rekke prosjekter i Bergen, Amsterdam, Leeds og Manchester. For tiden er ni unge sangere med i programmet, og to av dem er nå i gang med studier på masternivå.

I 2017 bestemte Edvard Grieg Kor og BNO seg for å gå sammen om ledelsen av Unge Stemmer, der EGK tar ansvar for de første studieårene, mens BNO har laget et eget program som vil ta seg av mastergrad- studentene og noen utvalgte sangere i starten av deres profesjonelle yrkeskarriere.

Komponisten Tyrone Landau jobber nå med et nytt verk for seks Unge Stemmer som studerer ved Royal Northern College of Music (RNCM) i Manchester. Verket hans vil bli fremført på Whitworth Art Gallery i byen høsten 2018. Det er en sangsyklus som tar utgangspunkt i det utsøkte portrettet La Donna della Finestra av den prerafaelittiske maleren og poeten Dante Gabriel Rossetti. Motivet for maleriet er hentet fra en scene i verket La Vita Nuova, skrevet av Rossettis navnebror, den italienske dikteren Dante Alighieri. Verket av Landau setter fem av Alighieris italienske sonetter sammen med utdrag fra Rossettis egen engelske oversettelse av originalen fra 1200-tallet. De seks sangerne vil bli akkompagnert av gitar- og harpe- studenter fra RNCM.

- Mange operahus har talentprogrammer for ferdig utdannede kunstnere. Vårt program er unikt fordi vi støtter unge norske operatalenter mens de studerer i utlandet, forteller operasjef Mary Miller.

Unge Stemmer består per idag av:

Susanna Yttri Solsrud / Sopran
Studerer ved Royal Northern College of Music i Manchester. Unge Stemmer siden 2015.

Elizaveta Agrafenina / Sopran
Studerer ved musikkonservatoriet i Amsterdam (master). Unge Stemmer siden 2015.

Kristin Frivold / Sopran
Studerer ved Royal Northern College of Music i Manchester. Unge Stemmer siden 2015.

Ingvild Schultze-Florey / Mezzosopran
Studerer ved Royal Northern College of Music i Manchester. Unge Stemmer siden 2013 .

Marita Lervik / Sopran
Studerer ved Leeds College of Music. Unge Stemmer siden 2015.

Einar Stefánsson / Bass
Studerer ved Royal Northern College of Music i Manchester. Unge Stemmer siden 2016.

Martina Starr-Lassen / Sopran
Uteksaminert ved Royal Conservatoire of Scotland. Begynner på mastergrad ved Royal Northern College of Music i Manchester i 2018.

Sondre Landvik / Baryton
Studerer ved Royal Northern College of Music i Manchester. Unge Stemmer siden 2015.

Annette Berning / Sopran
Studerer ved American Musical and Dramatic Academy i New York. Unge Stemmer siden 2016.

Relaterte artikler